Cum se monteaza aparatul dentar la copii, care sunt principalele recomandari, dar si cat dureaza tratamentul, explica mai multe dr. Stuparu Aurel, medic stomatolog, competenta implantologie dentara.
Mai multe despre aparatele dentare la copii poti citi aici.
La prima consultatie, medicul ortodont va face o anamneza a micului pacient si ii va face un dosar care contine radiografii si poze cu situatia initiala la venirea in cabinet. De asemenea, va lua o amprenta care reprezinta dovada starii initiale, si care permite medicului sa urmareasca evolutia tratamentului.
Medicul ortodont analizeaza situatia clinica a pacientului si initiaza tratamentul. Daca este nevoie, inainte de montarea aparatului dentar, se realizeaza obturatii fotopolimerizabile (plombe) si extractii dentare pentru a crea spatiu pe arcada.
De asemenea, inainte de montarea aparatului se efectueaza o igienizare riguroasa a cavitatii orale, care consta in detartraj si periaj profesional.
Montarea aparatului dentar nu este o procedura dureroasa, singurul inconvenient fiind acela ca dureaza, lucru care pentru micul pacient poate fi plictisitor.
Finalizarea tratamentului ortodontic necesita consolidarea rezultatului, de aceea dupa ce aparatul dentar este scos, urmeaza o perioada numita “perioada de contentie”, in care pacientul va purta o gutiera daca se opteaza pentru contentia mobila, sau in cazul contentiei fixe, se va aplica pe spatele dintilor un retainer (un fir de sarma).
Cat trebuie sa poarte un copil aparatul dentar?
In functie de complexitatea problemei care trebuie rezolvata, durata tratamentului poate varia de la 6 luni pana la 2 ani, poate 2 ani si jumatate.
Doare purtarea aparatului dentar?
Purtarea aparatului dentar nu este, de obicei, dureroasa. Poate exista, totusi, un discomfort, mai ales la inceputul tratamentului. Daca apar dureri, acestea au o intensitate mica, si se pot ameliora prin administrarea unui analgezic usor.
De retinut este ca, trebuie sa va prezentati imediat la medicul ortodont daca bracketsii jeneaza la nivelul buzelor sau a obrajilor, evitandu-se astfel aparitia ranilor.
Dupa montarea aparatului dentar, orice ortodont recomanda o serie de masuri de care trebuie sa tineti cont pentru reusita tratamentului:
- igiena riguroasa a cavitatii bucale. Bracketsii retin resturi alimentare foarte usor, asa ca e imperios necesar ca dupa fiecare masa sa se perieze dintii cu ajutorul periutelor interdentare, sa se foloseasca ata dentara si sa se clateasca gura cu apa de gura. De asemenea, se poate folosi si dusul bucal.
- se evita alimentele dure (seminte, nuci, alune, covrigei, morcovi etc)
- se evita produsele lipicioase (guma de mestecat, caramele etc)
- se evita bauturile carbogazoase, deoarece duc la demineralizarea si colorarea dintilor
- se evita obiceiurile vicioase (rosul unghiilor, mestecatul de creioane etc)
- controale periodice la medicul specialist (o data la 3-4 saptamani), pentru verificarea igienei cavitatii bucale si a evolutiei tratamentului.
- evitarea muscarii din alimente dure (mere, morcovi etc). Acestea se vor taia bucati mai mici.
Autor: dr. Stuparu Aurel, medic stomatolog, competenta implantologie dentara