Cum se foloseste corect un aparat de aerosoli

Sunt din ce in ce mai multe persoane care isi achizitioneaza un aparat de aerosoli, aparat care este cunoscut si sub denumirea de nebulizator. Motivele pentru care sunt folosite aparatele cu aerosoli sunt diverse. Poate sa fie vorba despre persoane care au probleme din cauza alergiei la ambrozie, despre pacienti cu tuse productiva, atat adulti cat si copii. In urma utilizarii nebulizatoarelor, s-a constatat faptul ca aceste persoane raspund mai repede la tratament. Este o alternativa foarte utila pentru tratarea infectiilor care apar la nivelul cailor respiratorii superioare, mai ales la copii mici sau la prescolari. Practic, aerosolii sunt niste particule foarte fine de substanta solida sau lichida, particule care sunt inhalate prin caile respiratorii in plamani.

Din punct de vedere al felului in care se foloseste corect un aparat cu aerosoli, este bine sa stiti ca aceste aparate sunt foarte usor de utilizat si de intretinut. Nebulizatorul (aparatul cu aerosoli) trebuie sa fie conectat la o sursa de energie electrica, iar medicamentul trebuie sa fie turnat in recipientul special al aparatului. Nebulizatorul are o piesa bucala, care trebuie sa fie tinuta intre dinti si care permite eliberarea pulberii fine. Este recomandat sa nu respirati pe nas si sa pastrati ritmul normal al respiratiei, asigurandu-va astfel ca medicamentul se distribuie uniform la nivelul plamanilor.

Tipuri de aparate de aerosoli si avantajele fiecaruia

In functie de diagnosticul fiecarui pacient, medicul poate sa recomande folosirea unui tip anume de nebulizator. De exemplu, poate sa fie vorba despre aparate de aerosoli cu compresor, care sunt silentioase si care pot fi folosite atat pentru inhalari, cat si pentru fitoterapie sau aromoterapie. Exista posibilitatea sa aveti nevoie de un aparat de aerosoli cu ultrasunete, care este ergonomic, compact si care poate sa fie transportat usor in calatorii. Aparatele de aerosoli cu ultrasunete sunt atat de silentioase incat pot fi utilizate si atunci cand dormiti, iar sistemul lor de functionare este atat de simplu incat pot fi utilizate fara rsiscuri chiar si de catre copii.

Exista si aparate de aerosoli cu mesh, care pot fi de asemenea transportate cu usurinta si care sunt silentioase, dar care pot sa fie folosite si fara sa fie nevoie de conectarea lor la o sursa de energie in timpul utilizarii. Fiecare dintre tipurile de aparate de aerosoli mentionate anterior prezinta anumite avantaje fata de celelalte. De exemplu, inhalatorul unui aparat de aerosoli cu ultrasunete poate fi inclinat 45 de grade, fiind astfel mai usor de folosit. Aparatele de aerosoli cu mesh detecteaza cantitatea redusa de medicament sau lipsa acestuia si poate fi folosit si cand utilizatorul sta intins. Nebulizatoarele cu compresor sunt preferate de multe persoane datorita capacitatii de dispunere eficienta a medicamentului de-a lungul tractului respirator.

Recomandari pentru utilizarea aparatelor de aerosoli

Specialistii recomanda ca, atunci cand folositi un aparat de aerosoli, sa alegeti un loc linistit si confortabil, cu suficienta lumina. Este important sa va spalati foarte bine mainile inainte de a turna medicamentul in recipient. In timpul utilizarii nebulizatorului, odata cu respiratia, aerosolii trec prin cavitatea bucala, prin trahee si bronhii, ajungand in bronhiole. Mucoasa respiratorie nu este senzibilizata de particulele gazoase de medicament, aceste particule avand un efect pozitiv asupra ei, de refacere.

In situatia in care este nebulizata o cantitate foarte mare de medicament, exista posibilitatea ca o cantitate foarte mica de particule sa fie absorbita ce catre organism. Cu toate acestea, in  mod normal, particulele gazoase care sunt generate de un aparat de aerosoli nu sunt absorbite in organism si nu poate sa apara efect sistemic. Pe de alta parte, o recomandare importanta a specialistilor este si aceea de a nu abuza de folosirea aparatului de aerosoli.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here