Iata cele mai populare mituri legate de COVID-19, demontate de OMS

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Oare retelele de telefonie mobile pot raspandi COVID -19? Daca mananc usturoi pot preveni infectia cu noul coronavirus? Expunerea la temperaturi inalte stopeaza infectia cu acest virus? Sunt eficiente antibitoticele? Organizatia Mondiala a Sanatatii a raspuns la intrebari si a explicat ca in aceasta perioada sunt foarte multe stiri false, iar cel mai intelept lucru ar fi sa ne informam doar din surse sigure! Iata cele mai populare mituri legate de COVID-19, demontate de OMS.

Noul coronavirus afecteaza doar persoanele in varsta?

Persoanele de toate varstele pot fi infectate cu noul coronavirus (2019-nCov). Persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inima) par sa fie mai vulnerabile la imbolnavirea severa cu virusul.

OMS recomanda oamenilor de toate varstele sa ia masuri de igiena si de prevenire a raspandirii acestui virus.

Retelele de telefonie mobile nu raspandesc Covid-19

Virusii nu “calatoresc” prin undele radio sau prin retelele mobile. COVID -19 s-a raspandit in multe tari in care retelele 5G nici nu exista. Virusul COVID-19 este raspandita de persoanele infectate prin stranut, tusit sau atunci cand discuta. De asemenea, oamenii se pot infecta daca ating suprafete contamintate cu acest virus si mai apoi isi duc mana la ochi, nas sau gura.

Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 de grade nu stopeaza raspandirea bolii COVID-19

Te poti infecta de COVID-19 indiferent de cat de cald este afara. Tarile cu vreme calda au raportat cazuri de COVID-19. Pentru a va proteja, asigurati-va ca v-ati spalat corect si frecvent mainile si ca evitati sa va atingeti ochii, gura si nasul.

Va puteti recupera complet dupa boala COVID-19. Infectarea cu noul coronavirus nu inseamna ca il veti avea pe viata.

Majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus se pot recupera si pot elimina definitive virusul din organism. Daca va infectati, asigurati-va ca va tratati simptomele. Daca aveti tuse, febra si dificultati de respiratie, solicitati asistenta medicala. Majoritatea pacientilor se recupereaza datorita ingrijirii medicale.

Vaccinurile impotriva pneumoniei protejeaza impotriva noului coronavirus?

Nu. Vaccinurile impotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic si vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu ofera protectie impotriva noului coronavirus.

Virusul este nou si diferit incat are nevoie de propriul sau vaccin. Cercetatorii incearca in prezent sa dezvolte un vaccin impotriva COVID-19.

Desi aceste vaccinuri nu sunt eficiente impotriva Sars-Cov-2, vaccinarea impotriva bolilor respiratorii este recomandata pentru a va proteja sanatatea.

Daca mananc usturoi pot preveni infectia cu noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietati antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada potrivit careia consumul de usturoi ar protejat oamenii de noul coronavirus.

Sunt eficiente antibioticele in prevenirea si tratarea noului coronavirus?

Nu, antibioticele nu functioneaza impotriva virusurilor, numai a bacteriilor.

Noul coronavirus este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Cu toate acestea, daca sunteti spitalizat pentru COVID-19, este posibil sa primiti antibiotice, deoarece este posibila co-infectia bacteriana.

Exista medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea bolii COVID-19?

Pana in prezent, nu exista niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Cu toate acestea, cei infectati cu virusul ar trebui sa primeasca ingrijiri adecvate pentru ameliorarea si tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui sa beneficieze de ingrijire adecvata de sustinere. Unele tratamente specifice sunt in curs de investigare si vor fi testate prin studii clinice.

Citeste despre alte mituri demontate de OMS aici.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here