Stiu ca in trecut se spunea ca un copil sanatos trebuie sa fie neaparat si gras. Complet fals! De fapt, si in prezent mai intalnesc doamne trecute de varsta a doua ferm convinse ca un copil trebuie sa fie mai “durduliu”, parca asa e termenul, sa aiba obrajii rotunjiti si rosii. Si sa primeasca non stop pufuleti, sticks-uri, covrigei, saratele, gogosi, mini-chec-uri si te miri ce, toate stropite cu cate un suculet frumos colorat de la magazinul din coltul blocului. Ca “e copil si pofteste”. Pofteste la ce? La sunculite si colacei in jurul abdomenului, la respiratie ingreunata atunci cand alearga pe afara (asta daca mai alearga micutul), la probleme de greutate si de sanatate in viitorul foarte apropiat? Nu, copilul sanatos (nu trebuie!) sa fie gras! Si iata de ce trebuie sa tii cont.
Citeste si: Ne jucam si invatam sa mancam sanatos
Cantitati optime
In zilele noastre, se observa o tendinta din ce in ce mai mare catre obezitate, chiar de la varste voarte mici. Pentru a evita o astfel de situatie, tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti inveti copilul sa manance sanatos. Este foarte important felul in care il hranesti in primii ani de viata. Un copil are nevoie sa manance aproape de toate. El are nevoie de lapte, produse lactate, de legume, peste, carne, oua, fructe, seminte si nuci, dar parintii sunt cei care le echilibreaza pe toate acestea pe parcusul unei zile, astfel incat copilul sa beneficieze de cantitatea optima de elemente nutritive, fara a exagera cu mancarea! Pentru a evita supraponderabilitatea copilului tau, trebuie sa incepi cu o alimentatie echilibrata si variata. Acest lucru s-ar traduce in 3 mese pe zi si 2 gustari usoare, de obicei pe la aceleasi ore.
In mijlocul familiei
Incearca sa organizezi astfel ca macar una dintre principalele mese ale zilei sa fie luata impreuna cu intreaga familie, nu la televizor, nu in fata tabletei, nu in timpul orelor de joaca si nici in pat.
Medicii spun ca cea mai potrivita modalitatea de a te hrani sanatos este sa iei masa in familie. Celor mici le place siguranta oferita de aceste ocazii, iar parintii au posibilitatea de a tine pasul cu ce se intampla in viata de familie. In plus, aceste intalniri le ofera ocazia parintilor sa vada ce mancaruri le plac celor mici si care nu sunt pe lista lor de favorite. Cercetatorii au demonstrat ca acei copii care iau masa in familie mananca mai des fructe, legume si cereal, nu consuma prea multe gustari nesanatoase si au sanse reduse sa fie atrasi de capcana fumatului, a bauturilor alcoolice sau chiar a drogurilor.
O masa in familie nu trebuie sa fie un eveniment complicat si pretentios. Trebuie sa fie un obicei foarte relaxant, in primul rand. Pur si simplu luati micul dejun impreuna timp de cateva minute si seara la cina, cand stati la masa, discutati, glumiti si va simtiti bine impreuna.
Citeste si: Abia astept sa mananc broccoli, mami!
Citeste etichetele cu (mare!) atentie!
Magazinele ne ofera produse alimentare care mai de care mai sofisticate si astfel putem sa picam usor in capcanele mancatului excesiv si mai rau de atat, consumului de semi-preparate pline conservanti, coloranti, potentiatori de gust, aditivi, nivel ridicat de zahar, sare si grasimi si hipercalorice. Si cel mai infiorator este ca ii oferim copiluluin astfel de produse, motivand ca “e copil, si pofteste!”.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Iata de ce este important sa gatesti impreuna cu copilul!