Parinti, atentie la alimentatia copilului la mesele de Paste!

Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Te-ai pregatit pentru Sarbatorile Pascale si ai impresia ca nimic nu ti-ar putea strica atmosfera din casa si din suflet. Asta pana iti spune copilul ca il doare burtica, vomita, are diaree sau cine mai stie ce. 

Dragi parinti, mare atentie la alimentatia copilului la mesele de Paste! Copilul vede, pofteste, combina nereusit anumite alimente, poate cine stie ce contine un anumit fel sau preparat si de acolo… o intreaga aventura neplacuta poate sa apara. 

Consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacteriile, virusurile sau parazitii, poate cauza intoxicatii alimentare. Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar in astfel de afectiuni, iar primul simptom este, de regula, diareea.

Semnele unei intoxicatii alimentare apar dupa 3 pana la 16 ore de la consumul alimentelor si constau in greata, varsaturi, balonari, colici abdominale, diatree, dureri de cap, paloarea, transpiratii, stare generala alterata si uneori febra.

Nu este obligatoriu ca toate aceste simptome sa apara, dar daca o parte din ele se manifesta, mai ales dupa o masa mai copioasa, te poti gandi la intoxicatie alimentara.

Exceptand cazurile grave, cand este indicat sa chemi medicul sau copilul trebuie internat de urgenta la spital, intoxicatia poate fi tratata acasa, dar pentru a vedea unde se incadreaza copilul tau, trebuie sa pastrezi permanent legatura cu medicul.

Factorii responsabili de cresterea riscului de a dezvolta toxiinfectii alimentare sunt consumul unor alimente sau bauturi nepasteurizate, consumul de oua si carne insuficient preparate, peste sau pui infestat, scoici sau produe de mare contaminate sau insuficient preparate.

Atentie! Copiii au un risc crescut de deshidratare si trebuie urmariti indeaproape, pentru a evita complicatiile care pot surveni. 

De asemenea, este necesar un consult medical daca varsaturile dureaza mai mult de o zi sau daca diareea dureaza mai mult de una-doua zile la copilul tau, sau daca el are dureri abdominale puternice.

In majoritatea cazurilor, simptomele dispar in doua-trei zile si exista o perioada in care nu se administreaza niciun tratament medical si in care medicul urmareste evolutia bolii.

Citeste si: Care sunt principalele simptome in cazul gastroenteritei la copii?

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here