Ce faci daca ai un copil somnambul

Sa aiba un copil somnambul este un gand care sperie multe mamici insa este important sa stii ca aceasta nu este o problema grava si, cu putina rabdare, se poate rezolva fara consecinte.

Sunt copii care, in timpul noptii se dau jos din pat si fac diferite lucruri, in mod inconstient, fara a se trezi. Se spune despre acestia ca sunt somnambuli. Astfel, copilul care doarme poate cobori din pat, are ochii deschisi si privirea absenta, poate merge si face tot felul de lucruri (mananca, se imbraca, deschide usi, aprinde lumina etc.) si apoi sa se intoarca in pat si sa doarma linistit in continuare. In mod normal, in timpul episodului de somnambulism el nu reactioneaza la stimuli externi insa, daca se trezeste, poate fi speriat sau socat.

Copilul nu este constient de actiunile pe care le face si nici nu isi aminteste ce se intampla in timpul noptii. Episoadele dureaza in medie 10 minute. Somnambulismul se manifesta de regula intre 4 si 8 ani (mai rar in primii 3 ani de viata) si de regula, dispare spontan in timpul adolescentei. Din punct de vedere medical, este privit ca o activitate automata in timpul somnului, fara implicatii si consecinte grave daca se iau masuri simple de precautie.

Cauze

Chiar daca nu sunt cunoscute cauzele acestui fenomen, totusi, se pare ca apare in familiile unde au mai existat astfel de manifestari si ar putea avea legatura cu perioada in care copilul invata sa nu mai faca pe el in timpul noptii. O ipoteza sustine ca acest comportament are legatura cu senzatia pe care o are copilul cu vezica plina. Din punct de vedere medical, se pare ca nu are consecinte particulare. Este bine sa tii cont totusi daca aceste episoade apar mai frecvent daca cel mic se culca obosit sau agitat si sa eviti astfel de situatii. Astfel, este important sa respectati un ritual de somn care sa il linisteasca si sa nu culci copilul prea tarziu. De exemplu, ora 21.30 este o ora potrivita pentru ca cel mic sa mearga la culcare.

Pericole

Singurul pericol la care poate fi expus copilul este acela ca i se poate intampla un accident si din acest motiv este bine sa iei masuri de precautie. Astfel, asigura-te ca toate usile pe care poate iesi afara din casa sunt incuiate, la fel si ferestrele, ca nu are la indemana obiecte ascutite sau taioase, obiecte mici care pot fi inghitite, ca nu are acces la scari etc. In plus, nu pune niciodata un copil predispus la acest comportament sa doarma in partea superioara a unui pat supraetajat pentru a nu risca sa cada si sa se raneasca in timpul unui episod.

Ce sa faci?

Multi parinti aflati in fata unui astfel de comportament se tem ca pot trezi copilul si acest lucru este rau. In realitate, insa, singurul pericol pe care il poate prezenta o trezire brusca a copilului este ca acesta sa se sperie foarte tare, intrucat el se misca in mod inconstient. Astfel, este mai bine sa te comporti delicat si cu grija, eventual sa iei copilul usor in brate sau, daca e mai mare, sa il ghidezi luindu-l de brat, sa ii vorbesti pe un ton bland si linistit si sa il duci in camera lui. Astfel, daca se trezeste, el se va afla intr-un mediu securizant si nu se va speria.

Daca acest comportament este prea frecvent (se intampla in fiecare seara) este bine sa ceri sfatul pediatrului cu privire la masurile pe care le poti lua. Exista o metoda, care insa se poate aplica numai la sfatul medicului, care consta in observarea comportamentului copilului cateva seri la rand si daca episodul de somnambulism apare cam la aceeasi ora, se poate trezi copilul cu circa 15 minute inainte de ora respectiva.

Copilul trebie mentinut treaz cateva minute si apoi i se permite sa adoarma la loc. Aceasta metoda se poate dovedi eficienta in sensul ca, dupa un numar de repetari (in jur de 7), seara dupa seara, comportamentul poate sa dispara. In schimb trebuie actionat cu foarte mare delicatete iar metoda este ineficiente in cazul in care copilul are dificultati in a se trezi sau a adormi la loc.

Sfat: Pentru un copil care manifesta astfel de episoade in timpul noptii este foarte importanta o viata linistita, un ritm constant fara excese fizice si psihice. Perioadele de stres precum si cele in care copilul este bolnav sau obosit favorizeaza aceste manifestari. Cere sfatul pediatrului in cazul in care copilul tau manifesta un astfel de comportament in timpul noptii pentru a-l putea ajuta in cel mai bun mod posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here