Psihologul raspunde: Spasmele hohotului de plans

Sursa foto: Pexels

„Fetita mea face cateodata crize puternice de plans si de doua ori a avut niste simptome care m-au speriat foarte tare: i s-a oprit respiratia, s-a invinetit si a lesinat. Prima data am intrat in panica si nu am stiut ce sa fac, apoi a trecut si totul a revenit la normal. A doua oara, criza a fost mai scurta. Am aflat ca asa se manifesta spasmele hohotului de plans, insa imi este teama sa nu aiba epilepsie. Ar trebui sa merg cu ea la medic? (Miruna, Bucuresti).

Mihaela Zaharia, psiholog

Se pare ca este vorba de asa-numitele spasme ale hohotului de plans sau spasme afective, adica de crize in care, din cauze banale (cand e nemultumit, cand e certat sau i se refuza ceva), se declanseaza un plans care nu poate fi oprit, in timpul caruia cel mic isi tine respiratia pana cand lesina. Copilul devine cianotic sau palid, isi da ochii peste cap si isi pierde cunostinta pentru cateva secunde sau chiar un minut.

Spasmele seamana cu niste crize de epilepsie, insa nu sunt. Totusi, daca lesinul se prelungeste, lipsa de oxigenare a creierului poate declansa o criza de epilepsie. Daca ai dubii, este bine sa discuti si cu pediatrul copilului despre aceasta. Lasand la o parte dramatismul situatiei, in general este vorba de un eveniment fara consecinte, din care copilul isi revine automat, incepe sa respire si se intoarce la activitatea pe care o desfasura inainte de criza.

Problema apare atunci cand micutul descopera ca a dobandit o putere pe care inainte nu o avea: aceea de a tine in alerta familia si repeta comportamentul avantajos. De aceea, in momentele de criza este recomandat sa nu te alarmezi sau sa faci din asta o tragedie.

Nu trebuie sa cedezi la orice dorinta a micutului, ca sa eviti aparitia spasmului, dar nici sa il pedepsesti pentru reactia exagerata. Il poti duce in alta camera pentru a-i distrage atentia. De regula, crizele apar in primele luni de viata si dispar, dupa varsta de 3 ani, in prezenta unei persoane care ii poarta foarte mult de grija. Daca persista dupa 4 ani, este bine sa te adresezi unui neurolog pentru o evaluare (in primul rand, se va recomadna efectuarea unui EKG).

Se estimeaza ca mai putin de 5% dintre copii sufera de spasmul hototului de plans.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here