Hai sa discutam despre importanta igienei intime, precum si despre metodele naturiste folosite de femei

Foto: thomsonmedical.com

Femeile, spre deosebire de barbati, trebuie sa fie mai atente atunci cand este vorba despre igiena lor intima, in mod special din cauza asezarii, formei organelor genitale si fiziologiei lor. Astazi hai sa discutam despre importanta igienei intime, precum si despre metodele naturiste folosite de femei.

Pentru sanatatea zonei intime se impune macar o spalare pe zi cu apa si sapun special pentru igiena intima, precum si o toaleta dupa fiecare scaun, deoarece multe infectii vaginale sunt provocate de germenii care se elimina odata cu materiile fecale.

In plus, este recomandata efectuarea igienei partenerilor de fiecare data inainte si dupa actul sexual pentru a inlatura bacteriile din tractul urinar care pot migra in vagin si produce infectii. In mod obisnuit vaginul are o flora bacteriana proprie, nepatogena. Spalaturile vaginale, in abundenta prescrise de unii ginecologi in trecut, nu sunt benefice deoarece tulbura echilibrul ph-ului si florei vaginale. Atentie și la produsele speciale pentru igiena intima, acestea nu trebuie sa contina substante agresive din cauza sensibilitatii zonei. Sunt recomandate produsele cu pH neutru, care se gasesc mai degraba la farmacie decat la magazinele de cosmetice, fiind mai indicate produsele organice.

In timpul ciclului menstrual se impune, in functie de persoana, o toaleta mai riguroasa, sangele fiind pentru mediul din vagin un nou factor care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Tampoanele interne fiind considerate mai periculoase fiindca ele cresc acest risc, nefiind recomandata utilizarea unui tampon pentru mai mult de patru ore.

Multe femei recurg adesea la metode naturiste de igiena, folosind o serie de plante ale caror beneficii apar si in cazul unor afectiuni. Pentru uz intim sunt recomandate cateva plante, cunoscute din timpuri stravechi pentru actiunile lor calmante, dezinfectante si antiinflamatorii. Acestea pot fi folosite sub forma de lotiuni, supozitoare, creme sau ceaiuri, prin aplicare locala sau spalaturi vaginale (atentie, acestea nu trebuie efectuate fara acordul medicului!).

Printre cele mai cunoscute se numara coada soricelului cunoscuta si ca planta femeilor, fiind o planta cu proprietati analgezice, un bun hemostatic indicat in hemoragii, pentru micoze vaginale. Galbenelele sunt la fel de cunoscute, ceaiul de galbenele, cremele sau supozitoarele dovedindu-si utilitatea in unele afectiuni vaginale precum: leucoree, trichomonas, candidoza sau alte micoze.

Chiar daca la gust este o planta foarte amara, pelinul este o planta utila in tratarea vaginitelor sau dermatitelor locale sub forma de ceai, unguente, ovule sau pudra. De asemenea, pelinul prezinta si alte beneficii pentru inapetenta, viermi intestinali, hipoaciditate, edeme, guta, stimularea sistemului nervos, stimularea memoriei, fiind un bun cicatrizant.

Retine!

Nu folosi plantele medicinale ca unic tratament in cazul unor afectiuni din sfera genitala. Este foarte important sa consulti in primul rand un specialist care sa iti indice tratamentul potrivit iar, apoi, adiacent tratamentului medicamentos vei putea folosi produse naturiste.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here