5 cele mai frecvente intrebari legate de sarcina si dantura

Sunt insarcinata, oare imi voi pierde o masea, voi face gingivita si va fi afectata sanatatea bebelusului meu? Iata 5 cele mai frecvente intrebari legate de sarcina si de dantura.

Exista mitul ca femeia isi pierde o masea, dupa ce naste. Este adevarat?

Dupa nasterea unui copil sanatatea danturii se poate inrautati, intr-adevar, doar daca aceasta nu a fost ingrijita adecvat. Faptul ca o femeie isi va pierde o masea dupa nastere este un mit. Cu o igiena corecta, cu suplimente ce contin acid folic si cu vizite la timp la medicul stomatolog, femeia va reusi sa aiba o dantura sanatoasa si in timpul sarcinii, si dupa ce aduce copilasi pe lume, scrie  healthychildren.org.

Este adevarat ca bebelusul din burtica ii ia tot calciul mamei si din aceasta cauza ii apar cariile si eroziunile dentare?

Nu este adevarat. In timpul sarcinii femeia are tendinta sa manance mai des, sa “rontaie” macar ceva, iar acest lucru, poate creste aciditatea din cavitatea bucala. Anume aciditatea bucala (si dulciurile!) sunt cele responsabile de aparitia cariilor dentare. Dupa gustare ar fi indicat ca mama sa foloseasca apa de gura.

Femeia insacinata este predispusa spre probleme cu gingiile?

Da, atunci cand este insarcinata in corpul femeii au loc multe schimbari. Putem observa ca gingiile unei gravide sunt mai sensibile, pot sangera, de aceea ar fi indiat sa schimbam periuta de dinti si sa optam pentru una cu perie mai moale. Multe femei insarcinate se pot confrunta cu gingivita de sarcina, iar aceasta trebuie tratata.

Cum poate preveni o gravida aparitia cariilor dentare sau a gingivitei de sarcina?

Sa aiba grija ca igiena dintilor sa fie facut corect: spalatul dintilor de 2 ori pe zi, folosirea atei dentare, utilizarea apei de gura, dupa gustari sau dupa ce a vomitat, sa evite alimentele care contin zahar, sa viziteze medicul stomatolog pentru un periaj profesionist la fiecare 3 luni, si un detartraj in semetrul al doilea.

Cum ii poate afecta sanatatea dentara a mamei viitorului bebelus?

Schimbarile hormonale afecteaza gingiile femeii insarcinate, marind riscul de gingivita sau parodontita de sarcina. Numeroase studii au demonstrat ca exista o legatura stransa intre gingivita de sarcina si nasterea prematura sau o greutate mica la nastere a bebelusului. Conform unui studiu facut in Australia, 18 dintre 100 de nasteri premature au legatura cu parodontita mamei.

Citeste si: Dinti sanatosi pe timpul sarcinii

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here