Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Photo by BOOM, Pexels

Dacă tot se vor schimba dinții de lapte, oare chiar este așa important să fie tratați dacă au carii? Laptele matern poate să ducă la apariția cariilor la copii? Este fluorul din pasta de dinți periculos pentru copiii mici? Află aici care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici de la Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu

”Cele mai frecvente mituri în privința sănătății orale a bebelușilor și copiilor mici sunt:

  1. Apariția dinților cauzează febră
  2. Dinții de lapte nu trebuie spălați pentru că se schimbă
  3. Dinții de lapte nu trebuie tratați
  4. Laptele matern nu cauzează carii
  5. Fluorul din pasta de dinți dăunează copilului

DINȚII ȘI FEBRA

Mit: Apariția dinților cauzează febră

În erupția dentară, copilul poate prezenta o formă ușoară de febră, exprimată prin temperatură de până în 38,5 grade C, hipersalivație, diaree și inflamație gingivală. O temperatură mai mare poate indica o infecție virală sau bacteriană, care poate conduce la o enterocolită, laringită, boala gură-mână-picior etc. Așadar, recomandarea este ca pe copil să-l vadă un medic pediatru în astfel de situații. Medicul pedodont poate face recomandări referitoare la îngrijirea de acasă a dinților proaspăt erupți.

 ÎNGRIJIREA DINȚILOR DE LAPTE

Mit: Dinții de lapte nu trebuie spălați pentru că se schimbă

Dinții de lapte sunt, poate, chiar mai importanți decât cei permanenți întrucât de ei depinde dezvoltarea armonioasă a oaselor maxilare și a spațiului pentru viitorii dinți permanenți din cavitatea orală. Aceștia trebuie îngrijiți atât acasă, cu mare atenție la periajul zilnic dimineața și seara, cât și prin vizite periodice la medicul stomatolog.

 TRATAMENTUL DINȚILOR DE LAPTE

Mit: Dinții de lapte nu trebuie tratați

Infecțiile repetate netratate la dinții de lapte pot dăuna enorm. Pe lângă aspectul inestetic, copilul poate suferi și din cauza durerilor, îi scade imunitatea, nu se alimentează corespunzător, nu se odihnește. Într-un cuvânt, întregul organism suferă. De aceea, este bine să îi aducem pe copii la medicul dentist de la primul dinte, pentru prevenție, iar dacă, totuși, se ajunge la carii dentare sau diverse traumatisme, vizita în clinica dentară devine obligatorie.

 LAPTELE MATERN ȘI CARIILE

Mit: Laptele matern nu cauzează carii

În urma studiilor clinice, s-a constatat că lipsa lactoferinei din laptele matern poate accelera dezvoltarea cariilor. Este important ca, după fiecare alăptat, copilul să fie șters cu o compresă îmbibată în apă sau spălat pe dințișori și pe gingii.

Altfel, pe timpul nopții, laptele rămas pe suprafețele dentare fermentează și duce la apariția cariei de biberon și chiar și la pierderea integrală a coroanelor dentare.

 FLUORUL ȘI ÎNGRIJIREA DINȚILOR DE LAPTE

Mit: Fluorul din pasta de dinți dăunează copilului

Ca în orice aspect al vieții, echilibrul este cheia. Administrat în cantități corecte, adaptate vârstei și greutății, fluorul ajută la remineralizarea smalțului dentar. Deoarece inhibă acțiunea unor enzime de la nivelul mucoasei bucale, capabile să favorizeze formarea de acizi organici cu rol în degradarea smalțului dentar, acest mineral contribuie la păstrarea integrității smalțului.

Fluorul devine periculos când este ingerat în cantități mari pentru un timp îndelungat. Prea mult fluor de la o vârstă fragedă poate provoca fluoroza dentară” a explicat Asma Battah, medic stomatolog. 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here