Scarlatina la copii și gravide: simptome, diagnostic, tratament

Sursa foto: kingwooder.com

Scarlatina este o boala infecțioasă (cauzata de streptococul beta-hemolitic de grup A), destul de contagioasă și specifică sezonului rece. Cei mai afectați sunt, de obicei, copiii care merg în colectivități (creșă, grădiniță, școală, after school etc). Majoritatea specialiștilor o consideră ”boală a copilăriei”. Iată ce trebuie să știi despre scarlatina la copii și gravide: mod de transmitere, simptome, diagnostic, tratament.

Mod de trasmitere: prin aer, contact direct: dacă persoana bolnava tușeste, strănuta, râde sau vorbește, particulele pot ajunge la o persoană sănătoasă (foarte rar prin contact indirect).

Perioada de incubație: 2-5 zile de la contactul cu persoana infectată.

Simptome: Primul simptom il reprezinta durerea in gat, ceea ce o face sa fie confundata cu amigdalita (amigdale umflate, de un roșu intens, dureri la înghițire).  Apare apoi febra (peste 38 de grade C) și durerile de cap, sub ochi și în spatele urechilor. Pot să apară și frisoane, precum și o stare generală alterată. Culoarea limbii se modifica devenind de un rosu intens, iar pe piept și gât apar erupții roșiatice (eritem), care de obicei dispar în aproximativ 7 zile. La finalul perioadei se poate observa și o descuamare a pielii în anumite zone.

Suusa foto: www.attenboroughsurgery.co.uk

Diagnosticul este pus pe baza simptomelor cu care se prezintă pacientul, dar și în urma culturii din proba de exsudat faringian.

Tratament: În cele mai multe dintre cazuri este o boală considerată relativ ușoară atâta timp cât este urmat imediat și corect tratamentul, acesta însemnând antibiotic (de cele mai multe ori este vorba despre penicilină, dacă pacientul nu a avut un instoric de alergie la acest antibiotic). La pacienții care nu urmează un tratament adecvat pot apărea complicații severe.

Sarcina și scarlatina: Din fericire, cazurile de scarlatina sunt rare printre femeile insarcinate. Totusi, daca imbolnavirea are loc, gradul de afectare al bebelusului depinde de varsta sarcinii. Pentru femeile insarcinate cea mai periculoasa este febra, care poate afecta dezvoltarea bebelusului daca imbolnavirea are loc in primul trimestru de sarcina. Este foarte important ca viitoarea mamica sa se adreseze medicului si sa urmeze tratamentul cu antibioticul recomandat de acesta, evident unul din categoria celor permise in sarcina. Daca imbolnavirea se produce in trimestrul al doilea de sarcina, un eventual tratament impotriva scarlatinei nu va afecta fatul. In al treilea trimestru va fi iar nevoie de maxima precautie, pentru ca este o perioada in care orice infectie trebuie tratata pentru a nu fi transmisa bebelusului la nastere.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here