Inflamatia ganglionilor limfatici la copii: cauze si simptome

Photo by Polesie Toys from Pexels

Inflamarea sau umflarea ganglionilor limfatici este unul dintre motivele pentru care multi pacienti, in special copiii, trebuie consultati de medic.

Ganglionii sau glandele limfatice joaca un rol important in capacitatea organismului de a lupta cu virusuri, bacterii sau alti factori care pot declansa boli. Cel mai adesea se umfla si se inflameaza din cauza unei infectii.

Exista mai multe cauze posibile ale inflamatiei ganglionilor limfatici, in organism existand aproximativ 600 de ganglioni limfatici, majoritatea situati la nivelul capului sau a gatului. Frecvent se inflameaza si cei din zona inghinala sau axile.

Semnele si simptomele variaza in functie de cauza care a dus la inflamarea ganglionilor limfatici, si anume: marimea acestora pana la dimensiunea de 1 cm sau chiar mai mult, sensibilitate si durere, scurgeri nazale, dureri in gat, febra si alte simptome ale unei infectii respiratorii superioare.

Inflamatia generala, in tot corpul, a ganglionilor limfatici poate indica o infectie (spre exemplu, mononucleoza) sau tulburari ale sistemului imunitar (lupus, poliartrita reumatoida).

Inflamatia membrelor poate indica un eventula blocaj limfatic.

Ganglionii de consistenta crescuta, care se maresc intr-un ritm rapid, pot indica, in cazuri mai grave, o tumora.

Deseori ganglionii limfatici revin la normal atunci cand boala care a declansat inflamatia este tratata, cum ar fi in cazul racelii. Antibioticele nu sunt eficiente in acest caz. (tratamentul in cazul umflarii ganglionilor limfatici depinde de cauza care a declansat inflamarea).

Medicul trebuie consultat atunci cand ganglionii limfatici inflamati apar fara niciun motiv aparent, continua sa se extinda sau situatia persista mai mult de doua saptamani, cand bolnavul nu se simte bine sau cand pielea care acopera ganglionii limfatici inflamati este rosie si sensibila.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here