Recuperarea de după pierderea unei sarcini

Foto: www.livescience.com

Sunt multe femei care trec prin pierderea unei sarcini. Se spune că șase din zece femei se confruntă, în decursul vieții, cu o formă de pierdere de sarcină. În unele cazuri poate femeile nici nu știau că sunt însărcinate, în timp ce altele știau acest lucru și sărbătoreau din tot sufletul această experiență, trăind apoi și trauma pierderii.

Pierderea unei sarcini este o traumă, orice-ar zice oricine și recuperarea de după această pierdere este diferită la fiecare femeie în parte. Dar cumva toate susțin același lucru: recuperarea fizică e mult mai rapidă și mai ușoară spre deosebire de cea emoțională. Iată ce trebuie să știi.

Recuperarea fizică

Recuperarea fizică va depinde foarte mult de vârsta sarcinii, de tipul de avort spontan, de tipul de eliminare, dar și de anumite afecțiuni existente. Ar trebui să te aștepți la sângerări vaginale timp de o săptămână, chiar două, acestea reducându-se treptat. Atenție, este recomandat să folosești absorbante (externe) și să eviți tampoanele (interne) în această perioadă. De asemenea, poți avea anumite dureri abdominale (ca la ciclu). Este esențial să fii atentă la semne, precum, febră, frisoane, sângerare vaginală mult prea abundentă (dacă schimbi două absorbante în decurs de două ore ar trebui să te adresezi medicului) și la orice semn de infecție. Evită contactul sexual, băile în cadă, spălăturile vaginale, activitățile fizice intense.

După un avort spontan, în mod normal, ciclul ar trebui să revină cam între trei și șase săptămâni. S-ar putea ca acesta să întârzie dacă ai avut complicații. După revenirea ciclului menstrual, este indicat un consult, o examinare uterină, pentru a avea siguranța că te vindeci în mod adecvat.

Recuperarea emoțională

Pe măsură ce corpul tău trece de la starea de gravidă la cea în care nu mai ești în corpul tău se poate produce o avanlanșă de hormoni, de aceea anumite emoții pot fi mai intense, precum furie, tristețe, rușine, dezamăgire, sentimente de vinovăție, frică etc.

Acordă-ți timp, discută cu cineva de încredere despre toate aceste emoții prin care treci. Este important să știi că nimic din ceea ce simți nu este greșit și nu trebuie să-ți fie rușine de ceea ce simți. Ai nevoie să treci prin aceste emoții, ai nevoie să le accepți, pentru ca ulterior să te poți vindeca, recupera.

Experiența ta, deși nu este unică, pentru tine poate să se simtă astfel și va trebui să găsești propria ta cale de a-ți atenua îngrijorările, de a face față anxietății. Nu compara niciodată modul în care alte persoane au făcut față unei pierderi de sarcină cu felul în care treci și simți tu. Fiecare persoană este diferită. Dacă te simți compleșită de gânduri deprimante, adresează-te medicului sau unui psihoterapeut.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here