Care sunt rasele de caini predispuse sa raneasca un copil

Care sunt rasele de caini predispusi sa raneasca un copil? Sunt studii care sugereaza faptul ca unele rase de caini sunt mai predispuse sa raneasca oamenii, in general, mai mult decat altele. Insa, pentru siguranta copiilor, este important sa prevenim pe cat posibil o astfel de intamplare in ceea ce priveste animalele de companie.

Cu aceasta mentiune in gandurile noastre, putem vedea urmatorul studiu, publicat de o echipa de cercetatori de la Centrul Medical „Wexner” a Universitatii din Ohio. Aceasta cercetare a fost realizata atat la un spital de copii din Ohio, cat si la un centru de sanatate de la o universitate din Virginia, potrivit Psychology Today.

Citeste si Animalul de companie – aliatul excelent pentru dezvoltarea emotionala a copilului

„Ne dorim sa le demonstram parintilor, prin colectarea de informatii, si prin aceasta ocazie sa-i ajutam sa determine riscul si sa recunoasca rasele de caini care pot pune viata copiilor lor in pericol”, a precizat dr. Garth Essig, otolaringolog (ORL) la Centrul Medical „Wexner” si unul dintre autorii studiului.

Otorinolaringologul (ORL-istul) este un doctor care se ocupa cu prevenirea si tratamentul bolilor de ureche, nas si gat.

Oamenii de stinta au sugerat ca riscurile oricarei rase de caini au doua componente, si anume: frecventa sau probabilitatea ca un caine sa muste, iar cea de-a doua componenta consta in rata de deteriorare (distrugere) cauzata de muscatura unui patruped. Specialistii au avut ca obiectiv muscaturile aflate in zona capului si a gatului la copii, deoarece aceste zone ale corpului au cele mai mari vatamari, cum ar fi desfigurarea sau pierderea unui ochi etc.

Studiul de caz a constat in doua parti. Prima parte s-a axat pe riscul unei rase de caini de a musca folosindu-se de informatii preluate din raportarile incidentelor cu caini si copii, in intervalul 1970 pana in prezent. Din fiecare raport, specialistii au luat minimum 40 de raportari in urma muscaturilor de caini asupra copiilor. 43 dintre raporturi au indeplinit criteriile cerute, iar din acestea un anumit procentaj al informatiilor a fost asezat in tabel pentru fiecare rasa de caine.

In a doua parte a studiului, s-a luat in calcul gradul de severitate a muscaturii de caine. Oamenii de stiinta au preluat informatii de la doua spitale, pe parcursul a 15 ani, care relatau traumele cranio-faciale in urma muscaturilor de caine. Cercetatorii au creat o scala cu privire la severitatea muscaturilor bazandu-se pe tipul de rana si tipul de tratament.

Citeste si Despagubire pentru un copil care a fost muscat de caine in curtea unui spital

Combinand rata de severitate si frecventa muscaturii de caine, s-a aflat ca rasele de pittbul si rasele mixte de caini au avut cele mai radicate riscuri de pericol. Pittbulilor le-a urmat rasa de caini Rottweiler, Jack Russell Terrier si ciobanescul german.

„Am avut o problema majora cu aceste informatii deoarece rasele mixte de caini au avut o parte semnificativa in raportul muscaturilor si nu am stiut exact care tip de caine era implicat in aceste incidente, prin urmare ne-am uitat la alti factori suplimentari care ne-au ajutat in cercetare atunci cand nu se cunosteau detalii despre rasa de caini, cum ar fi greutatea sau forma capului cainilor”, explica autorul studiului.

Specialistii au grupat forma capului in trei sectiuni, cum ar fi craniile brahicefale, mezocefalia, dolihocefalia.

In cazul dolihocefaliei, cainii au forma capului mai lunga: lungimea craniului este mai lunga decat latimea. In cazul brahicefaliei, cainii au forma capului mai scurta si fetele plate, unde latimea este mai mare decat inaltimea craniului, exemplu fiind cele ale bulldogilor si ale catorva rase de Pitbull. In cazul mezocefaliei, cainii au relativ egale atat inaltimea, cat si latimea fetei, de exemplu, rasa Golden Retriever, Labrador Retriever, Husky Siberian etc.

Atunci cand cercetatorii au pus cap la cap atat gradul de severitate a muscaturii, frecventa muscaturii, forma si marimea capului cainilor, acestia au gasit ca cel mai mare risc de pericol il reprezinta cainii cu craniul brahicefalic, cu capul mic si larg si cu o greutate intre 30 si 45 de kilograme.

„Desi precautiile trebuie luate in cazul raselor care prezinta cel mai mare risc de a musca, este important sa notam ca rasa, precum Dogul German, care are cele mai mici sanse sa muste, prezinta cel mai mare grad de severitate a muscaturii”, a precizat autorul principal al studiului.

Cu toate acestea, tooate rasele de caini sunt susceptibile de a musca sau de a rani, dar recomandarea ar fi sa se recunoasca din timp situatiile potentiale de pericole.

In 2014, statisticile aratau ca romanii erau europenii cu cele mai multe animale de companie, unde peste 50% dintre acestia aveau un caine ca animal de companie, potrivit Asociatiei Millions of Friends.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de detinere a cainilor periculosi sau agresivi, rasele de caini periculosi sunt cele din categoria I (caini de lupta si de atac: Pitbull, Boerbull, Bandog si metisii lor) si cele din categoria a II-a (rasele American Staffordshie Terrier, Tosa, Rotweller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso, Mastiff si metisii lor).

Este clasificata drept infractiune neluarea de catre proprietarul cainelui sau de detinatorul temporar al acestuia a masurilor de prevenire a atacului cainelui asupra unei persoane daca atacul a avut loc.

Citeste si Cea mai eficienta metoda de a scapa de daunatori

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here