E copil, lasa-l sa se murdareasca!

Foto: FirstCry Parenting

Sa ne intelegem, nu incurajam ideea sa lasi copilul sa manance nisip, pamant sau alte minunatii de pe jos si cu siguranta, micutul nu trebuie lasat nicio clipa nesupravegheat. Dar ceea ce incurajam, este sa-l lasi sa exploreze, sa descopere, sa „incerce”, sa se si murdareasca in voie. Se mai spune ca un copil fericit este atunci cand il aduci acasa murdar de la locul de joaca. Ei bine, sper ca ati inteles ideea: e copil, lasa-l sa se murdareasca! 🙂

Este inveitabil! De multe ori, jocul copiilor poate aduce cu el si o serie de mici accidente, cum ar fi hainute murdare sau obiecte stricate. Parintii nu trebuie sa uite ca acestea sunt experimente din care copiii invata.

Copiii au nevoie sa se joace si au nevoie de stimulare si spatiu pentru joc. Din pacate, in ziua de azi, sunt copii care aproape ca nu stiu sa se joace. De ce? Putem pune toata vina pe seama jocurilor pe calculator, a televizorului sau internetului folosite masiv ca mod de relaxare si distractie atat de cei mici, cat si de cei mari. Dar acesta nu este singurul motiv. Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca modul de viata al copiilor nostri depinde de mai multi factori. De multe ori, lipsa de timp, viata alerta si stresul ne fac sa uitam sa avem rabdare cu micutii nostri si sa asteptam de la ei sa fie la fel de maturi ca si noi. Ne asteptam ca un copil de doar doi ani sa aiba grija sa nu isi murdareasca hainutele, sa nu imprastie lucrurile, sa nu puna mana pe anumite obiecte. Uitam ca, de fapt, este doar un copil care are nevoie sa invete si curiozitatea il impinge sa incerce orice. Uitam ca el nu cunoaste inca pericolele, limitele sau efectele pe care le pot avea actiunile lui. Si atunci ne surprindem ca devenim niste parinti care tin mereu din scurt copiii pentru a nu-si murdari hainele bune cu care ies afara, pentru a nu face un lucru sau altul.

Reactii de moment

De multe ori, vedem in parc sau pe strada mame cu copilasi care abia merg in picioare, pe care ii cearta ca s-au impiedicat si au cazut sau ca au calcat in singura balta de pe acea strada. Sigur ca, in momentul acela, poate ne simtim frustrati, si ne abtinem cu greu sa nu o intrebam ce are cu el. Poate ca in acel moment, aflandu-ne in afara acelei situatii, ne trezim judecand asa cum credem ca e mai bine. Hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Hai sa ne imaginam ca noi suntem in locul mamei si ca acel micut este propriul nostru copil.

Cum reactionezi cand iti vezi copilul murdar pe hainute? Care este prima reactie? Sigur ca te superi. Poate chiar te infurii. Copilul nu stie ca tu ai spalat acele hainute, ca pata de pe ele poate nu mai iese, ca vei pierde mult timp sa il schimbi din nou si ca oamenii vor zice ca nu ai grija de el daca il lasi murdar. Si oricat ii vei spune si ii vei explica, copilul chiar nu va intelege lucrurile astea. Ce va intelege el este interdictia.

Interdictia de a se juca, de a face miscare, de a descoperi. Pentru a fi sanatos si puternic si, mai ales, fericit, un copil trebuie sa se joace, sa alerge, sa se murdareasca… trebuie sa traiasca. Nu il putem tine tot timpul ca scos din cutie, pentru ca ar insemna sa avem un copil rigid, imobil, fara vlaga si fara entuziasm. Or toti ne dorim copii fericiti, nu-i asa?

Lasa-l sa descopere!

Copiii au nevoie sa se joace atat in casa, cat si in mediul exterior. Fie ca este vorba de curtea casei, de parc sau chiar de spatiul de langa blocul in care locuiti, el are nevoie de prieteni si este important sa cunoasca mediul. Sigur ca se va murdari, insa o va face pentru ca a fost curios, iar curiozitatea este una dintre cheile dezvoltarii lui. Nu trebuie sa il certi si nici sa il lasi murdar.

Ai rabdare, schimba-i hainutele, arata-i cum se curata, cum sa faca sa nu se murdareasca, cat de frumos este cand e curat. Fara cearta si fara reprosuri, el va invata treptat cum sa le pastreze curate si mai ales de ce. Copiii trebuie motivati si stimulati. Inca de mici, trebuie sa le cultivam interesele si trebuie sa faca lucruri care sa le stimuleze creativitatea, activitati simple pe care sa le inteleaga. Fiecare copil se joaca in mod natural, pentru ca jocul ii da o senzatie de buna stare. Prin intermediul jocului, copilul incepe sa inteleaga cum functioneaza lucrurile, ce se poate si ce nu se poate face cu anumite obiecte si intelege necesitatea respectarii regulilor. El invata care ii sunt limitele si capata incredere in propriile capacitati.

Retine!

Jocul este un proces prin care copilul devine constient de lumea interioara si exterioara. Ii stimuleaza capacitatile fizice, inteligenta, imaginatia si afectivitatea. Personalitatea lui se dezvolta prin joc, iar actiunile tale sunt printre cei mai importanti factori care o modeleaza. Limitarea, interdictiile, cearta au efecte negative asupra acesteia. Copilul trebuie sa invete gradat care sunt limitele si regulile, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie limitat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here