Imunoterapie decontata de stat pentru trei tipuri de cancer

Imuno-oncologia ofera bolnavilor de cancer speranta unei rate mai bune de supravietuire – comparativ cu terapiile clasice – si o calitate a vietii mai buna. Din luna mai, o noua imunoterapie pentru pacientii care sufera de melanom este decontata de stat, iar de luna trecuta si cea pentru bolnavii de cancer pulmonar si renal. Recent, in Monitorul Oficial a fost publicat si ghidul terapeutic al medicamentului, ceea ce inseamna ca medicii pot prescrie gratuit, pacientilor eligibili, imunoterapia.

Imunoterapia este cea mai noua optiune terapeutica oncologica, la nivelul actual, oferind o paradigma diferita in tratarea cancerului. Intelegerea tot mai buna a modului in care evolueaza cancerul si invadeaza sistemul imunitar sta la baza imuno-oncologiei, care porneste de la premisa ca sistemul imunitar este cel mai puternic si eficient mecanism prin care organismul recunoaste si combate bolile. Spre deosebire de terapiile traditionale, care tintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute sa valorifice capacitatile naturale ale sistemului imunitar al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului in stare avansata prin tintirea acelorasi cai ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoasterii si distrugerii de catre acestea.

Citeste si: Un nou tratament anticancer. Rezultatele testelor sunt promitatoare

Datele prezentate in cadrul Congresului ASCO de anul acesta, cel mai mare congres mondial dedicat oncologiei, au aratat o crestere a calitatii vietii si ratei de supravietuire pentru pacientii care sufera de cancer pulmonar si renal.

Atat in cazul tratamentului cancerului pulmonar, cat si in cazul celui renal, imunoterapia s-a dovedit a fi mai eficienta decat vechile variante de tratament, crescand speranta de viata si calitatea vietii pacientilor, prin eliminarea efectelor adverse determinate de chimioterapie.

Cancerul pulmonar, o problemă urgenta de sanatate publica

Cancerul pulmonar este una din cele mai grave probleme de sanatate publica din tara noastra. In fiecare an, 11.000 de romani sunt diagnosticati cu aceasta boala. De asemenea, cancerul pulmonar reprezinta principala cauza de mortalitate in randul barbatilor diagnosticati cu cancer si se situeaza pe locul 4 in randul femeilor, dupa cancerul de san, de col uterin si cel colorectal, potrivit ultimelor statistici Globocan (2012).  Mai mult, boala este descoperita de cel mai multe ori in stadiu avansat, cand sansele de supravietuire sunt mici: 75% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune ajung la medic in stadiu inoperabil. In acest context, Bristol-Myers Squibb impreuna cu Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, au demarat o campanie de educare si informare a pacientilor romani cu privire la riscurile cancerului pulmonar si accesul la tratamente oncologice inovatoare. Primul pas al campaniei este lansarea unei platforme dedicate pacientilor – www.imuno-oncologie.ro – care explica modul in care functioneaza imuno-oncologia, pe intelesul tuturor, si aduce noutati in ceea ce priveste tratamentul.

Cezar Irimia

„Cancerul pulmonar este o problema urgenta de sanatate publica in Romania. In acest context, salutam decizia compensarii unei imunoterapii cu aceasta indicatie terapeutica, fiind un pas important in cresterea accesului la terapii inovatoare pentru pacientii romani. Intre timp, vom continua implicarea in campanii de informare cu privire la riscurile bolii, dar si optiuni terapeutice inovatoare”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Autor: Laura Bogaciu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here