Dr. Alexis Cochino explica durerile de crestere la copii vs. durerile din cancere. Recomandari privind doza vitaminei D la copii

Dr. Alexis Cochino, in cadrul evenimentului „Sistemul imunitar al copilului si pericolele stimularii lui” la INSMC. Foto credit: Rares Toma

Recent, a avut loc conferinta medicului alergolog, dr. Alexis Cochino, intitulata „Sistemul imunitar al copilului si pericolele stimularii lui” in Amfiteatrul Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” (INSMC) din Bucuresti. Medicul alergolog, dr. Alexis Cochino, a abordat teme diverse, printre care si suplimentele cu vitamine sau diferenta intre durerile de crestere la copii si durerile din cancere. 

Sistemul imun al copilului

„Exista conceptia gresita ca sistemul imunitar al copilului ar fi unul slab. Nu este adevarat! E cel mai puternic sistem imun. In primii ani de viata, sistemul imun este cel mai activ. <<Si atunci de ce raceste?>> Pentru ca nu s-a intalnit inca cu microbii. Leucocitele B si T nu stiu inca ce sa faca pentru a omori microbii in liniste fara sa produca leziuni la structurile din jur. Atunci microbii vor fi omorati de neutrofile si de complement prin inflamatie, prin febra, prin durere, si asa mai departe. Vrei sa stimulezi ceva care este, oricum, foarte puternic? Daca unui copil care nu are discernamant foarte bun si care te sperie pentru ca a spart trei gemuri intr-o saptamana cu o prastie, tu ii vei lua o mitraliera? Nu, pentru ca o sa omoare tot ce este in jur pentru ca nu are discernamant.

Stimulentele imune: medicamente sau cele naturale?

Pot sa iau exemplul unuia dintre cele trei cazuri de lupus la copil pe care le-am avut si, din pacate, copiii nu mai sunt printre noi. Unul dintre acesti copii a primit tratament pentru imunostimulare timp de doi ani inainte de declansarea bolii. Nu exista niciun exces care sa poata sa contrabalanseze alt exces, in plus sau in minus. De exemplu, vreti sa le dati miere la copii, dati-le miere, dar daca vreti sa le dati si catina, dati-le si catina, daca vreti sa le dati afine, dati-le si afine, dar nu suntem facuti sa functionam doar cu miere, catina si afine. Echilibrul este mult mai suportant decat excesele. Ca de exempu, in reclama <<Ai mancat prea mult? Atunci ia pastila X si totul o sa fie minunat>>. Nu este mai simplu sa nu bei ca (…) si sa nu mananci ca (…)? Nu este mai logic sa faci sport si sa mananci ce trebuie? De ce ai lua inca o pastila pentru asta? Stiu ca asa ne-ar placea, sa luam o pastila care sa ne anuleze toate tampeniile pe care le-am facut.

Citeste si Dr. Alexis Cochino despre sistemul imun al copilului. Cum poti grabi productia de anticorpi in doar o zi, nu intr-o saptamana

Ajuta mai multa vitamina D intr-o viroza, mai ales pe timp de iarna?

Vitamina D nu face salturi. Nu te poti astepta ca vitamina D, intr-o viroza, sa faca ceva in momentul acela. Exista studii care arata indicarea vitaminei D in procese imunologice, de multe feluri: unele ii atribuie rolul de autostimulent (…), de aceea nu este foarte clar. Probabil va mai trece ceva timp pana cand ne vom lamuri foarte bine despre ceea ce face vitamina D pe un sistem atat de complex si de dinamic cum este sistemul imun. De exemplu, pe baza intervalului de referinta pe care il avem noi, cei de la institut, deficitul de vitamina D este foarte frecvent. Valori normale poate are unul din zece copii, adica mai putin de unul din zece la care-l dozam. Este adevarat ca nu sunt copii sanatosi. Sunt copii cu boli autoimune, cu boli alergologice, cu deficite ale sistemului imun. Cum spuneam, eu si echipa mea nu facem pediatrie generala, si sa spunem ca, poate, nu este unul din zece copii, poate este unul din cinci sau, poate, unul din trei copii, dar deficitul de vitamina D este foarte frecvent, probabil si in populatia generala. De ce este asa? Sunt mai multe explicatii: in primul rand ca doza recomandata, cea clasica, de 400, 800 de unitati pe zi pana la varsta de un an si jumatate sau doi ani (…) era din epoca medicinei bazata pe parerea expertilor. De exemplu, sa spunem ca parintele pediatriei a spus <<Asta este buna>> si pe asta am dat-o. Nu stiau sa dozeze vitamina D si nu stiau sa spuna daca este suficient sau daca este prea mult.

Stilul de viata s-a schimbat 

Daca generatia dvs. a crescut pe afara, cei mici cresc intre patru pereti, cu tableta si cu telefonul. Ii ducem afara si ii <<tencuim>> cu SPF din cap pana in picioare. Astfel, incidenta UV la nivelul pielii lor este 0. Activarea vitaminei D este 0, in acest caz. Probabil necesarul, la ei, este mai mare (…). La copii, eu si echipa mea recomandam doza minima, adica 1000 de unitati, atunci cand stau la soare, iar daca nu stau deloc la soare (perioada octombrie-mai), atunci 2000 de unitati. Este drept ca aceste recomandari ale noastre sunt recente si este posibil sa gresim, insa avem o recomandare suplimentara care incearca sa scada acest risc de nefrocalcinoza si le recomandam copiilor cel putin o dozare pe an in primii doi-trei ani pentru ca parintii sa se lamureasca ca nu suntem toti la fel: pentru unii s-ar putea sa fie adecvat, pentru altii s-ar putea sa fie prea putin, pentru altii – prea mult.

Intoxicatia cu vitamina D, povestita in cartile clasice de pediatrie, este, de fapt, intoxicatia cu calciu. Si semnele sunt asa: nu mananci, dar bei multa apa si drept, consecinta, urinezi mai mult, dar nu ai defecari (dar ai constipatie). In cartile clasice de pediatrie, tratamentul deficitului de vitamina D impunea intotdeauna, pe langa vitamina D, si suplimente de calciu. Eu cred ca nu este necesar pentru ca alimentatia actuala a copilului contine suficient calciu astfel incat vitamina D, daca este suficienta, sa-l poata absorbi (…) astfel incat sa nu fie nevoie de suplimente de calciu (…). 

Citeste si Vitamina E are un rol important in dezvoltarea copiilor

Sunt siropurile pentru copii benefice sanatatii lor?

Nu exista alb si negru, ci exista gri. Ce se intampla ca factor de risc in viata omului (…) totul se aduna. Nu o sa putem masura, cel mai probabil, aceste efecte la un medicament, sirop care sunt fara reteta si care nu sunt supravegheate. Ma astept ca aceste efecte (rele), chiar daca sunt reale, sa nu poate fi dovedite pentru ca, pentru a dovedi, ar trebui sa luam doua populatii asemanatoare de copii, pe unii sa-i tratam cu, pe altii fara si sa vedem ce se intampla cu ei pana mor, fiind efecte aditive, adica pentru toata viata. Ca parinte, nu iti este teama ca dai un medicament sau un supliment degeaba, ci iti este teama ca va face ceva, ceva ce nu vei intelege ce. <<Daca stiu ca ceva nu face rau, trebuie sa-l pot supraveghea>>. Informatiile cum ca plantele nu fac rau, sunt prostii. Eu care nu practic fitoterapia, mi-e teama ca nu am unde raporta niste lucruri care se pot intampla. Oamenii cred gresit ca plantele nu fac rau, dar adevarul este ca efectele lor nu au unde sa fie raportate.

Durerile de crestere

Stiti cum se formeaza osul? Ca un cartilaj pe care se vor depune saruri de calciu. Cartilajul, spre deosebire de os care are vase de sange, nu are vase de sange, ceea ce inseamna ca el (n.r. cartilajul) se hraneste precum un burete. Are la margine o membrana care ii da cartilajului nutrienti, de la margine. Ce se intampla cu un burete pe care-l calci? Se poate imbiba cu ceva? Nu, pentru ca este calcat. Chiar si daca l-ai pus intr-o balta, dar calci pe el, buretele nu trage apa.

Daca aveti pe cineva in familie, cu dureri de inima (infarct), s-ar putea sa fi auzit de Sindromul de reperfuzie. Ce inseamna asta? Un vas de la inima mi se infunda, iar asta inseamna infarct, inseamna ca bucata de muschi a inimii vascularizata o sa moara daca nu intervin la timp. Daca intervin la timp, toata treaba asta este asociata cu o durere foarte mare. Daca intervin la timp, adica scot dopul de acolo (deblochez), iar sangele incepe sa circule, apare acest sindrom de reperfuzie care se asociaza cu o durere la fel de mare ca cea initiala, de la inceputul infarctului. Despre orice organ, daca nu se hraneste, doare, iar daca incepe sa se hraneasca, tot doare.

In momentul in care stai in picioare, cartilajele de la membrele inferioare, acolo unde apar durerile de genunchi, glezne, si tibie, ar trebui sa te doara. De ce nu te doare? Pentru ca faci chestii: te joci, alergi, mananci etc. Nu ai timp sa te doara. Dupa ce te pui in pat, cartilajul incepe sa se hraneasca si te doare. Durerile de crestere apar in prima parte a noptii. 

Exista si alte tipuri de dureri in timpul noptii care pot fi un semnal de alarma: cele periculoase apar pe o singura parte, la o singura articulatie sau la un singur os si, de obicei, cand apar, acestea nu mai dispar. Acestea sunt durerile din cancere, din tumori care apar pe os, dar nu numai. Daca apar in a doua jumatate a noptii, nu in prima cum sunt durerile de crestere, daca sunt prezente si alte semne, precum scaderea in greutate, paloare, oboseala, atunci nu sunt dureri de crestere. Nu vreti sa dati vitamina D cand exista dureri de crestere pentru ca o sa pierdeti timp pretios”.

Scopul evenimentului „Sistemul imunitar al copilului si pericolele stimularii lui” a INSMC este de a veni in sprijinul parintilor care au nevoie sa fie informati corect, primind raspunsuri de specialitate si exemple practice.

Citeste si Programul de testari prenatale si cel privind asigurarea cu vitamina D, in comisii

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here