Nu ignora indiciile oboselii la copilul tau!

Imagine de Isa KARAKUS de la Pixabay

Multi copii sunt agitati, incercanati si obositi, dar cu toate acestea, parintii lor nu intervin si merg pe principiul ca micutii vor adormi cand le va fi somn. Asa se face ca daca dl Goe se rasteste, mai ales la bunici sau la bone, ca nu vrea la culcare, e lasat in pace desi cade din picioare de epuizare.

Observi ca puiul dau da semne dese de oboseala? Nu ignora aceste indicii!

Din pacate, situatia este mult mai complicata. Cu cat ignori mai mult indiciile oboselii micutului tau, cu atat el va deveni mai agitat si mai iritabil. Cei mai multi dintre copii nu sunt constienti de oboseala lor, iar iritabilitatea nu o pot traduce ca pe o nevoie de somn. In plus, mai ales daca sunt antrenati intr-un joc ce le place foarte mult nu vor accepta nici in ruptul capului sa mearga la culcare. Cu cat inainteaza in varsta, cand incep sa faca primii pasi, cei mici devin foarte curiosi de ceea ce se intampla in jurul lor si nu vor sa piarda absolut nimic.

Cei mai multi dintre ei invata sa depinda de parinti, lasand in grija acestora din urma identificarea semnelor oboselii si pregatirea pentru culcare. Felul in care copiii isi manifesta oboseala este diferit in functie de varsta ca de altfel si nevoia de somn. Bebelusii nu vor arata aceleasi indicii ale nevoii de somn precum un copil de 2-3 ani, la fel cum un prescolar nu isi va manifesta oboseala asemenea unui adult.

Dupa varsta de un an, indiciile oboselii par a fi mai usor de recunoscut deoarece incep sa semene tot mai mult cu cele ale adultilor. Pana la aceasta varsta, micutul tau a dobandit considerabil mai multe abilitati motorii si isi poate controla in mod intentionat miscarile. De aceea exista pericolul ca indiciile oboselii sa fie usor de neglijat pentru ca micutul pare a fi un pachet de energie inepuizabila.

Manifestari cronice

Chiar daca este mai rar intalnit la copii, oboseala capata uneori si caracterul unui sindrom cronic caracterizat prin extenuare severa care impiedica efectuarea activitatilor normale, zilnice obisnuite. Boala nu este foarte bine cunoscuta si nu exista nici teste care sa confirme diagnosticul, dar am putea sa spune ca si copilul poate avea un fel de „burnout”.  Din aceasta cauza, multi pacienti sau familia accepta boala cu oarecare dificultate. Oboseala nu este imaginara, are un substrat real. Este reactia organismului la o combinatie de factori fizici si emotionali.

Unele persoane dezvolta acest sindrom dupa o infectie virala sau bacteriana, cum ar fi gripa, dar nu exista dovezi in acest sens. Alte teorii incrimineaza sistemul imun, sistemul nervos, sistemul endocrin (hormonii si glandele) si istoria familiala (cazuri in randul membrilor familiei). Cu toate acestea, nu exista destule dovezi pentru niciuna dintre aceste teorii. Alte simptome pe termen lung includ: uitarea, pierderea memoriei, stare confuzionala sau dificulate de concentrare, dureri de gat, ganglioni limfatici usor mariti la nivelul gatului sau axilei, dureri musculare, dureri articulare fara roseata sau tumefiere locala, dureri de cap, somn neodihnitor, adica la trezire persoana se simte obosita.

 Care sunt indiciile ca un copil este obosit, chiar daca nu recunoaste acest lucru?

Vei observa lipsa coordonarii, adica micutul se loveste de lucrurile din casa, cade din picioare sau scapa obiectele din mana mai des decat de obicei, sau se freaca la ochi. Va face tot posibilul pentru a se opune eforturilor tale de a-l trimite la culcare. Daca aceste manifestari exista si in conditiile in care copilul este odihnit cere sfatul medicului. Este posibil ca starea sa fie provocata de o afectiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here