Lipsa menstruatiei. Ce este amenoreea si ce probleme poate anunta

lipsa menstruatiei

Amenoreea reprezinta lipsa menstruatiei la femeia care a avut menstruatie sau la care menstruatia nu a aparut pana la varsta de maximum 18 ani. Amenoreea este fiziologica la gravide si in perioada alaptarii de dupa nastere.

In aparitia si reglarea menstruatiei intervin mai multe componente morfologice si functionale: uterul, ovarul, hipofiza, hipotalamusul. Astfel, o serie de factori hormonali actioneaza la nivel uterin pentru a realiza asa numitul ciclu menstrual in cursul caruia, pe langa alte modificari ale aparatului genital, mucoasa uterina sufera un proces de transformare in vederea unei posibile sarcini, iar in lipsa acesteia, ea se elimina ciclic, lunar, in cursul menstruatiei.

Printre cauzele organice care sunt insotite de amenoree se afla unele afectiuni genetice, metroza de receptivitate cand mucoasa uterina nu prezinta receptivitate pentru hormonii estrogeni, sinechiile uterine (lipirea efectiva a peretilor uterini cu disparitia cavitatii uterine – apar dupa chiuretaje, dupa infectii ale mucoasei uterine etc.).

Alte cauze sunt reprezentate de afectiuni genetice ovariene, tumori ovariene, ovare hipoplazice, toate manifestandu-se prin alterarea secretiei hormonale, implicata in reglarea menstruatiei. O alta categorie de afectiuni sunt tumorile hipofizare, sindromul ovarelor polichistice, anorexia nervoasa (la tinere in cursul curelor de slabire drastice), amenoree psihogena sau dupa efort fizic intens, amenoreea indusa de anticonceptionale sau alte medicamente.

In toate aceste situatii trebuie identificata cauza prin investigatii complexe, specifice fiecarui caz in parte. Din acest motiv, este foarte important ca persoana in cauza sa se adreseze unui specialist pentru a benficia de tratament corect si eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here