Cum tratezi tusea in mod natural?

Foto: Scary Mommy

Tusea este un simptom prezent in multe dintre afectiunile respiratorii, fiind o reactie determinata de iritatia mucoasei cailor respiratorii. Modul in care se manifesta tusea, atat la debutul bolii, cat si in perioada de convalescenta, reprezinta un act reflex al organismului, fiind cauzat de iritare mucoasei de la nivelul tractului respirator si de prezenta unor corpi straini sau a unor secretii patologice. Tratamentele naturale asigura fluidizarea secretiilor bronhice, reduc inflamatia, ajuta la expectoriatie, calmeaza accesele puternice de tuse si intaresc sistemul imunitar in fata complicatiilor asociate maladiilor respiratorii.

In functie de cauzele ce o provoaca, de tipul infectiei sau de stadiul afectiunii, tusea se imparte in mai multe categorii, fiecare dintre ele avand propriile simptome.

Tusea seaca (iritativa)

Se manifesta in faza incipienta a bolilor respiratorii si este provocata de iritatiile mucoaselor care captusesc caile respiratorii. Aceasta nu neste insotita de expectoratie, de aceea poate dura mai mult timp, devenind foarte obositaore si greu de suportat. Tusea seaca este neproductiva si se repeta la scurte intervale, atat ziua, cat si noaptea. In tratarea acestui tip de tuse medicii recomanda tratamentele adjuvante cu proprietati antispastice si care au un puternic efect emolient.

Tusea umeda

Este de obicei insotita de mucus si secretii aflate la nivelul traheei si plamanilor. Ea contribuie, practic, la eliminarea lichidului din tractul respirator inferior.

Atat in cazul tusei expectorante, cat si in cazul celei seci, specialistii recomanda evitarea anumitor alimente care pot irita caile respiratorii si declansa un acces puternic de tuse: produsele foarte picante sau condimentate, preparatele care contin otet, sucurile carbogazificate etc.

Tratamentul recomandat pentru tusea umeda trebuie sa faciliteze eliminarea mucusului si sa dilueze fluidele pentru o inlaturare mai rapida a secretiilor.

Tusea convulsiva

Denumita popular „tuse magareasca”, cauzata de Bordetella pertussis, are un caracter infectios si este frecvent intalnita la copii. Fiind provocata de o infectie, acest tip de tuse este contagioasa, avand o perioda de incubatie a virusului de 1-2 saptamani.

Tusea convulsiva debuteaza cu inflamatia acuta a cailor respiratorii si crize violenta de tuse spastica ce se manifesta in special noaptea. Crizele spastice sunt provocate de acumularea in bronhii a unor cantitati mari de secretii, la inceput fluide si apoi vascoase, care necesita a fi eliminate pentru a evita asfixierea si voma.

Dar cum tratezi tusea in mod natural?

Tusea, atat in faza initiala iritativa (tuse seaca) dar si in faza cu expectoratie, poate fi tratata cu ajutorul plantelor medicinale. Pentru tusea seaca sunt eficiente plantele cu proprietati emoliente cum ar fi florile de tei (infuzie 1 lingurita la cana, 2 cani pe zi) si frunzele de patlagina (o cana de infuzie pe zi, preparata dintr-o lingura de planta la cana de apa).

In cazul tusei cu expectoratie, in faza de coctiune a tusei, se recomanda plante cu proprietati expectorante, una dintre cele mai folosite pentru copii fiind mugurii de pin, sub forma de infuzie (o lingurita la cana, 2-3 cani pe zi) sau sirop care poate fi cumparat sau chiar preparat in casa. Siropul de muguri de pin poate fi folosit si ca sirop alimentar, diluat cu apa minerala, fiind in general apreciat de copii.

Pentru copii, sunt folosite mai des siropurile medicinale din aceste plante, datorita gustului placut si usurintei administrarii lor, insa este important ca orice fel de produs, fie el ceai, sirop sau capsula, sa fie administrat numai la sfatul pediatrului si in cantitati adaptate varstei copilului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here