Seful CNAS: Platim prea putin pentru a primi servicii medicale de calitate

Presedintele CNAS, Laurentiu Mihai, a declarat ca, in Romania, se platesc prea putine contributii pentru a primi servicii medicale de calitate, pe care cetatenii si le doresc, iar principalul motiv este legat de faptul ca, la noi in tara, sunt cinci milioane de contributori pentru 19 milioane de locuitori.

„Avem, in Romania, asigurari de sanatate obligatorii. Daca ma uit ca sunt aproape cinci milioane de contributori pentru 19 milioane de persoane. Cred ca e momentul sa ne intrebam daca ne dorim asigurari de sanatate in Romania, daca ne dorim un sistem bazat pe plata, cat ne dorim si cine sa suporte. Avem cele mai mici contributii pentru sanatate, pe care le platesc aproape cinci milioane de persoane. In schimb, ne dorim servicii de calitate eurupeana, cei care platesc mult mai mult. Sa vedem ce ne dorim, ce suntem in stare sa platim si cum vom ajunge acolo”, a declarat Laurentiu Mihai, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat ca doreste o dezbatere publica referitoare la capacitatea romanilor de a plati contributiile in sanatate si cat ar putea fi acestea.

In ceea ce priveste bugetul, presedintele CNAS a explicat faptul ca este nevoie de o finantare mai mare, cu toate acestea, medicii de familie vor primi cu 17% mai multi bani decat anul trecut, adica, aproximativ doua miliarde de lei.

Citeste si: Ministerul Sanatatii va introduce un pachet general de servicii medicale

„Pe medicina de famile avem o crestere de 17%, aproape 2 miliarde de lei. Vorbim de valoarea punctului minim garantat la 5,6 per capita, fata de 2,8, iar pe serviciu, la 2,6, fata de 2,2 per serviciu. Mi-as mai dori ca medicul de familie sa nu fie doar un distribuitor, ci un integrator al pacientului. Cand va putea participa medicul de familie in programul de screening, in depistarea bolilor cronice sau oncologice, in acea clipa satisfactia pacientului si cea profesionala a medicului vor creste”, a adaugat Mihai.

Laurentiu Mihai, presedintele CNAS

De asemenea, seful CNAS a vorbit si despre faptul ca medicul de familie ar trebui sa fie si un bun manager pentru propriul cabinet medical.

„Medicul de familie trebuie sa arate ca este si un bun gestionar al activitatii economice. Contractul cu Casa nu este singura sursa de venit. Exista posibilitatea e a presta servicii contra cost. De asemenea, pentru echipamente noi, se pot accesa fonduri europene. Depinde foarte mult de capacitatea manageriala a fiecarui medic”, a precizat Lurentiu Mihai.

Acesta a mai mentionat ca se gandeste la o gama mai larga de servicii medicale pentru medicii de familie.

Fata de anul trecut, bugetul Casei Nationale de Asigurari Sanatate s-a majorat cu peste 11,5%, fiind vorba despre o crestere de 4,5 miliarde de lei.

Sursa: MEDIAFAX

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here