Imunitate in pandemie – argumente pro si contra

Sistemul nostru imunitar este complex si are rolul de a ne apara de diferiti agenti patogeni precum bacterii sau virusuri. De aceea, este esential sa acordam o atentie sporita imunitatii intregii familii intotdeauna, atat in pandemie, dar si in restul timpului. Cel mai bine putem face acest lucru prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

Respectarea catorva recomandari aduce dupa sine avantaje atat adultilor, cat si celor mici, care au sistemul imunitar in plina formare si sunt mai vulnerabili in fata racelilor pe timpul rece, astfel ca trebuie sa isi formeze obiceiuri sanatoase cat mai devreme.

Adultii, in schimb, pe langa o imunitate mai buna, au nevoie si de un echilibru emotional, dar si de un nivel de concentrare ridicat.

Daca vrei sa ai grija de imunitatea familiei tale este suficient sa urmezi acest scurt ghid de sfaturi si recomandari pe care ti l-am pus la dispozitie, atat pentru adulti, cat si pentru cei mici.

Ce este sistemul imunitar si cum ne putem imuniza organismul

Sistemul imunitar este o retea complexa de celule, tesuturi si organe, care functioneaza impreuna pentru apararea organismului impotriva agentilor externi patogeni.

Sistemul nostru imunitar are capacitatea de a distinge celulele proprii de celulele straine. Spre exemplu, daca organismul nostru intalneste agenti patogeni, va declansa un raspuns imun pentru a le elimina. Imunitatea este cea care ne apara organismul de diferitele afectiuni care ne pot pune in pericol sanatatea.

Avand o imunitate puternica, sansele ca organismul nostru sa fie vulnerabil in fata bolii vor scadea.

In ceea ce priveste imunizarea, aceasta reprezinta intarirea sistemului imunitar si poate fi facuta in mod natural, urmand o serie de recomandari pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, sau atunci cand intri deja in contact cu agentii patogeni, iar organismul isi creeaza anticorpi care vor preveni infectarea ulterioara. Daca ne referim la imunizarea artificiala, putem mentiona vaccinarea, care de regula se face in primii ani de viata sau anual, asa cum este vaccinul antigripal.

Desi oamenii pun accentul pe intarirea organismului doar in sezonul rece al anului, atunci cand temperatura este propice aparitiei virusurilor si bacteriilor, ar trebui ca sustinerea imunitatii sa fie prioritara tot timpul.

Ce sa faci pentru a mentine imunitatea intregii familii in mod natural

Aloca timp pentru exercitiile fizice

Miscarea zilnica ajuta la cresterea si intarirea sistemului de aparare a organismului. De asemenea, cu cat mai multa activitate fizica face o persoana, cu atat creste si calitatea somnului. Copiii, la fel ca adultii, trebuie sa fie cat mai activi pe parcursul zilei, pentru a avea un somn mai odihnitor in timpul noptii. Plimbarile zilnice, mersul cu bicicleta, inotul sau parcurgerea traseelor montane sunt modalitati excelente prin care familia ta se poate mentine intr-o forma fizica buna, dar este si o ocazie ideala de a petrece timpul cu cei dragi.

Hidrateaza-te corespunzator

Consumul de apa ajuta intregul organism sa functioneze la capacitatea lui maxima, dar are, mai ales, un rol important in mentinerea sistemului imunitar. Apa regleaza temperatura corpului, elimina toxinele din organism, iar sansele ca familia sau copiii tai sa dezvolte anumite afectiuni medicale sunt mai mici. Asigura-te ca atat tu, cat si cei mici consumati zilnic o cantitate suficienta de apa.

De asemenea, iti recomandam sa adaugi lamaie in apa, pentru ca aceasta consolideaza sistemul imunitar datorita continutului bogat de vitamine si minerale.

Asigura aportul de vitamine

Pentru ca este o perioada in care ne petrecem mai mult timp in spatii inchise, iar gama de fructe si legumele proaspete, de sezon, este limitata, este important sa echilibram balanta si sa oferim organismului nostru vitaminele de care are nevoie. Iata cateva vitamine esentiale pe care le poti obtine dintr-o dieta echilibrata sau din diverse suplimente, daca te confrunti cu o carenta.

Vitamina D este esentiala pentru oase sanatoase si un sistem imunitar puternic. Lumina soarelui este cea mai bogata sursa de vitamina D, dar pentru ca in sezonul rece scade timpul pe care noi il petrecem afara, aceasta poate fi obtinuta si din alimentele pe care le consumam precum ouale, pestele gras, laptele sau cerealele.

Zincul si echinaceea sunt, de asemenea, substante importante pentru dezvoltare si intarirea imunitatii copiilor. Echinaceea, spre exemplu, reduce sansele de a dezvolta o raceala.

La fel de importante sunt vitaminele A, B, C, dar si acizii grasi, ce contribuie la reglarea sistemului nervos si la sporirea imunitatii.

Copiii au aceleasi nevoi nutritive ca si adultii, diferenta o face doar cantitatea acestora. Cei mici isi iau vitaminele si mineralele din alimente insa, exista si situatii in care ar putea fi nevoie de suplimentarea acestora. Vestea buna este ca exista multe remedii si tratamente homeopatice pentru copii.

Poti apela la un furnizor de incredere de suplimente si vitamine sau chiar la o farmacie homeopata, de unde poti achizitiona un complex de vitamine si minerale necesare pentru a trata raceala sau a o preveni.

Totusi, inainte de a administra copilului tau un complex vitamine si minerale sau alte suplimente este indicat sa te consulti cu un medic sau cu un reprezentant al unei farmacii.

Redu timpul petrecut in fata ecranelor inainte de somn

Lipsa somnului odihnitor, de foarte multe ori, este cauzata de timpul petrecut in fata ecranelor. Fie ca este vorba despre televizor sau despre telefon, trebuie sa elimini acest obicei din rutina familie tale. Incearca sa nu-i lasi pe cei mici in fata ecranelor cu 60 de minute inainte de culcare, mai ales pentru ca somnul influenteaza sistemul imunitar al organismului. Aceasta recomandare este valabila atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Include in alimentatie o cantitate optima de fructe si legume

O dieta echilibrata este esentiala in sustinerea sistemului imunitar pentru sanatatea intregii famili. Daca adultii pot consuma o cantitate suficienta de fructe si legume, la copii lucrurile sunt mai complicate. Ei pot refuza sa le manance, iar acest lucru poate duce la o carenta de vitamine. O solutie pentru ca cei mici sa fie mai deschisi sa manance fructe si legume este sa le diversifici si sa vezi exact care le place mai mult. Iata cateva legume bogate in vitamine pe care le poti oferi copiilor: linte, fasole, spanac, varza, broccoli.

Prin respectarea catorva recomandari, imunitatea ta si a intregii familii nu va avea de suferit in pandemie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here