Al doilea trimestru, cea mai frumoasa perioada a sarcinii pentru mamica

al doilea trimestru

Al doilea trimestru de sarcina este o perioada de dezvoltare intensa pentru bebelusul tau. In plus, burtica ta incepe sa fie admirata de cei din jur si tu te simti parca mai bine dispusa mai ales ca ai un motiv anume: astepti sa simti primele miscari ale bebelusului.

Al doilea trimestru de sarcina pare a fi pentru multe viitoare mamici perioada cea mai frumoasa a sarcinii. Burtica se rotunjeste, dar nu este inca atat de mare incat sa deranjeze, disconfortul de la nivelul sanilor s-ar putea diminua, starile de oboseala nu mai sunt atat de frecvente, iar greata devine o amintire neplacuta. Surplusul de energie iti aduce buna dispozitie si chiar poti simti o crestere a dorintei sexuale fata de primul trimestru fapt care, cu siguranta va fi pe placul partenerului. Printre cele mai importante si asteptate momente insa, in aceasta perioada, se numara cu siguranta acelea cand vei simti primele miscari ale bebelusului in interiorul pantecului. Descrise ca mici bule de aer, miscari de aripioare sau gadilaturi, primele miscari pe care o mamica le simte din parte bebelusului, raman printre cele mai frumoase amintiri din viata ei. Daca esti la prima sarcina probabil ca vei avea de asteptat putin mai mult intrucat ai putea recunoaste miscarile micutului abia dupa 18 saptamani. Daca insa ai mai fost insarcinata inainte este posibil sa simti mai devreme bebelusul, chiar incepand cu saptamana 16.

Saptamana 13
Intestinul fatului care initial s-a dezvoltat in interiorul cordonului ombilical se muta in cavitatea abdominala si incepe sa se formeze structura interna a mucoasei intestinale. In plus pancreasul incepe sa produca insulina. Dintisorii sunt deja formati in gingii, i se formeaza coardele vocale, iar fata arata din ce in ce mai aproape de realitate, pe masura ce ochii se apropie. Capul este inca disproportionat in raport cu restul corpului. Deja sunt vizibile cateva coaste, iar tesuturile care formeaza oasele membrelor si ale capului se dezvolta foarte rapid si incep sa devina dure. Fatul cantareste acum cam 28 de grame.
Saptamana 14

Fatul are de acum in jur de 10 centimetri si continua sa creasca. Inimioara lui bate de doua ori mai repede decat a ta, incepe antrenamentul pentru respiratie folosindu-se de lichidul amniotic pentru aceasta si incepe si sa produca urina pe care o elimina in cavitatea amniotica (la ecografie se poate vedea cum se umple vezica lui urinara). Cordonul ombilical incepe sa se alungeasca si are forma unei „funii”, fiind format din trei corzi diferite: vena ombilicala care transporta elementele nutritive si oxigenul de la placenta la fat si doua artere care au rolul de a transporta de la fat catre placenta toate rezidurile.
Saptamana15
Micutul poate avea acum in jur de 11 cm si poate cantari cam 50 de grame. Desi este atat de mic este arata ca un omulet si este foarte activ in burtica. Deschide si inchide palmele, isi indoaie si isi intinde manutele si piciorusele, se intoarce de pe o parte pe alta. Pielea lui este inca atat de subtire incat lasa sa se vada reteaua de vase sangvine. Parul creste, spre sfarsitul acestei saptamanii secretandu-se pigmentul care va stabili culoarea si se dezvolta din ce in ce mai mult, oasele, maduva spinarii si muschii.
Saptamana16
Desi fatul are in jur de 12-13 cm, organele sexuale externe sunt formate si ai putea sa vezi la ecografie ce sex va avea. Ochisorii, inca acoperiti de pleoape incep sa se miste, unghiile sunt deja bine definite iar miscarile lui devin mai coordonate. El este capabil sa isi miste bratele, picioarele si capul separat si isi poate suge si degetul. In aceasta peroada ai putea chiar sa il vezi cum apuca cu manutele cordonul ombilical. Continua sa functioneze aparatul urinar si poate incepe chiar sa sughite in aceasta perioada.
Saptamana 17

Simturile fatului incep sa se dezvolte. Zgomotele puternice si neasteptate il pot face sa tresara. Incepe sa se dezvolte stratul de grasime care ii va mentine constanta temperatura corporala imediat dupa nastere. Desi primeste oxigen de la mama el continua intens antrenamentele de respiratie pentru a fi pregatit in momentul nasterii.
Saptamana 18
Avand chiar peste 15 cm, fatul din burtica ta este foarte activ si incepe deja sa recepteze semnale din jurul lui. Oasele urechii interne si terminatiile nervoase ale creierului s-au dezvoltat suficient incat bebelusul sa auda bataile inimii tale si sangele circuland prin cordonul ombilical. Fata seamana deja cu cea umana intrucat ochisorii si urechiusele aproape ca s-au pozitionat la locul lor.
Saptamana 19
La aceasta varsta fatul este acoperit complet de o substanta usoara albicoasa care se numeste vernix si are rolul de a-i proteja pielea pana in momentul nasterii. Dintisorii continua sa se dezvolte, la fel si creierul si il poti vedea la ecografie in ipostaze din cele mai inedite.
Saptamana 20
In creierul micutului, in aceasta perioada se dezvolta ariile specializate pentru cele cinci simturi (tact, auz, vaz, miros si gust), moment foarte important pentru dezvoltarea aparatului senzorial. Bebe are propriul lui ritm de somn si veghe fapt pe care il vei sesiza cu siguranta atunci cand vei simti miscarile lui in burtica tocmai in toiul noptii. In general fatul tinde sa fie mai linistit in cursul diminetii si al zilei si mai agitat in timpul noptii.
Saptamana 21
In timpul acestei saptamani sistemul digestiv al micutului se maturizezaza si creste iar copilul se foloseste pentru asta de lichidul amniotic pe care il inghite regulat. Se pare ca micutul reactioneaza acum din ce in ce mai mult la zgomote si mai ales la vocea ta si este o minunata ocazie pentru a comunica cu el.
Saptamana 22
Copilul creste constant in greutate ajungand in acest moment chiar la 450 de grame si la o lungime de 27 de cm. Toate organele lui se dezvolta rapid iar creierul are deja o complexa retea de neuroni. El isi poate exersa simtul tactil si se spune ca incepe chiar sa exploreze mediul in care se afla si propriile forme. Mugurii papilelor gustative incep sa se formeze iar unghiile, amprentele, genele si sprancenele sunt deja bine dezvoltate.
Saptamana 23
Corpul e din ce in ce mai bine proportionat iar oasele care formeaza urechea mijlocie se intaresc. Ochii sunt formati desi irisul nu este inca pigmentat.
Saptamana 24
Cantareste 600 de grame si are aproape 30 de centimetri lungime. Stratul de grasime se depune in continuare, chiar daca acesta se dezvolta mai greu decat pielea. In pregatire pentru lumea exterioara, plamanii sai incep sa produca surfactant, o substanta care impiedica sacii plamanilor sa se colapseze atunci cand copilul inspira si expira, permitandu-i sa respire normal. Dupa aceasta saptamana fatul are sanse de a supravietui si in mediul extern insa acestea sunt destul mici. La sfarsitul acestei saptamani vei intra in trimestrul al treilea de sarcina si te apropii din ce in ce mai mult de marea intalnire pe care o vei avea cu bebe in momentul nasterii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here