Varsta inaintata si sarcina: Ce probleme pot aparea?

Imagine de Kathrin Pienaar de la Pixabay

„Am fost foarte organizata de mica. Mi-am dorit dintotdeauna o familie, dar lucrurile trebuiau sa fie cumva aranjate: sa fiu casatorita, sa am casa, masina, un serviciu bun, ca mai apoi sa ma pot dedica unui copil. Am 39 de ani si am ramas insarcinata pentru prima data. Daca stau sa ma gandesc in urma, parca am sentimentul ca ar fi trebui sa fi facut acest pas mai devreme, sa fiu o mamica mai tanara. Sunt insarcinata in 4 luni, as dori sa stiu ce probleme pot aparea din cauza varstei si daca este mai indicat sa nasc prin cezariana?” (Elena, Craiova)

Aparitia unei sarcini la o varsta inaintata poate duce la o serie de complicatii ale evolutiei, si a nasterii sau lauziei. Specialistii sustin ca varsta optima pentru a da nastere primului copil este de pana la 35 de ani.

Pe parcursul evolutiei sarcinii, la o primipara in varsta pot aparea mai multe complicatii, cum ar fi: hipertensiunea arteriala, preexistenta sarcinii si agravata de aceasta sau indusa de sarcina, evolutia valorilor tensionale necesitand o terapie atenta, pentru a preveni aparitia complicatiilor care pot pune in pericol viata fatului si a mamei.

O alta complicatie este reprezentata de prezenta mioamelor uterine, care pot complica nasterea prin anomalii de prezentatie sau nasteri premature, din pricina rigidizarii miometrului la acel nivel, precum si prin procesul de inlocuire de spatiu, fatul neavand loc in cavitatea uterina.

Este cunoscut faptul ca incidenta nasterilor inainte de termen este ridicata in comparatie cu cazul femeilor de pana in 35 de ani. In timpul nasterii, la aceste gravide pot surveni: ruperea prematura a membranelor, anomalii de prezentatie, anomalii ale evolutiei travaliului, in sensul prelungirii acestuia din cauza modificarii dinamicii uterine. Hemoragiile in postpartum reprezinta o alta complicatie care apare din pricina riscului crescut al prezentei placentelor cu aderenta ridicata, precum si din cauza diminuarii reactivitatii uterine.

Metoda prin care se va produce nasterea se stabileste in functie de contextul clinic si paraclinic al gravidei si al fatului la momentul respectiv, dar sa stiti ca exista multe cazuri de mame care au nascut natural si dupa varsta de 35 de ani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here