Alimentatia copilului mic: Intrebari si solutii pentru o nutritie sanatoasa

Imagine de Carmel Ecker de la Pixabay

Cand vine vorba despre grijile parintilor, locul intai il ocupa detasat preocuparea legata de alimentatia sanatoasa a copiilor. Inca din primele zile de viata ale bebelusilor si pana cei mici ajung la scoala, parintii intampina tot felul de probleme in ceea ce priveste nutritia copiilor.

Iata cele mai des intalnite intrebari legate de alimentatia copilului mic, dar si solutiile la acestea.

„Toata lumea imi da sfaturi cu privire la momentul in care ar fi bine sa-i introduc bebelusului meu solidele in alimentatie. Care este, intr-adevar, momentul potrivit?“

• Specialistii nutritionisti sunt de parere ca momentul ideal pentru introducerea solidelor in alimentatia bebelusului este incepand cu varsta de 6 luni.
• Cei mai multi parinti incep diversificarea cu radacinoasele.
• Inainte de a introduce un aliment nou in dieta micutului, este indicat sa astepti cateva zile, o metoda preventiva impotriva aparitiei vreunei intolerante sau alergii. Astfel, in cazul in care cel mic va suferi o alergie alimentara, vei sti cu exactitate care aliment este „vinovat“, pentru a-l putea exclude  temporar din dieta lui.
• Ia in calcul si varianta in care tu sa-i pregatesti bebelusului mancarica. Aceasta optiune are doua avantaje, si anume faptul ca te va costa mai ieftin, iar copilul se va acomoda inca de la inceput cu ceea ce mananca toata familia.

„Copilul meu ciuguleste cate putin din fiecare fel de mancare. Cum il pot face sa manance mai mult si mai bine?“

  •  Se observa o crestere a nevoii de a manca atunci cand trece prin acele pusee de crestere si se diminueaza pofta/interesul fata de mancare in momentul in care copilul are o noua achizitie (de exemplu, a invatat sa mearga si e dornic acum sa descopere tot ce se afla in jurul lui).
  • Dupa varsta de doi ani, copiii au un ritm de crestere mult mai lent decat pe vremea cand erau bebelusi. In acest fel se poate explica si diminuarea apetitului alimentar.
    • Mai mult, ia in considerare faptul ca portia de mancare a unui copil trebuie sa reprezinte aproximativ un sfert sau maximum o treime din portia unui adult.
    • De asemenea, unii copii isi umplu stomacelul cu sucuri, lapte sau alte lichide gustoase, nemaipunand la socoteala gustarile dintre mese, si-apoi ne mai itnrebam de ce nu mananca puiul mic?
    • Cea mai buna solutie la aceasta problema ar fi sa-ti lasi copilul sa manance atat cat simte el nevoia, deoarece, daca nu are nicio problema de sanatate, fii convinsa ca nu se va infometa.
    • Apoi, incearca sa minimizezi gustarile dintre mese si, pe cat posibil, sa elimini din alimentatia lui dulciurile sau snacks-urile.
    • In cazul in care esti cu adevarat ingrijorata in ceea ce priveste alimentatia copilului, consulta un medic nutritionist.

„Oricat ne-am stradui, nu reusim sa-l facem pe cel mic sa stea la masa. Ciuguleste ceva, apoi se ridica de la masa si se duce la joaca. Cum am putea sa-l dezobisnuim de acest comportament?“

• Specialistii in psihologia copilului sunt de parere ca, in astfel de cazuri, cei mici nu sunt suficient de integrati in atmosfera de „familie adunata la masa“. De aceea, incearca sa-ti faci copilul sa participe activ la discutiile care se poarta in timpul mesei. Nu vorbi doar despre serviciu sau despre treburile administrative ale casei, care va privesc doar pe tine si pe sotul tau. Atata vreme cat cel mic va fi bagat in seama si va fi intrebat despre ceea ce a facut in timpul zilei sau despre ce ar vrea sa faca a doua zi, el va intretine discutia si nu va mai fi tentat sa se ridice de la masa ca sa se joace.
• Daca totusi se ridica de la masa fara sa fi terminat ce are in farfurie, explica-i, ca pentru el masa s-a terminat si, daca mai tarziu i se va face foame, va trebui sa astepte pana la urmatoarea masa, cand veti manca toti. Iar daca impui aceasta regula, ai grija sa o si respecti.

„Copilului meu nu-i este foame dimineata, motiv pentru care refuza micul dejun. Ce as putea face pentru a indrepta situatia?“

• Un sfat ar fi sa-ti trezesti copilul cu cateva zeci de minute mai devreme, ca sa aiba timp pentru rasfatul de dupa somn. Apoi, cand va veni ora pentru micul-dejun, cu siguranta va manca.
• Un alt amanunt important ar fi sa micsorezi portia de mancare pe care cel mic o primeste la cina, inainte de culcare. Acesta ar putea fi unul dintre motivele lipsei apetitului.
• Cel mai bine, ca sa nu intampini prea multe refuzuri de a manca, serveste-i un micdejun usor si rapid, precum un iaurt cu 2-3 lunguri de cereale si cateva feliute de banane.

„Copilul meu ar manca numai dulciuri la micul dejun. Cum il pot obisnui sa manance sanatos?“

• Pentru inceput, ar trebui sa stabilesti cateva reguli de urmat pentru intreaga familie in ceea ce priveste alimentele ce pot fi consumate sau nu la micul dejun. Astfel, fa o lista a celor care chiar nu vor fi permise, precum inghetata sau bomboanele. Urmeaza cu strictete aceste reguli si nu te abate de la ele.
• In timpul discutiei pe care o veti purta despre micul dejun, incurajeaza-ti copilul sa-ti spuna cam ce alimente sanatoase ar vrea sa manance, ca sa le cumparati de la magazin.
• Arunca o privire pe rafturile magazinului si cauta alimente care, prin ambalaj, forma si continut, ar putea fi foarte atragatoare pentru cei mici, dar care, totusi, contin nutrientii de care ei au nevoie pentru a creste si a se dezvolta armonios. Iar daca ambalajele nu sunt prea atractive, atunci incearca sa-i faci farfuria cu acele produse alimentare cat mai interesanta pentru el.

„Copilul meu e in clasa pregatitoare si nu mananca pachetelul cu mancare pe care i-l dau la scoala. Spune ca nu-i place. Ce pot sa fac?“

• Cel mai bine ar fi sa-i impachetezi copilului mancarea intr-un ambalaj termorezistent care sa o pastreze rece si proaspata cat mai mult timp.
• Alege alimentele care rezista mai mult timp impachetate intr-o gentuta. Evita fructele, care se strivesc usor, sau legumele, care se vestejesc foarte repede. Aspectul estetic este foarte important pentru cei mici.

„Uneori, suntem prea obositi ca sa mai gatim acasa si preferam sa comandam ceva gata facut. Uneori aceasta poate fi o solutie buna, dar nu putem repeta asta prea des, pentru ca iese prea scump astfel si nici nu sunt prea convinsa de alimentele pe care le folosesc cei de la localurile de la care comandam. Nu stiu cum sa ma organizez sa avem totusi mancare gatita acasa“.

• Cand ai putin timp liber, te poti gandi la cateva feluri de mancare pe care le poti pregati pentru cateva zile. Apoi mergi la cumparaturi si fa-ti proviziile. Cel mai rau este atunci cand ai o idee de cina si iti lipsesc ingredientele.
• De asemenea, poti consulta cartile de bucate sau revistele de specialitate care iti ofera meniuri pentru toata saptamana.
• Daca sambata sau duminica esti mai libera, poti pregati anumite mancaruri care se pot pastra la frigider sau congelator.
• Iar ca sa nu simti ca muncesti singura, ii poti ruga si pe ceilalti membri ai familiei, respectiv sotul si copiii, sa-ti dea o mana de ajutor. Va puteti juca de-a clubul bucatarilor si puteti transforma totul intr-o adevarata distractie.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here