Plante de primavara pentru fortificarea organismului copilului

Primavara este considerata o perioada de renaștere a naturii, care a hibernat pe tot parcursul iernii, și acest lucru reprezinta o adevarata ocazie pentru a imbogați dieta alimentara a intregii familii cu alimente care, pe langa bogația de vitamine și minerale și principii active, ajuta și la detoxifierea organismului „incarcat” in urma regimului alimentar din perioada anotimpului rece, mai bogat in proteine și grasimi. in țara noastra, primele semne ale primaverii fac sa rasara in paduri sau chiar in gradinile de legume plante benefice pentru organism, plante care pot fi folosite și in alimentația copiilor, odata ce aceștia au ajuns la varsta necesara pentru a putea consuma orice fel de aliment.

Astfel, urzicile, ștevia, leurda, untișorul și, pe masura ce primavara iși intra in drepturi, salata verde, ceapa verde, spanacul, sunt ideale pentru a imbogați dieta alimentara. Iata cateva dintre proprietațile acestor plante: Urzicile sunt bogate in vitamine (A, B2, C, K), acid folic, calciu, magneziu, mangan, fier, sodiu si potasiu si au proprietati depurative, diuretice, antiinflamatorii, remineralizante si tonifiante. Ele pot fi folosite atat sub forma de infuzii cat si gatite.

Untisorul contine betacaroten, vitamina C, acid folic, vitamina E si calciu și se poate folosi in salate. Frunzele lui au un gust asemanator salatei verzi, au proprietatea de a imbunatati circulatia sangvina, un continut ridicat de potasiu si fibre alimentare si ajuta la reducerea colesterolului din sange.

Leurda, denumita in mod tradițional și usturoi salbatic datorita aromei asemanatoare, este o planta care crește in multe dintre padurile din țara noastra și poate fi folosita in stare cruda in salate și mancaruri diverse. Totuși se pare ca nu este indicata femeilor care alapteaza intrucat ar putea modifica calitatea laptelui și poate provoca colici sugarilor. Stevia contine vitaminele A si C, fosfor, zinc, potasiu, calciu, magneziu, dar si fibre si carbohidrați, insa cel mai important este conținutul in substanțe dulci care nu sunt metabolizate și absorbite de organism.

Ea are proprietatea prețioasa de a regla glicemia. Și pentru ca mulți parinți se plang de faptul ca cei mici refuza cu inverșunare astfel de alimente benefice este bine sa iei in considerare felul in care tu priveai aceste alimente in copilarie și sa incerci sa nu ii sugerezi celui mic adversitatea fața de acestea. in plus, daca vrei ca el sa manince urzici, acest exemplu va trebui dat de intreaga familie, iar mancarurile sa respecte gustruile celui mic și sa fie prezentate in mod atractiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here