De ce vitamine are nevoie un copil si din ce surse le poate lua?

Vitaminele sunt substante chimice organice necesare pentru cresterea si functionarea sanatoasa a corpului nostru. Termenul de “vitamina” vine de la cuvantul latin “vita” care inseamna “viata”. Avem nevoie de vitamine ca sa crestem armonios, sa vedem bine, sa se dezvolte oasele, muschii, pielea, organelle, sa ne ajute sa ne luptam cu infectiile etc, iar deficientele anumitor vitamine pot duce la probleme severe.

Citeste si: Raspunsul specialistului: Ce vitamine ajuta la intarirea imunitatii copiilor?

Cea mai buna modalitate de a te asigura ca puiul tau primeste suficiente vitamine pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa este sa-i oferi o varietate cat mai mare de alimente proaspete din cele 5 grupe alimentare, incluzand cerealele integrale, legumele, fructele, carnea, pestele, ouale, nucile, semintele, leguminoasele, produsele lactate etc. De aceea, Superbebe iti ofera informatii despre ce vitamine are nevoie un copil si din ce surse le poate lua.

                      Tabelul vitaminelor hidrosolubile

Vitamine hidrosolubile Rolul lor in organism Surse naturale de vitamine
B1 (tiamina) -Ajuta la functionarea sistemului nervos

-participa la diferite reactii chimice fiind cofactor al sistemelor enzimatice

-ajuta la apetit

Nuci, seminte, carne de porc, cereale etc.
B2 (riboflavina) -Este cofactor pentru sistemele enzimatice,

-participa la transportul ionilor de hydrogen

-Rol in functionalitatea aparatului vizual, tegumentelor.

 Produse lactate (iaurt, branza, lapte), albus de ou, migdale, ciuperci, legume verzi, ficat de pui etc.
B3 (acidul nicotinic si nicotinamida) -Participa la sistemele implicate in metabolismul carbohidratilor si al aminoacizilor,

-sinteza grasimilor si respiratia tisulara.
-Vitamina B3 are rol imunomodulator si antiinflamator.

-Rol trofic pentru tegumente, nerv, tract gastro-intestinal.

Ficat, oua, carne, peste (ton, somon), alune, cereale etc.
Vitamina B5 (acidul pantotenic) -Coenzima in metabolismul energetic, fiind in principal incorporata in coenzima A

-participa la reactiile metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor si proteinelor.

Ficat, nuci, in majoritatea legumelor verzi, carne, galbenus de ou, paine, cereale.
Vitamina B6 (piridoxina) -Intervine in metabolismul aminoacizilor si acizilor grasi nesaturati,

– este importanta pentru procesul de crestere si dezvoltare normala a sistemului nervos.

Carne, soia, peste, legume, cereal, nuci etc.
Vitamina B9 (acidul folic) -Importanta pentru maturarea eritrocitelor si leucocitelor

-Coenzima in metabolismul aminoacizilor si proteinelor.

 

Ficat, legumele verzi, cereal integrale, mazare, nuci, avocado etc.

 

Vitamina B12 (cobalamina) -Este esentiala pentru biosinteza acizilor nucleici si a nucleoproteinelor

-Rol trofic pentru sistemul nervos.

-Importanta pentru maturarea hematiilor.

Se gaseste in produsele de origine animala (carne rosie, peste, produse de mare, oua, lapte etc).
Biotina -Ajuta in metabolismul acizilor grasi si aminoacizilor

– este esentiala pentru cresterea si functionarea celulelor nervoase.

Ciuperci, ficat, nuci, galbenus de ou, lapte, legume proaspete, cereale integrale.
Vitamina C (acidul ascorbic) -Este esentiala in cresterea cartilajului, oaselor si dintilor, gingiilor

– Rol antioxidant

-creste rezistenta la infectii prin activarea leucocitelor

-ajuta la absorbtia fierului

Legume (spanac, rosii, broccoli, cartofi )si fructe (capsuni, mango, ananas, fructe de padure, portocale si alte citrice), in frunzele de patrunjel etc.

 

Citeste si Cum inveti copilul sa manance sanatos?

                       Tabelul vitaminelor liposolubile

Vitamine liposolubile Rolul lor in organism Surse naturale de vitamine
Vitamina A (exista sub 4 forme : retinol, acid retinoic, retinal, beta caroten -Este importanta in procesele vizuale.

-Este necesara pentru cresterea normala a aproape tuturor celulelor din organism si in special a celor epiteliale.

-Rol in procesul de crestere a oaselor si dintilor.

 

Nuci,  ficat, unt, lapte integral, branza, galbenus, fructe uscate, morcovi, broccoli, dovleac, cartofi, caise, mango etc.
Vitamina D (intalnita sub doua forme : D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol) – Rol in metabolismul fosfocalcic (creste absorbtia intestinala a calciului; rol antirahitic la copil). Sintetizata la nivelul tegumentului sub actiunea luminii solare.

Se mai gaseste in cantitati mici si in untura de peste, galbenus de ou etc.

Vitamina E (tocoferol) – rol antioxidant

-intervine in metabolismul grasimilor si proteinelor

Nuci, seminte, peste, ulei vegetal, margarina, legume cu frunze verzi, cereale, galbenus, unt, ficat etc.
Vitamina K (intilnita sub doua forme naturale : vitamina K1 (fitoquinona) si vitamina K2 (menaquinona) Este importanta in procesul de coagulare a sangelui Legumele cu frunze verzi, uleiurile vegetale, cereale, broccoli, conopida, galbenus de ou etc.

 

Autor: Inga Stoian

Surse info: healthy-kids.com.au, webmd.com, Cdt-babes.ro, rompan.ro etc.

Citeste si: Alimentatia copilului si cele 3 greseli pe care le fac parintii ,,moderni”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here