Conjunctivita de piscina la copil: cum se manifesta si ce e de facut?

conjunctivita de piscina

Cea mai frecventa afectiune oftalmologica aparuta in urma unei balaceli zdravene este conjunctivita de piscina. Aceasta apare la orice varsta, dar mai ales in copilarie. Asadar, bucuria copilului tau de a se racori la piscina in zilele fierbinti poate fi umbrita de aparitia unor afectiuni specifice sezonului, care, daca nu sunt tratate corespunzator, va pot strica vacanta. Afla aici cum se manifesta si ce este de facut in cazul conjunctivitei de piscina la copil.

In cazul conjunctivitei virale nu exista un tratament anume, dar boala poate persisita cateva saptamani. Acest tip de conjunctivita nu va fi tratat cu medicamente pe baza de corticosteroizi. Pentru conjunctivitele alergice se administreaza antihistaminice, local sau general. In cazul conjunctivitei purulente, ochiul copilului trebuie sters cu comprese sterile, imbibate cu ser fiziologic.

In situatia in care micutul a dezvoltat una dintre aceste forme de conjunctivita, trebuie sa eviti sa-i speli fata cu sapun obisnuit. Exista in farmacii picaturi speciale pentru igiena ochilor, solutii hipoalergenice, adjuvante in tratamentele unor boli oculare, printre care si conjunctivita de piscina.

Apa este la mare cautare in lunile de vara, dar in acelasi timp poate fi o cauza a afectiunilor oculare, dermatologice sau chiar digestive. Conjunctivita de piscina (conjunctivita foliculara acuta) reprezinta inflamatia conjunctivitei oculare, membrana transparenta care acopera interiorul ploapelor si partea alba a globului ocular. Conjunctivita de bazin este atat de contagioasa incat este suficient sa faca baie in piscina o persoana contaminata pentru ca toti ceilalti care vor intra in apa ulterior sa se contamineze.

Conjunctivita de pisicina: De ce apare?

Conjunctivita de piscina este de doua tipuri: infectioasa sau iritativa.
Cea infectioasa este determinata de agenti infectiosi – bacterii, virusuri (adeno-virusuri, chlamydia). Cel mai des incriminat pentru aparitia acestei afectiuni este stafilococul care contamineaza suprafata apei, fundul bazinului si marginile acestuia, provenind din leziuni cutanate ale celor care fac baie in piscina cu copilul tau. Conjunctivita iritativa se datoreaza clorinarii prea puternice a apei, la concentratii peste 5 mg per litru de apa. De aceea, normele de clorinare a apei trebuie respectate cu mare strictete, deoarece orice dezechilibru, fie el in plus sau in minus, poate fi favorabil apritiei conjunctivitei de bazin. astfel, daca apa contine o cantitate insuficienta de clor, nu se realizeaza distrugerea germenilor si inhibarea proliefarii lor. In schimb, daca apa contine o cantitate prea mare de clor, aceasta devina iritativa pentru mucoasa conjunctivala.

Conjunctivita de piscina: Cum se manifesta?

Conjunctivita apare la aproximativ 7-10 zile de la contactul infectant cu apa din bazin si se manifesta prin inrosirea ochilor, inflamarea pleoapelor (edem palpebral), senzatie de nisip in ochi si mancarime, prin secretii apoase sau, in functie de microbul care a cauzat-o, purulente, si chiar prin adenopatie locala (marirea ganglionilor).

Initial, manifestarile sunt unilaterale, apoi inflamatia poate cuprinde ambii ochi. Boala este extrem de contagioasa, putand genera chiar epidemii. Conjunctivita trebuie tratata cu seriozitate. Daca micutul manifesta simptomele descrise mai sus, este recomandat sa fie consultat de un medic oftalmolog. In general, simptomele se remit in circa 4-6 saptamani, iar vindecare survine in 2-3 luni. Daca tratamentul nu este urmat la timp si cu strictete, pot ramane sechele (scaderea acuitatii vizuale).

Ochelarii de apa sunt cea mai buna modalitate de a preveni contaminarea ochilor sau iritarea lor din cauza clorului. In lipsa ochelarilor, ochii copilului trebuie clatiti cu apa din abundenta imediat ce acesta a iesit din piscina. De asemenea, copilul trebuie sa aiba propriul sau prosop, pe care nu trebuie sa il mai foloseasca altcineva.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here