Ce trebuie să știi despre sigilarea dinților la copii

Sursa foto: lovettdental.com

Tot mai mulți părinți se întreabă despre sigilarea dinților copiilor, despre care ar fi avantajele, contraindicațiile, precum și în ce constă această procedură. Beatrice Pătrașcu, medic stomatolog la Clinica Gentle Dentist ne-a oferit răspunsurile la toate aceste întrebări.

Beatrice Pătrașcu, medic stomatolog la Gentle Dentist

Ce este sigilarea dentară?

Sigilarea este o manoperă stomatologică profilactică prin care putem scădea riscul de apariție al cariei. Este o procedură minim invazivă specifică, recomandată în general de orice stomatolog copii, ce constă în aplicarea unui material (rășină protectoare) asemănător obturațiilor (plombelor) pe suprafața măselelor, la nivelul șanțului dinților posteriori.

Sigilantul formează o barieră care previne retenția alimentară la nivelul șanțurilor, primele locuri în care apare caria dentară. Se poate realiza pe unul sau mai mulți dinți într-o singură ședință.

De ce se recomandă sigilarea dinților copiilor și la ce vârstă ar trebui aceasta efectuată? 

Incidența cariilor în rândul copiilor este mai mare, ei fiind mari consumatori de dulciuri și sucuri. În primii ani după erupție, dinții permanenți nu sunt mineralizați complet și nu oferă același nivel de protecție ca dinții maturi. Sigilările sunt recomandate, în special, pentru dinții permanenți posteriori, aceștia fiind greu de igienizat datorită poziției pe arcada dentară, cât și a morfologiei lor, prin șanțurile și fosetele retentive.  Prin sigilare, protejăm acești dinți de carii, reducând suprafața zonelor retentive unde placa bacteriană stagnează cel mai frecvent. Cu ajutorul acestei proceduri simple, dinții sunt mult mai ușor de igienizat. De aceea, recomandăm sigilările imediat ce dinții au erupt complet pentru a evita formarea cariilor, cel mai frecvent în jurul vârstei de 6 ani când apare primul set de molari – nefiind o erupție dureroasă părinții pot chiar să nu observe apariția unui dinte nou, el fiind situat în spatele dinților de lapte, fără să înlocuiască niciun dinte temporar.

În ce constă procedura de sigilare a dintelui?

Sigilarea este e o procedură simplă ce constă în aplicarea unui material în șanțurile și fosetele ce formează relieful unui dinte. Acest material face priză (se întărește) la lumina lămpii fotopolimerizabile și transformă relieful retentiv în suprafețe plane care devin mai ușor de curățat. După ce șanțurile încep să se coloreze sau să fie afectate de carii această procedura nu se mai poate efectua fără pregătirea prealabilă a dinților. Pentru sigilarea dentară, dintele se igienizează în mod corespunzător, apoi se pregătește pentru sigilare, nefolosind frezele. Această procedură este neinvazivă și nedureroasă. Compozitul fluid aplicat ca sigilant are în compoziție substanțe antibacteriene pe bază de fluor ce se eliberează pe o perioadă îndelungată, astfel scăzând riscul de producere al cariei dentare.

Există anumite contraindicații?

Nu există contraindicație pentru această procedura minim invazivă – fiind foarte populară în rândul tratamentelor de stomatologie copii, singura condiție este ca dintele să nu fie încă afectat de carie.

Cât timp oferă protecție acest sigilant/material aplicat pe dinte?

Protecția pe care o oferă sigilarea este în strânsă corelație cu igiena copilului. Cu cât igiena este mai riguroasă, cu atât protecția durează mai mult. La controalele periodice, se poate observa pierderea parțială sau totală a acestor sigilări și ele se pot completa.

În ceea ce privește rezistența materialelor de sigilare, studiile realizate au confirmat o menţinere a materialelor de sigilare de 57% după 10 ani sau de 95% după 2 ani de la sigilare. Cu timpul, materialul de sigilare se poate uza, dar se poate completa pierderea lui prin aplicarea unui nou strat fin de material atunci când este nevoie.

Există anumite recomandări după sigilare? 

Nefiind o cavitate creată cu freza și fiind folosit un adeziv pentru prinderea lui, sigilarea se poate desprinde la alimente lipicioase cum sunt gumele de mestecat, jeleurile, caramelele etc. – se recomandă controale regulate la medicul dentist (o dată la 6 luni), atât pentru efectuarea unor igienizări profesionale, cât și pentru a verifica integritatea sigilărilor.

S-ar putea să te intereseze și: Ce facem cu frica de dentist la copii?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here