Poate ai auzit fel si fel de restrictii in jurul tau pe care sa le ei in considerare in timpul perioadei de sarcina. Totodata, medicul tau stie cel mai bine de ce alimente trebuie sa te feresti si care iti sunt benefice atat tie, cat si bebelusului din burtica. Vezi in materialul urmator care sunt indicatiile si contraindicatiile consumului de miere in perioada de sarcina.
Consumul de miere nu este potrivit in cazul bebelusilor. Mierea poate contine o bacterie care, la randul sau, poate sa produca botulismul infantil, cea mai frecventa forma de botulism care apare la bebelusii cu varsta cuprinsa intre sase saptamani si sase luni. Intestinele bebelusului pana la varsta de un an nu sunt suficient de mature astfel incat sa distruga bacteria, de aceea Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (engl. CDC) nu recomanda consumul de miere in cazul bebelusilor mai mici de un an, potrivit Baby Center.
In ceea ce priveste perioada de sarcina, nu esti expusa niciunui risc. Prin urmare, poti consuma miere in timpul sarcinii.
Exista atat miere pasteurizata, cat si cea cruda, nepasteurizata. Nu exista studii care sa prevada riscurile consumului de miere cruda in timpul sarcinii, dar asta nu inseamna ca te vei ingrijora in plus. Cel mai bine este sa stai de vorba cu medicul tau cerandu-i sfatul in legatura cu consumul de miere nepasteurizat. De altfel, consumul de miere cruda nu produce riscul aparitiei listeriozei la fel cum se intampla in cazul branzeturilor nepasteurizate si al carnii de pasare.
Listerioza este o boala infectioasa al carei bacil este responsabil de avorturi si de infectii neuromeningeene, scrie sfatul medicului.ro. Apare rar in cazul oamenilor care, la randul lor, se contamineaza, de cele mai multe ori, pe cale digestiva consumand alimente care contin bacilul.
Iata care sunt motivele pentru care este sigur ca o femeie insarcinata sa consume miere, si anume:
Sistemul digestiv poate face fata bacteriei
Flora intestinala a adultului poate preveni inmultirea bacteriilor, prin urmare va preveni si dezvoltarea botulismului. Asadar, botulismul nu se poate dezvolta intr-un tract digestiv sanatos, intr-o flora intestinala puternica. Chiar daca sistemul imun al gravidei pare sa fie slabit, nu exista niciun risc de a consuma miere in timpul perioadei de sarcina, potrivit verywellfamily.com.
Neurotoxina care cauzeaza infectia cu botulism nu va trece catre fatul din burtica
In acest caz, un studiu de specialitate, a aratat cum aceasta neurotoxina devine mult prea „grea” pentru a trece prin placenta si, ulterior, spre bebelus. De asemenea, in studiile efectuate asupra gravidelor cu botulism, nu s-a descoperit vreo legatura intre botulismul mamei si bebelusul din burtica.
Femeile gravide care sufera de orice alta anomalie gastrointestinala sau digestiva (de exemplu, boala Crohn) ar trebui sa aiba mai multa precautie in privinta consumului de miere in timpul sarcinii. Totodata este important sa discuti cu medicul tau despre frecventa consumului de miere sau despre administrarea, in paralel, a unor antibiotice.
Tratamentul cu antibiotic poate avea un impact asupra florei intestinale facandu-l, asadar, sensibil oricarui tip de infectie.
Daca medicul tau ti-a sugerat sa elimini excesul de zahar sau daca te confrunti cu diabet gestational, sa nu uiti ca si mierea este un substitut al zaharului si este necesar sa reduci si consumul de miere, nu doar pe cel de zahar.
Autor: Andreea Borcila