Caria dentara pe dintii de lapte, o afectiune ce poate fi prevenita!

Caria reprezinta cea mai frecventa afectiune dentara a copilariei. Peste 40% dintre copii se confrunta cu aparitia unei carii inca dinainte de a intra in colectivitate, iar cauzele sunt multiple. Caria dentara pe dintii de lapte, o afectiune ce poate fi prevenita. Iata ce spune dr. Dana Dulgheru, medic stomatolog pediatru, la clinica DENT ESTET 4 KIDS.

Citeste si: Iata ce trebuie sa stii despre traumatismele dentare la copii!

Dr Dana Dulgheru, clinica DENT ESTET 4 KIDS

Deoarece caria pe dintii de lapte evolueaza rapid, este important ca parintii sa acorde o atentie speciala si sa respecte indicatiile medicilor stomatologi pediatri pentru a preveni dezvoltarea acesteia, dar si eventualele stari de disconfort ale copiilor.

Odata aparuta, caria continua sa se dezvolte, ajungand ca in mai putin de trei luni sa fie catalogata drept o carie profunda.

Recomandarea medicilor stomatologi este ca prima vizita la cabinet a copilului sa aiba loc la varsta de un an sau dupa aparitia primului dinte. De asemenea, dupa aceasta prima vizita, controlul periodic trebuie realizat la fiecare 6 luni.

Astfel, pot fi prevenite eventualele probleme si se poate interveni la timp.

Care sunt principalii inamici ai dintilor copiilor?

Zaharul si carbohidratii din alimente sunt principalii factori care contribuie la aparitia si dezvoltarea cariei dentare.

De asemenea, igiena orala realizata incorect sau incomplet afecteaza in mod ireversibil sanatatea orala. Periajul dintilor trebuie introdus in rutina copiilor odata cu aparitia primului dinte.

Cum recunoastem caria dentara?

In functie de stadiul in care se afla, caria poate fi incipienta, medie sau profunda:

  • Caria incipienta apare odata cu demineralizarea smaltului si reprezinta afectarea dintelui la suprafata si aparitia unor pete albe, care in cele mai multe cazuri nu pot fi observate cu ochiul liber. In acest stadiu, smaltul dintelui se poate reface cu ajutorul mineralelor din saliva si prin remineralizarile realizate in cabinet. Bineinteles, medicul stomatolog pediatru poate recomanda tratamentul adecvat.
  • Caria medie. In acest stadiu, pe suprafata dintelui se formeaza pete maronii sau negre, gingiile se pot inflama si chiar sangera. Vizita la medicul stomatolog pediatru este necesara pentru a evita evolutia cariilor.
  • Caria profunda. In cazul in care nu se intervine la timp, caria medie se transforma treptat intr-o carie profunda, provocand infectii severe ce afecteaza sanatatea generala a intregului organism, cu repercusiuni pana la varsta adulta. In acest stadiu, copilul se poate confrunta cu durere, iar vizita la medicul stomatolog pediatru nu mai poate fi amanata. Lipsa tratamentului de specialitate poate conduce inclusiv la pierderea prematura a dintilor.

Solutii: cum prevenim aparitia cariilor dentare la copii?

  • Nu uita de controlul periodic o data la sase luni. Astfel, dintii si gingiile pot fi monitorizate atent si din timp.
  • Informeaza-te despre sigilarea dintilor, o procedura foarte eficienta si non-invaziva care previne aparitia cariilor. Aceasta interventie presupune: periajul profesional si dezinfectarea suprafetei dintelui, aplicarea unui gel fluid si sigilarea propriu-zisa prin utilizarea unei solutii pe suprafata dintelui si fixarea acesteia cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile.
  • Mentine o igiena dentara corespunzatoare. Periajul cu periuta si pasta de dinti adaptate varstei, de doua ori pe zi, dimineata si seara pastreaza dintii curati si previne aparitia cariilor.
  • Limiteaza aportul de zahar, consumul de bauturi dulci sau acidulate, bomboanele sau dulciurile care se pot lipi pe dinti.

Care sunt efectele netratarii dintilor de lapte?

Plecand de la perceptia ca dintii de lapte vor fi inlocuiti de dintii permanenti, cei mai multi parinti ignora importanta tratarii acestora, insa ei au un rol important in dezvoltarea dentitiei permanente. In cazul netratarii dintilor de lapte, cariile aparute pot evolua si conduce la o serie de implicatii negative asupra intreg organismului.

  • Caria dentara netratata poate conduce la infectie si durere, in acest stadiu fiind necesar tratamentul de canal.
  • Infectia dezvoltata in caria dentara poate ajunge chiar si la organele interne, afectand intreg organismul si punand in pericol sanatatea adultului din viitor.
  • In situatia in care dintele afectat trebuie extras, este necesara folosirea unui mentinator de spatiu pentru a evita pozitionarea gresita a dintilor pe arcada.

Asadar, o igiena orala corecta, vizita periodica la medicul stomatolog pediatru, de 2 ori pe an, precum si o alimentatie saraca in zaharuri si carbohidrati, ajuta copiii si viitorii adulti sa isi pastreze un zambet sanatos.

Articol realizat cu sprijinul dr. Dana Dulgheru, clinica DENT ESTET 4 KIDS

Citeste si: Demineralizarea dintilor – primul pas in aparitia cariilor la copii

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here