Se trezeste copilul noaptea cu durere de urechiuse, este agitat, poate chiar are si febra? Atunci este posibil sa aiba otita seroasa. Dr. Mirela Turcu, medic specialist ORL, iti ofera mai multe informatii despre otita seroasa la copii, despre ce trebuie sa faca parintii, dar si cateva trucuri cum sa-i invatam pe micuti sa-si sufle corect nasucul.
Citeste si: Acasa cu copilul racit: 7 remedii simple pentru diminuarea simptomelor
Ce este otita seroasa si care sunt simptomele acesteia la copii?
Otita medie seroasa este o inflamatie a mucoasei urechii medii (cavitatea timpanica). In cavitatea timpanica, unde trebuie sa fie aer in mod normal, se acumuleaza lichid. Otita seroasa se manifesta prin durere auriculara, scaderea auzului, lipsa atentiei, febra, agitatie. Otalgia (durerea auriculara) apare de obicei noaptea, trezind copilul din somn. Aceste simptome apar in general pe fondul unei raceli preexistente (rinofaringita, adenoidita ) cu obstructie nazala si rinoree.
La ce ar trebui sa fie atenti parintii?
Durerea auriculara apare, de cele mai multe ori, noaptea, trezind copilul din somn. De obicei parintii administreaza un antialgic de tipul ibuprofenului. Durerea cedeaza, parintii crezand ca asta a fost tot. In cateva zile apare hipoacuzia (diminuarea auzului) si parintii constata ca trebuie sa vorbeasca mai tare cu copilul, ca acesta da sonorul mai tare la TV, telefon, tableta. In acest moment parintii solicita un consult medical.
Ce facem si ce nu facem in aceasta boala?
Este important ca parintii sa consulte medicul ORL-ist de la inceputul inflamatiei de cai respiratorii superioare si mai ales sa nu inceapa automedicatia.
Cat de important este sa-i curatam copilului, frecvent, nasul?
Otita seroasa apare, in principal, din cauza unei proaste aerari a urechii medii prin trompa lui Eustachio. Trompa lui Eustachio este un canal ce leaga urechea medie de spatele nasului si care are rol in egalizarea presiunii din urechea medie cu presiunea atmosferica. De asemenea, pe aceasta cale sunt eliminate secretiile din urechea medie.
Astfel, buna functionare a trompei este strans legata de buna functionare a nasului. Copiii nu stiu sa-si sufle nasul si atunci, in rinite, rinofaringite adenoidite, secretiile din nas se aduna in spatele nasului si in vegetatiile adenoide, si apoi ajung prin trompa lui Eustachio in cavitatea timpatica si se acumuleaza acolo. De aceea, este foarte important sa invete sa sufle nasul.
Citeste si: Cand si cum il inveti sa-si sufle nasul?
Cum suflam nasul corect?
Nasul se sufla nara cu nara si cu o presiune medie. Daca suflam nasul cu o presiune prea mare exista riscul sa introducem secretiile nazale in trompa lui Eustachio si de aici in urechea medie. Daca suflam prea slab nu evacuam si nu curatam bine nasul.
Exista trucuri sau sfaturi de a-l invata pe copil sa-si sufle singur nasucul?
In primul rand, trebuie sa tratam problema cu calm si rabdare. Copilul nu trebuie stresat, fiecare avand ritmul lui de invatare. In general, in jurul varstei de 3 ani ar trebui sa invete cum sa-si sufle nasul. Incepem prin a-i arata cum suflam noi nasul si apoi incercam diverse jocuri: il punem sa sufle si sa stinga o lumanare, sa sufle bucatele de servetele de pe masa, sau sa incerce sa abureasca o oglinda.
Cand e nevoie de un consult la medicul ORL-ist?
Parintii ar trebui sa solicite consult ORL de la inceputul aparitiei inflamatiei acute de cai respiratorii superioare. Copiii mici nu stiu sa spuna ca le-a scazut auzul, iar parintii pot observa dupa cateva saptamani ca nu mai aude bine.
Putem trata otita fara a recurge la antibiotice? Cand e nevoie de antibiotic?
Tratamentul trebuie individualizat in functie de fiecare pacient. Otita medie seroasa se poate trata fara antibiotic, deoarece initial lichidul din cavitatea timpanica nu este infectat. Tratamentul otitei seroase urmareste eliminarea secretiilor din urechea medie. Acest lucru il obtinem prin dezobstructia trompei lui Eustachio cu decongestionante nazale, mucolitice, antiinflamatoare. Daca nu raspunde la tratament, dupa cateva zile se pot administra si antibioticele.
Cand este cazul sa scoatem „polipii” (vegetatiile adenoide) la copii?
Vegetatiile adenoide reprezinta un factor favorizant al otitei medii seroase. Adenoidectomia (“operatia de polipi”) se recomanda atunci cand apare insuficienta respiratorie nazala cu respiratie orala, obstructie nazala, sforait, facies adenoidian, sau daca otitele medii sunt recidivante sau se cronicizeaza.
Care sunt posibilele complicatii ale otitei seroase?
Cea mai frecventa complicatie este scaderea auzului. Daca nu este tratata corespunzator, otita seroasa se poate transforma in otita medie supurata care poate merge cu perforarea timpanului. Acest lucru poate lasa sechele auditive. Alte complicatii pot fi otomastoidita, meningita.
Autor: Inga Stoian
Specialist: Dr. Mirela Turcu, Medic specialist ORL,
www.orl-bucuresti.ro, www.clinicaestet.ro
Citeste si: Copilul se confrunta cu alergii respiratorii dese? Remediile homeopate il pot ajuta!