Medic obstetrica-ginecologie: Fibromul uterin poate fi tratat si fara bisturiu

Luna noiembrie este Luna fibromului uterin, cea mai frecventa tumora benigna a tractului genital feminin, care afecteaza intre 20% si 40% dintre femeile aflate la varsta fertila. Si anul acesta, Societatea Romana de Obstetrica-Ginecologie din Romania, cu sprijinul companiei Gedeon Richter, isi continua misiunea de educare si informare asupra optiunilor corecte de tratament pentru fibromul uterin, prin demararea campaniei “Fibromul uterin. Afla. Discuta. Decide”.

Simptomele acestei afectiuni sunt caracterizare prin sangerari uterine excesive, anemie, durere, presiune uterina, urinare frecventă sau incontinenta si infertilitate. Fibromul uterin simptomatic are, de asemenea, un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientelor. Potrivit dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale, mai mult de jumatate dintre femeile diagnosticate cu fibrom uterin au varste cuprinse intre 21 si 49 de ani, fiind active hormonal.

Aceste tumori sunt, in mod obisnuit, excizate chirurgical si, din pacate, sunt principalul motiv pentru histerectomie. Ceea ce inseamna ca respectiva femeie nu va mai putea obtine o sarcina, acest lucru fiind dramatic mai ales pentru cele are nu au niciun copil. Se estimeaza ca in UE sunt efectuate anual aproximativ 300.000 de interventii chirurgicale pentru tratarea fibroamelor uterine simptomatice, dintre care aproximativ 230.000 sunt histerectomii. Putine femei stiu, insa, ca exista alternativa la interventia chirurgicala, prin tratament medicamentos. Pe de alta parte, ”multi medici nu propun tratamentul, sugerand ca prima optiune interventia chirurgicala. Desi operez mult, pledez pentru varianta medicamentoasa, atunci cand acest lucru se poate”, a afirmat dr. Zorela Sgarbura.

Zorela Sgarbura

Conform celor mai recente statistici, pana in prezent 625.000 de femei din 82 de tari au fost tratate prin aceasta metoda, contribuind astfel la o scadere generala a numarului de interventii chirurgicale. Tratamentul poate fi recomandat pentru administrarea intermitenta, de lunga durata, demonstrand eficienta in controlul rapid al simptomatologiei (sangerare, durere) si reducerea clinic semnificativa a volumului fibromului uterin. “Trebuie subliniat ca pana in acest moment ulipristal acetat (UPA) 5mg este singura medicatie care este tintita pe tratamentul medicamentos al fibromului uterin. Posibilitatea de a-l utiliza este foarte importanta mai ales la pacienta infertila, careia ii ofera sansa salvarii uterului. De asemenea, utilizarea lui la pacienta tanara este foarte benefica pentru ca reduce volumul fibromului, complicatiile si simptomatologia (mai ales metroragia). Este un tratament prietenos, usor de administrat”, a precizat Zorela Sgarbura.

Medicamentul cu ajutorul caruia poate fi evitata histerectomia este disponibil de cinci ani si in Romania, doar ca aceasta alternativa nu este folosita din cel putin doua motive: fie pacientele nu sunt informate si nu stiu de existenta lui, fie medicilor le este mai comoda interventia chirurgicala. ”In ceea ce ma priveste, am o experienta lunga si documentata prin fisarea fiecarei paciente careia i-am recomandat tratamentul cu UPA inca din august 2012, de cand a putut fi gasit in farmacii. Principala satisfactie a fost reducerea dimensiunilor fibroamelor, ceea ce mi-a permis sa renunt la interventia chirurgicala si sa obtin sarcini la femeile infertile”, a completat dr. Sgarbură.

AUTOR: Laura Bogaciu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here