Depresia sugarului si depresia mamei. Ce nu stiai despre Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale?

In general, copiii pot dezvolta probleme de sanatate mintala la fel ca adultii, insa, cateodata, acestia le pot exprima diferit. De exemplu, copilul depresiv poate arata o stare mai mare de irascibilitate decat un adult depresiv care, de obicei, prezinta mai mult o stare de tristete. Inca din 1992, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este sarbatorita in data de 10 octombrie avand ca obiective principale cresterea constientizarii a problemelor de sanatate mintala din intreaga lume si acordarea sprijinului celor care au nevoie de ajutor.

Potrivit Mayo Clinic, copiii pot experimenta o paleta larga de probleme ale sanatatii mintale, cum ar fi:

Tulburarile de anxietate

In cazul tulburarilor obsesiv-compulsive, tulburarilor de stres post-traumatic, fobiei sociale si a tulburarilor de anxietate generale, copilul va simti anxietatea ca pe o stare permanenta care isi va pune o amprenta in activitatile sale de zi cu zi.

Tulburare de deficit de atentie (ADHD)

Aceasta conditie include simptome precum dificultatea de a fi atent, hiperactivitate si afisarea unui comportament impulsiv. Unii dintre copii pot avea fie simptome care se incadreaza in toate aceste categorii, fie doar acele semnale dintr-o anumita categorie.

Tulburari de spectru autist (TSA)

Reprezinta o problema de dezvoltare serioasa care apare in copilaria mica, de obicei inainte de varsta de trei ani. Autismul afecteaza abilitatea copilului de a comunica si de a interactiona cu ceilalti din jurul sau.

Citeste si Simti ca ai suferi de depresie postnatala? Raspunde la cateva intrebari!

Tulburarile de alimentatie

Poate fi vorba despre anorexie sau bulimie. In acest caz, copilul poate deveni mult mai preocupat de alimentatie si de greutatea sa acordand doar o mica atentie celorlalte aspecte ale vietii sale.

Tulburarea depresiva si cea bipolara

Acestea il pot face pe copil sa simta in permanenta tristetea sau sa aiba schimbari extreme ale starilor de spirit, mult mai grave decat ar trebui in mod normal.

Schizofrenia

Copilul care sufera de aceasta boala mentala cronica incepe sa-si piarda simtul realitatii producandu-se asa numitele „psihoze”. De cele mai multe ori, schizofrenia apare in adolescenta tarzie, pana la varsta de 20 de ani.

Dr. Violeta-Olivia Stan este medic primar de neurologie si psihiatrie a copilului si adolescentului la Spitalul de Copii „Louis Turcanu” din Timisoara, dar si coordonator pentru Romania al Academiei Europene pentru Dizabilitatile Copilului (EACD). Specialistul explica cat de importanta este relatia dintre parinte si copil inca din primii trei ani de viata ai micutului. 

Violeta-Olivia Stan, medic primar de neurologie si psihiatrie a copilului si adolescentului/Coordonator pentru Romania al Academiei Europene pentru Dizabilitatile Copilului (EACD)/Foto arhiva personala

Ce ar trebui sa stie parintele ar fi faptul ca, inca din viata intrauterina, creierul fatului poate fi supus (prin sangele din cordonul ombilical) la bombardamentul cu mediatorii stresului (substantele care se deverseaza in sange in situatii de alerta/pericol perceput de mama). Expresivitatea sa emotionala dupa nastere va fi mai violenta, plansetele se vor declansa la stimuli minori si acest lucru se poate materializa, ulterior, in conduite anxioase cu comportament de acrosare (n.r. agatare) fiind plangacios, speriat, timid, nesociabil.

La separarea de figura de atasament (filmul sotilor Robertson) sugarul care, intr-un mediu strain (cresa), nu poate beneficia de interactiuni cu persoana de referinta, manifesta in prima faza protestul (plans, agitatie), semne de cheta (n.r. cerere) afectiva. Daca persoana de referinta nu apare, se instaleaza disperarea (cu plans continuu si refuzul alimentatiei, mimica trista, insomnii). In cea de-a noua zi, de la separarea de mama, se poate constata o stare de indepartare de tot ce inseamna mediu inconjurator, nu mai poate fi consolat de luarea in brate, apatia domina tabloul, nu mai accepta alimentatia, iar aceasta faza este denumita si detasare sau depresia sugarului. 

Boala mentala (de pilda, depresia postpartum a mamei) poate genera chiar la domiciliu neglijarea precoce. Aceasta mai poate fi cauzata de abuzurile de substante si de alcool ale parintilor si poate duce la maltratarea sugarului. Bebelusul, prin manifestarile de plans si refuz alimentar, nu se poate face inteles de catre adultii din proximitate si chiar devine subiectul relelor tratamente (zguduiri, lovituri, arsuri, entorse sau fracturi prin loviri cu corpuri contondente). Tabloul sugarului trebuie sa fie considerat urgent si prevenit de catre cei din anturaj pentru a-i acorda interventie specializata si protectiva prin servicii de sanatate si asistenta sociala. 

Dr. Violeta-Olivia Stan, medic primar de neurologie si psihiatrie a copilului si adolescentului/Foto Universitatea de Medicina „Victor Babes”, Timisoara

A diagnostica precoce, inainte de un an sau cel tarziu pana la trei ani, tulburarile de atasament, autismul, intarzierea mentala, tulburarile de comunicare si de reglare emotionala, tulburarile de somn si cele de alimentatie si tulburarile psihosomaice inseamna a preveni agravarea tendintelor catre anxietate si depresie, catre tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) etc. 

A face apel la resursele din mediul apropiat, la tehnologiile moderne, la serviciile de consiliere parentala pozitiva infiintate de diferite ONG-uri sau structuri administrative teritoriale inseamna a face interventie precoce pentru a educa familia si comunitatea, dar si pentru a se evita impovararea familiilor si sanatatea lor mentala evitandu-se, astfel, stigmatizarea prin ignoranta si dezinformare.

Citeste si Cum sa vorbesti cu un copil despre violenta, crima, razboi?

10 octombrie, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale

Inca din 1992, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este sarbatorita in data de 10 octombrie avand ca obiective principale cresterea constientizarii a problemelor de sanatate mintala din intreaga lume si acordarea sprijinului celor care au nevoie de ajutor.

Aceasta zi importanta ofera o sansa celor care isi au profesia in domeniul sanatatii mintale sa vorbeasca despre ceea ce intampina, sa spuna care le sunt nevoile pentru ca serviciile medicale, institutiile in domeniul sanatatii mintale sa vina in ajutorul oamenilor de pretutindeni.

Tema propusa anul acesta se va concentra asupra campaniilor de prevenire a suicidului. La fiecare 40 de secunde, o persoana se sinucide. In 10 octombrie 2019, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in colaborare cu alti parteneri la nivel global, printre care Federatia Mondiala a Sanatatii Mintale si Asociatia Internationala de Prevenire a Suicidului, vor lansa Campania „40 de secunde de actiune”.

Campania 2019 isi doreste sa creasca nivelul de constientizare a ratei de sinucidere din intreaga lume si rolul pe care il are fiecare dintre noi atunci cand putem ajuta sa prevenim cazurile de suicid.

Stiai ca…

Majoritatea sinuciderilor se intampla in tarile slab si mediu dezvoltate, iar rata sinuciderilor este mult mai mare in tarile foarte dezvoltate, ceea ce inseamna ca suicidul este o problema de sanatate care apare indiferent de statutul economic al statelor?

De trei ori mai multi barbati decat femei aleg sa se sinucida in tarile foarte bine dezvoltate in comparatie cu statele slab si mediu dezvoltate unde exista o egalitate a cazurilor de sinucidere?

Suicidul este a doua cauza de mortalitate care apare in populatia tanara, mai exact la cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani?

Suicidul se poate preveni, dar pentru asta fiecare tara trebuie sa adopte un program national si alte strategii de prevenire a suicidului, dar si sa se realizeze campanii de constientizare la nivelul intregii populatii?

Citeste si Cum il ajuti pe copil sa depaseasca anxietatea de separare?

Autori: Dr. Violeta-Olivia Stan; Andreea Borcila 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here