Copilul ar trebui sa doarma cu parintele pana la 3 ani!

Daca urmarim mamiferele vom observa ca puii adora sa stea cat mai mult, cat mai aproape si cauta sa doarma mereu langa mama. Puii de animale au aceasta dorinta de a fi in contact permanent cu ingrijitorii sai, pentru a supravietui. Asa a fost, vorba aceea, de cand e lumea.

Citeste si: Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?

Si nici puii de om nu au fost o exceptie de la aceasta nevoie, timp de sute si mii de ani copiii mici au cautat mereu prezenta parintelui, atentia, protectia si atunci cand era vorba de somn.

In unele tari sau anumite zone acest lucru nu s-a schimbat, doar ca aceasta lume tot mai ,,moderna” si mai plina de reguli si de idei, care mai de care mai incredibile, a inceput sa-i indemne tot mai inversunat pe parinti sa-si invete copiii (de fapt, mai mult sa-i dreseze!) sa doarma singuri, sa planga pana cand invata sa adoarma singuri. Uneori chiar si de la varste foarte fragede, cum ar fi, de la 2 luni de la nastere. Dar tot mai multi pediatri, specialisti si cercetatori sustin contrariul, copilul mic ar trebui sa doarma cu parintele cat mai mult, chiar pana la 3 ani, daca se poate.

Citeste si: Beneficiile metodei de ingrijire „in stil cangur” asupra bebelusilor nascuti prematur 

Dr. Nils Bergman, specialist in neurostiinta perinatala, precum si fondatorul Kangaroo Mother Care (ingrijire “in stilul kangur-ului”) sustine ca separarea bebelusului, precum si a copilului mic, de mama, pe timpul noptii, ii aduce micutului un nivel foarte ridicat de stres si incetineste dezvoltarea creierului acestuia.

Chiar si in cazul bebelusilor care sunt invatati dupa metoda ,,lasa-l sa planga, pana adoarme” si care reusesc intr-un final sa se obisnuiasca – pentru ca de fapt, asta se intampla – cu ideea ca,  ,,degeaba plang, ca nu vine nimeni sa ma ia in brate” si dupa plans, dupa tot stresul acela reusesc sa adoarma, cunoscutul specialist sustine ca micutii nu au parte de somn suficient, calitativ, iar acest lucru este esential pentru dezvoltarea normala a creierului.

Citeste si Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!

Atunci cand bebelusul este separat de mama pentru o perioada mai lunga de timp, bebelusul percepe acest lucru ca pe o situatie de urgenta. Creste ritmul cardiac, creste tensiunea arteriala, bebelusul incepe sa dea din maini si picioare pentru a capta atentia mamei, iar acest lucru ii consuma mult prea multa energie, pe care ar fi trebui sa o foloseasca pentru a creste, pentru a se dezvolta, scrie returntonow.com. Pe scurt, bebelusul se simte abandonat, nivelul de stres creste, iar hormonul stresului dauneaza si uzeaza celulele si organele micutului.

Un alt articol in Psychology Today sustine ca metoda ,,lasa copilul sa planga in patut” dauneaza interconexiunile dintre neuroni si sinapse, iar acest lucru ii face mai putin inteligenti, mai putin sanatosi, mai anxiosi, mai putin cooperanti si cu mai multe probleme emotionale si mintale pe mai tarziu in viata, iar cel mai indicat este ca un copil sa doarma langa parinte pana la varsta de 3 ani.

Citeste si: Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here