Ce trebuie să știi despre importanța jocului structurat, cât și cel nestructurat în dezvoltarea copilului?

Sursa : blog.kinedu.com

Jocul este esențial pentru învățarea și dezvoltarea copilului tău. Jocul îi oferă copilului multe moduri și momente diferite de a descoperi și a învăța despre lumea exterioară, iar pe lângă asta îl ajută să aibă mai multă încredere în propriile forțe, se simte mai fericit, mai în siguranță, ba chiar mai iubit atunci când se joacă, își dezvoltă limbajul, diverse abilități sociale, aptitudini fizice etc. Sunt numeroase avantaje pe care le aduce jocul, de aceea recomandarea tuturor specialiștilor este să lași copilul să se joace… cât mai mult! Se cunosc două tipuri de joc: nestructurat și cel structurat. Află aici ce trebuie să știi despre importanța jocului structurat, cât și cel nestructurat în dezvoltarea copilului.

Foto:busytoddler.com

Cel nestructurat este jocul acela liber, neplanificat, care se întâmplă doar în funcție de ceea ce atrage interesul copilului tău la momentul respectiv. Acesta este deosebit de important pentru copii (mai ales pentru cei mai mici), deoarece le permite să-și folosească imaginația și să se desfășoare în propriul ritm.

Exemple de joc nestructurat ar putea fi:

– joc creativ singur sau cu alții, inclusiv jocuri artistice sau muzicale,

– jocuri de imaginație – de exemplu, să facă diverse cabane, cazemate cu cutii sau pături, să se îmbrăce în tot felul de personaje.

-explorarea spațiilor noi sau preferate, cum ar fi dulapuri, sertare, curtea casei, părculețe, locuri de joacă și așa mai departe.

Poți să faci și tu parte din jocul nestructurat al copilului tău. Uneori, tot ce trebuie să faci este să-i arăți spre locul unde ar putea explora (cutie, dulap, loc de joacă, creioanele de pe masa etc).

Jocul structurat este cel organizat, care are loc la o oră fixă sau într-un spațiu stabilit. Este adesea condus de un adult. De obicei, copiii mai mari sunt cei care au șanse mai mari să se bucure și să beneficieze de jocul structurat.

Exemple de joc structurat:

-jocuri cu mingea în aer liber (fotbal, volei, ”rața și vânătorii” etc),

– lecțiile de înot pentru copii,

– cursuri de dans, lecții de canto, de teatru

– jocuri de societate, minunate pentru întreaga familie.

Pe măsură ce copilul va crește, capacitatea de atenție și abilitățile fizice ale acestuia se vor dezvolta și ele, se va schimba și modul în care se joac. Copilul tău va fi mai creativ și va experimenta mai mult cu jucăriile, va încerca diverse jocuri și va avea mai multe idei. Acest lucru ar putea însemna că are nevoie și de mai mult spațiu și timp pentru a se juca. Veo observa că și forma de joc se va modifica, va prefera uneori să se joace singur, alteori alături de alți copii, să fie jocuri interactive.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here