11 alimente importante in sarcina

Baby photo created by freepik

Se spune ca o femeie insarcinata trebuie sa fie de doua ori mai atenta la alimentatie, deoarece acum, mai important ca oricand este bebelusul pe care-l creste in burtica.

Iata o lista cu 11 alimente importante in sarcina.

Broccoli

Pe langa faptul ca este una dintre legumele recunoscute pentru continutul bogat in calciu si acid folic, broccoli este un bun furnizor de fibre esentiale si antioxidanti care contribuie la intarirea sistemului imunitar. Drespre broccoli se mai spune ca este mult mai bogat in vitamina C decat portocalele sau lamaile, iar din acest motiv, ajuta la absorbirea perfecta a fierului de catre organism atunci cand este consumat impreuna cu alte alimente.

Cereale integrale la micul dejun

Acidul folic are un rol important inainte de sarcina si in primele saptamani de la conceptie, insa nevoile tale pentru un supliment de vitamina B raman constante pe toata durata celor noua luni de graviditate. Expertii sunt de parere ca un supliment de vitamina B de 400 de miligrame pe zi provenit din alimente cum ar fi cerealele (integrale!) la micul dejun, plus 200 de miligrame de acid folic, reprezinta doza de sanatate pe timpul sarcinii.

Laptele

Organismul unei femei insarcinate absoarbe de doua ori mai mult calciu decat in mod obisnuit. O alegere foarte buna in acest sens ar fi laptele. Trebuie mentionat faptul ca un pahar de 250 de grame de lapte reprezinta aproximativ 30% din doza zilnica recomandata de 1000 de miligrame de calciu.

Bananele

Bananele, pe langa faptul ca sunt niste fructe delicioase, au un continut bogat in potasiu, motv pentru care ofera un surplus de energie ori de cate ori te simti obosita. In diminetile in care greata nu-ti da pace, poti incerca o portie de cereale cu banane (la nevoie, macar o banana), pentru ca se digera foarte usor chiar si de un stomac extrem de sensibil.  Tot pentru greata din primul trimestru, un truc bun este pasta de banane care se prepara foarte simplu: pasezi o banana la blender, adaugi putin iaurt si cateva cuburi de gheata peste care poti sa torni un strop de suc de portocale si, dupa gust, cateva stafide. Nutritiv, gustos si usor.

Carnea slaba

Asemenea calciului, fierul este elementul de care organismul femeii are de doua ori mai multa nevoie pe timpul celor noua luni de sarcina. Carnea slaba, de vita sau de pui, furnizeaza o forma de fier care este usor asimilata de organism.

Branza

Branzeturile moi sunt la limita acceptarii ca alimente esentiale in sarcina, insa anumite sortimente cum ar fi mozzarella si cascavalul pot fi de un real ajutor pentru suplimentarea necesarului de calciu de care ai nevoie. De asemenea, reprezinta o sursa importanta de proteine care te vor ajuta sa te mentii in forma.

Ouale

Multe femei pe timpul sarcinii se plang ca manifesta o anumita aversiune fata de carne. Daca si tu te afli in aceasta situatie, poti incerca sa consumi oua ca o alternativa pentru a-ti asigura necesarul de proteine recomandat. Poti opta la micul dejun pentru o omleta preparata cu o multime de legume tocate si o bucatica de branza sau o salata verde cu oua fierte tari.

Legumele verzi

Se stie foarte bine ca spanacul gatit are un continut mare de fier si acid folic, iar frunzele de varza si gulia verde furnizeaza o cantitate deloc de neglijat de calciu. Asa ca, ori de cate ori ai ocazia, include in meniul tau orice leguma cu frunze verzi.

Painea integrala

Uita de painea alba si pufoasa in aceasta perioada si opteaza pentru 2-3 feliute de paine integrala, pentru ca astfel poti avea parte de fibre sanatoase. Si tot ca sa te convingem ca painea intergala este mai buna, iti spunem ca pe langa fibre, aceasta iti mai ofera fier si zinc.

Portocalele

Portocalele contin vitamina C, acid folic si fibre esentiale, iar din moment ce aproximativ 90% din continutul lor este apa, specialistii sunt de parere ca sunt importante pentru hidratarea organismului pe timpul sarcinii.

Fructele uscate

O gustare delicioasa, oricand la indemana cand pofta e ceva dulce nu-ti da pace, poate fi o portie de fructe uscate. Caisele, ciresele sau merele uscate reprezinta cea mai buna alegere intr-o situatie ca aceasta.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here