Operatia de histerectomie presupune extirparea partiala sau totala a uterului, iar visul de a ramane insarcinata dupa o astfel de interventie are sanse slabe sau chiar imposibile de a fi realizat. Exista posibilitatea rara de a ramane gravida, dar si in acest caz este vorba despre o sarcina extrauterina ce poate fi periculoasa pentru sanatatea ta.
Histerectomia este o interventie chirurgicala de extirpare a uterului. Ea este indicata atunci cand uterul are diferite afectiuni, precum „fibroame, sangerari interne abundente, durere pelvina, boala inflamatorie pelvina, endometrioza, adenomioza, neoplazie sau prolaps uterin”, precizeaza specialistii din cadrul clinicii Medicover.
Exista mai multe tipuri de histerectomie, si anume totala, partiala, efectuandu-se pe mai multe cai: „abdominala, vaginala, laparoscopica sau combinat vaginal asistat laparoscopic”.
Citeste si Infertilitatea afecteaza unul din cinci cupluri la nivel mondial
Care sunt sansele de a ramane insarcinata dupa o histerectomie partiala sau totala?
In general, dupa operatia de histerectomie, sansele de a ramane insarcinata sunt aproape nule. Cu toate acestea, exista si cazuri in care femeia ramane gravida dupa histerectomie, conform Pub Med.
Daca histerectomia este totala, conceperea unui copil este imposibila. In momentul in care ti s-a inlaturat uterul, vei intra in menopauza, potrivit Mom Junction.
Daca histerectomia este partiala, iar ovarele si trompele uterine nu au fost atinse chirurgical, exista putine sanse sa ramai insarcinata deoarece embrionul nu isi va gasi locul sa se dezvolte atat timp cat uterul nu mai exista. Asta poate creste riscul unei sarcini extrauterine (ectopica). Chiar si asa, exista cazuri in care ovulul fertilizat se ataseaza el insusi de trompa uterina sau in interiorul peretelui abdominal, dar nu va fi o sarcina care sa indeplineasca conditiile normale de dezvoltare, deoarece nu va exista o sursa de hrana pentru fat, scrie Mom Junction.
Citeste si Fertilitate versus cancer. Ce se intampla? Care sunt sansele la a avea un copil?
De fiecare data cand se intampla asta, exista cazuri in care femeile nici nu isi dau seama ca sunt insarcinate si astfel ovulul fertilizat moare. Chiar daca dupa operatia de histerectomie femeia ramane insarcinata, este posibil ca sarcina sa nu continue pana la capat.
Prin urmare, exista posibilitatea ca ovulul fertilizat sa se agate de oricare alt organ pentru ca nu mai are uter de care sa se sprijine. Acest tip de sarcina mai poarta denumirea de sarcina extrauterina si poate fi periculoasa.
O sarcina extrauterina poate duce la ruperea trompelor uterine sau a oricarui alt organ de care s-a agatat ovulul fertilizat. Asta inseamna ca fatul va creste, se va dezvolta in alta parte, iar organul-gazda se poate rupe. In consecinta, asta poate cauza hemoragie interna severa, ceea ce va duce la interventie medicala.
Sarcina extrauterina nu iti arata semne foarte clare, iar asta face putin dificila recunoasterea si tratarea ei la timpul potrivit. Cu toate acestea, exista anumite semnale de care trebuie sa tii cont si sa te prezinti cat de curand la un medic specialist: sangerare vaginala usoara in aceasta menopauza; stari de voma cu sange; crampe abdominale dureroase; dureri de umar, gat si rect; stare de oboseala si ameteli, mai ales in cazul unei rupturi interne.
In concluzie, daca doresti sa experimentezi experienta de a deveni mama, poti recurge la surogat. Poti dona ovulele la o banca de ovule inainte de a face operatia de histerectomie. Mama surogat sau „mama de imprumut” este o persoana care primeste ovulele fertilizate de la donator avand grija de perioada de sarcina. O alta alternativa este adoptia unui copil, sugereaza Mom Junction.
Citeste si Sarcina extrauterina
Autor: Andreea Borcila