Ranile copilariei tale ii pot dauna copilului tau!

Toate acele cicatrici si rani din trecut, din copilarie iti vor afecta copilul, il vor rani si poate, fara sa-ti dai seama, vei repeta aceleasi greseli pe care le-ai blamat la propriul parinte? Pentru binele copilului tau este important sa le identifici si sa le vindeci, pentru ca ranile copilariei tale ii pot dauna copilului tau.

Citeste si: Copile, te iubesc, te apreciez, cred in tine, esti un om minunat!

Stiu ca iti doresti sa fii un parinte bun, pentru ca altfel nici n-ai fi citit pana aici. De fapt, asta face un parinte bun, incearca mereu sa fie o versiune mai buna a sa, pentru ca ii doreste tot binele din lume copilului. Si nu ma refer aici la devotamentul acela nescris si atat de firesc fata de copil, observat inca din vremurile stravechi cand parintele se punea intotdeauna in fata lupului, leului sau oricarui pericol, pentru a-si proteja copilul.

Dar chiar si parintii devotati isi pot rani neintentionat copiii. Toti avem rani, mai mari sau mai mici, adanci sau superficiale, pe care le putem transmite mai departe copiilor. Repet, neintentionat sau inconstient dar ne putem rani copiii, in acelasi fel cum am fost si noi raniti in copilarie. Tatal prea autoritar care iti judeca fiecare pas ti-a transmis mai departe stilul mult prea rece si critic pe care-l continui acum cu copilul tau. Mama care nu poate seta limite potrivite de care are nevoie copilul sau, pentru ca ii este frica de faptul ca fiica sau fiul o sa fie furioasa din cauza limitelor creste un copil egocentrist sau anxios, care va transmite mai departe aceste lipsuri sau va perpetua acelasi patern.

Vestea buna este ca din rolul de parinte ni se ofera posibilitatea de a ne identifica si de a ne vindeca toate acele goluri sau rani din copilarie.

Multi spun ca de cand au devenit parinti s-au transformat: au devenit mai rabdatori, mai intelegatori, mai putin egoisti etc. Iubirea si intelegerea noastra pentru copii ne va ajuta sa gasim si sa ne vindecam toate acele goluri si rani din propria copilarie.

Citeste si: Iti pedepsesti copilul pentru ca se comporta ca tine?

Cum poti identifica daca este ceva de vindecat? Este simplu!

Daca esti cu adevarat atent, vei descoperi ceva interesant, chiar ai putea spune ca puiul tau de om are acea abilitate de a scoate la iveala tot ce trebuie descifrat, va apasa exact pe butoanele care trebuie apasate, astfel incat sa te corectezi, sa te accepti, sa-ti tratezi ranile, sa-ti umpli golurile. Da, mai minunat ca orice terapeut, psiholog sau maestru zen, copilul va sti sa scoata la suprafata toate fricile, supararile si frustrarile ascunse si de care poate nici nu iti dadeai seama ca exista acolo. Intreaba-te intotdeauna care este factorul declansator, de ce simti ceea ce simti atunci cand procedeaza copilul intr-un fel sau altul si ai curajul sa descoperi care sunt lucrurile din spatele acelor ,,butoane”.

Care este povestea copilariei tale? Ce ai dori sa rescrii astfel incat sa devii un parinte mai bun pentru copilul tau?

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Fii parintele care stie sa se joace cu copilul!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here