Cum trec copiii peste rabie, difterie, tetanos sau meningita

Foto: Shutterstock

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” din Bucuresti, a vorbit despre rabie, difterie, tetanos sau meningita si despre cum trec copiii peste aceste boli, in cadrul conferintei nationale RoVaccin.

Citeste si Proiect: Zile libere pentru unul din parinti pentru a sta acasa cu copiii cand autoritatile inchid scolile

In opinia sa cei care fac rabie sau difterie nu scapa. Doctorul mai atrage atentia ca in cazul meningitelor la copii, sechelele sunt foarte grave, la nivel neurologic.

„Lumea trebuie sa inteleaga ca noi, in momentul de fata, nu mai avem mijloacele de tratament care existau la mijlocul secolului XX. De exemplu, daca cineva face difterie, sa se asigure ca va avea o rata de deces de 99 la suta. Pentru ca nu se mai fabrica nicaieri ser antidifteric. Serul antitetanic pune si el mari probleme, in momentul de fata nu se mai face, se importa. Costurile pentru serul antirabic sunt in momentul de fata uriase”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” din Bucuresti.

Streinu-Cercel a precizat ca toate aceste boli pot fi prevenite cu o seringa si un plasture mic. Acesta mai spune, de asemenea, ca cine face rabie nu scapa.

„Trebuie sa stim cu totii ca rabia este mortala. Cine face rabie nu scapa. Nici aici, nici in Statele Unite, nici in Marea Britanie nici in Germania, nicaieiri. Si cand vorbim despre boli care sunt prevenibile prin vaccinare, este o eroare sa nu facem acest lucru. Cu o seringa, cu un tampon de alcool si cu un plasture mic am rezolvat o problema care poate fi limitatoare de viata”, a spus seful de la „Matei Bals” .

Potrivit acestuia, la spitalul pe care il conduce se prezinta foarte multi copii cu meningita, boala care este mortala.

„Daca un copil scapa, va avea probleme neurologice mari. Se bucura unii parinti ca scapa copilul, dar numai noi stim cu ce scapa”, sustine profesorul.

Potrivit acestuia, costurile pentru tratamentul bolilor care pot fi prevenite cu vaccinare sunt extrem de ridicate pentru statul roman.

„Va dau un exemplu: pacient tanar, 39 de ani, cu morbiditate, ne-a costat pe noi 80.000 de lei, si din pacate s-a prapadit dupa o luna si jumatate. Vorbim de niste costuri care sunt uriase, in conditiile in care pui ficat artificial, pui plaman sau rinichi artificial ca sa mentii functiile vitale ale organismului. Ce sa vezi, pacientul avea gripa. A fost intrebat cand era in viata de ce nu s-a vaccinat si a zis ca nu a crezut ca va ajunge gripa la el. Problema clasica la romani”, a mai declarat Streinu-Cercel.

In urma unui sondaj prezentat in cadrul conferintei, s-a constatat ca 49.7% din populatia tarii considera ca vaccinarea copiilor este necesara si este normal sa fie obligatorie. Totodata, 35.3% considera ca este necesara vaccinarea, dar nu e bine sa fie obligatorie, in vreme ce 9.5% cred ca imunizarea nu este neaparat necesara.

Vezi si Cursuri suspendate la o scoala din Suceava, unde un elev a fost diagnosticat cu meningita

In tetanos, durerile sunt ingrozitoare

Adrian Streinu-Cercel, directorul de la ”Matei Bals”, a declarat ca o persoana care se imbolnaveste de tetanos are dureri mari, resimtite la nivelul intregii musculaturi.

„Nu vreau sa mai vad tetanos. In tetanos, persoana respectiva are niste dureri atat de ingrozitoare incat nu va puteti imagina, toata musculatura este contractata. Ganditi-va ca faceti un carcel si multiplicati durerea de la carcelul respectiv la intreaga musculatura si o sa vedeti care este magnitudinea. Si asta cand poti sa previ tetanosul cu vaccinarea. Adica, ma gandesc, cat de dusi cu capul sa fim ca sa nu intelegem ca vaccinarea este un lucru bun”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” din Bucuresti.

„A fost si problema cu HPV-ul. Sa-i multumim Celui de sus ca a venit acum un vaccin cu 9 valente, si ca scade rata de producere a cancerului de col uterin cu peste 98 la suta. Pentru ca femeia care face cancer de col uterin este o femeie tanara, in floarea varstei, la 34 de ani, si lasa in urma ei, ce sa vezi, o familie cu copii”, a mai declarat profesorul Cercel.

Citeste si Vaccin impotriva tetanosului, difteriei si tusei convulsive, disponibil in farmacii

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here