Nutriție: Descoperă beneficiile cafelei

Foto: academynw.com

Și ție îți place să savurezi o ceașcă de cafea dimineața? Perfect! În timp ce bei cafeaua noi îți vom povesti care sunt beneficiile acesteia.

Medicii susțin că antioxidanții reprezintă o armură perfectă pentru a te apăra de radicalii non-toxici care provin, în mare parte, din oxigenul respirat și din zahăr, acestea din urmă fiind cauza începuturilor de boli cronice. Antioxidanții previn îmbolnăvirea de cancer, boli cardiace și diabet. Studiile situează ceaiul negru pe locul doi în rândul surselor de antioxidanți, pe locul trei aflându-se bananele. Așadar cafeaua este sursa numărul unu de antioxidanți, iar aceasta e ca și cum am spune că pâinea este sursa numărul unu în fibre. Deși fibrele se pot procura din belșug și din alte alimente, pâinea rămâne totuși cea mai căutată.

Tot așa există și alte izvoare de antioxidanți, pentru că diferite surse oferă tipuri distincte de antioxidanți, printre acestea numărându-se ceaiul sau vinul roșu.

Pentru toți cei care cred în beneficiile cafelei, este recomandat să se consume aproximativ o cană pe zi, 250-300 ml. Aceasta este cantitatea optimă pentru a proteja inima de ulterioare afecțiuni. Totodată medicii sugerează consumul cafelei distribuit pe durata întregii zile. Știm că există și persoane care adoră cafeaua și, fără să realizeze, consumă cu mult mai mult decât cantitatea permisă. Pentru ei este recomandat să opteze pentru cafeaua decofeinizată, care conține același tip de antioxidanți ca și cafeaua normală.

Micul secret anti-îmbătrânire

Se spune despre cafea că ar fi aproape un elixir. Pe lângă faptul că te menține sănătos, are o proprietate aproape magică, mai exact anti-îmbătrânirea. Așadar, te poți bucura acum de cafea cu ceva mai puțină vină, deoarece, în trecut, pentru un motiv oarecare, cafeaua era asociată cu ceva nesănătos. Din fericire, această asociere nu mai este actuală, ceea ce reprezintă o veste foarte bună pentru toți cei care beau cafea zilnic.

Cafeaua = super-aliment

Cafeaua are două mari căi prin care îți îmbunătățește sănătatea, prin antioxidanți și cofeină. Atioxidanții contribuie la refacerea celulelor afectate anterior de radicalii liberi, pe când cofeina ameliorează o serie de simptome și, de asemenea, are un rol important în lupta cu boala Parkinson și alte boli ale creierului relaționate cu vârsta înaintată.

Iată mai jos o serie de constatări majore cu privire la speranța de viață și sănătate:

– Boli cardiace (reduce gradul de mortalitate la femei cu 25%)

– Diabet (risc redus cu 60%)

– Demență (risc redus cu 65%)

– Cancer de colon (risc redus cu 25%)

– Ciroză (grad redus cu 80%)

– Parkinson (grad redus cu până la 80%, probabil datorită cofeinei)

– Ameliorarea migrenelor (datorită cofeinei)

– Ameliorarea astmului (datorită cofeinei)

– Protecția cavității bucale (datorită beneficiilor anti-bacteriene și proprietăților anti-adezive din compoziția cafelei).

Atenție:

Potrivit unor studii efectuate de cercetătorii britanici, femeile însarcinate ar trebui să se limiteze la o ceașcă cani de cafea pe zi. Acest lucru deoarece cofeina în exces, cunoscută drept substanță excitantă, poate duce la contractarea uterului, ceea ce crește riscul unei nașteri premature sau al unui avort spontan. Cel puțin în primele 12 saptamani de sarcină, viitoarele mame ar trebui sa evite pe cât posibil consumul de cafea, deoarece aceasta este cea mai importanta perioadă pentru formarea copilului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here