Cum rezolvi problema incontinentei urinare?

Imagine de Natalia Szymańska Żera de la Pixabay

Foarte multe femei dezvolta incontinenta urinara in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere. Cauzele sunt modificarile hormonale din aceste perioade, ce afecteaza inervatia pelviana, care, la randul ei, determina afectarea musculaturii si ligamentelor pelviene. Dar cum rezolvi problema incontinentei urinare?

In zilele noastre, milioane de femei din intreaga lume se plang de pierdere involuntara de urina, care se poate agrava odata cu inaintarea in varsta si cu instalarea menopauzei. Multa vreme nu s-a cunoscut cauza pierderii involuntare de urina. Studiile de urodinamica au aratat ca exista modificari importante la nivelul aparatului urinar.

In timpul nasterii, perineul se deschide foarte mult pentru a lasa bebelusul sa treaca astfel incat muschiul slabeste. In functie de fiecare femeie si de factorii de risc legati de nastere, acest muschi isi va recupera in mod diferit functia. Incontinenta urinara se instaleaza frecvent intre 6 si 8 saptamani dupa nastere. In general, cu putin efort, functia nervoasa revine la normal in jurul lunii a sasea postpartum si incontinenta urinara dispare.

Daca muschiul perineal nu-si recapata tonicitatea in totalitate, ramane riscul pierderilor de ruina la efort, oricare ar fi elementul ddeclansator: tuse, stranut, rasete, mers act sexual.

In special femeile care au nascut pe cale naturala mai multi bebelusi cu greutate mare sunt expuse acestei neplaceri.

Factori care influenteaza starea perineului

Starea perineului dupa nastere depinde de mai multi factori ” de risc” care l-au deteriorat mai mult sau mai putin. Dintre acestia pot fi enumerati, un bebelus mai mare de 3,7 kg, un perimetru cranian de peste 35.5 cm, apasarea abdomenului, expulzarea precoce a bebelusului, utilizarea forcepsului, incontinenta in timpul sarcinii si chiar o a treia sarcina.

Tehnici de recuperare

Exercitiile Kegel trebuie efectuate de 2 ori pe zi, cate 5 reprize a cate douazeci de „contractii”. In acest mod sunt mai putin obositoare si mult mai eficiente decat exersarea a o suta de contractii fara pauza. In timp, poti alterna reprize de contractii rapide cu unele lente (se mentine contractia maxima timp de 5 secunde si relaxarea se va face tot in 5 secunde). Nu uita sa respiri normal in timpul acestor exercitii, nu trebuie sa-ti tii respiratia.

Mictiunile programate si reantrenarea vezicii. Exista 2 modalitati prun care iti poti antrena vezica urinara. In programarea mictiunilor, vei urina in anumite momente prestabilite si nu vei astepta senzatia de a urina. Pentru reantrenarea vezicii urinare, vei creste treptat intervalul de timp intre mictiunile programate, antrenand astfel vezica sa tina mai bine urina. Aceste metode de tratament pot ameliora mictiunile imperioase si incontinenta din prea plin.

Scaderea in greutate. O greutate corporata mare exercita o presiune mai mare asupra vezicii urinare si muschilor ei, ceea ce poate conduce la probleme in controlul vezicii urinare. Daca esti supraponderala stabileste cu medicul un plan de dieta si de activitate fizica pentru a slabi.

Modificari in alimentatie. Anumite alimente si bauturi pot provoca incontinenta urinara, cum ar fi cafeina (prezenta in cafea, in unele bauturi racoritoare, ciocolata), ceaiul si alcoolul. Restrictionarea acestor alimente si bauturi pot ameliora incontinenta urinara.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here