Cerclajul colului uterin. Ce inseamna si cand este necesar?

cerclajul colului uterin

Cititoare Superbebe: Sunt insarcinata si mi s-a recomandat sa fac cerclaj. As dori sa stiu mai multe detalii despre acesta.  (Ioana R., Bucuresti)

Ginecologul raspunde:

Cerclajul colului uterin este o manevra invaziva, care consta in coaserea colului uterin cu un fir gros de sutura, in vederea prevenirii avortului sau a nasterii premature (nasterea care se produce inainte de 37 de saptamani de gestatie).

Aceasta interventie se impune atunci cand gravida prezinta incontinenta cervicoistmica, adica scurtarea si dilatatia colului uterin in absenta contractiilor uterine. Aceasta procedura se face cu anestezie si are ca scop restabilirea continentei colului uterin, astfel incat gravida sa poata duce la termen sarcina in cauza. Se efectueaza de regula in trimestrul al 2-lea de sarcina. Diagnosticul se pune in urma unei examinari clinice.

Un col scurtat poate fi apreciat si ecografic, dar examenul clinic local este obligatoriu. Femeile cu risc crescut pentru incontinenta cervicoistmica sunt cele care au avut in antecedente avorturi spontane sau care au nascut prematur, de aceea este important ca acestea sa se prezinte cat mai devreme la obstetrician, pentru a fi luate in evidenta si dispensarizate pe parcursul evolutiei sarcinii. Dupa efectuarea interventiei, gravida este riguros monitorizata, pentru a preveni si trata in timp util complicatiile care pot surveni, acestea fiind reprezentate de aparitia contractiilor uterine dureroase sau a infectiilor. In mod normal, firul de cerclaj se scoate la 37 de saptamani de sarcina.

Acest lucru se efectueaza fara anestezie, asteptandu-se ulterior declansarea travaliului, care poate surveni in urmatoarele ore sau in urmatoarele zile.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here