Capsulele cu propria placenta: cat de sigur este sa le consumi?

Sustinatorii capsulelor cu placenta sunt de parere ca acestea ajuta la cresterea cantitatii de lapte mamar, echilibreaza hormonii sau, pur si simplu, le ofera o stare emotionala mai buna. Chiar daca placenta contine vitamine si minerale, exista foarte putine studii de specialitate care sa verifice si sa sustina informatiile mentionate de sustinatorii capsulelor cu placenta. Exista riscul de a te expune infectiilor sau metalelor grele.

Placenta este un organ care se dezvolta in timpul sarcinii fiind atasat de peretele uterului, fie in partea superioara, fie in partea laterala a lui. Legatura dintre placenta si fat este sustinuta de cordonul ombilical. Astfel, fatul primeste nutrientii necesari de la mama pentru a se dezvolta, scrie Pregnancy Birth&Baby.

Placenta este acel organ care ii ofera bebelusului nutrientii de care are nevoie in timpul sarcinii. Intrebarea ar fi, de ce ai pierde cantitatea de nutrienti importanta in urma renuntarii placentei, cand ar putea sa se intoarca inapoi in propriul organism? Acest trend presupune incapsularea propriei placente si consumul ei dupa ce ai dat nastere, precizeaza What to expect.

Femeile care practica aceasta metoda sustin ca energia si bunastarea lor cresc sau chiar le poate ajuta la cresterea cantitatii laptelui mamar. Exista si cercetari care considera ca exista totusi niste riscuri cu privire la consumul de placenta.

Citeste si Afectiuni intalnite in timpul sarcinii: placenta

Placenta contine vitamine si minerale, precum vitamina B6, vitamina B12 si fier. Este, de asemenea, bogata in hormoni reproductivi, cum ar fi estrogenii si progesteronii. Teoretic, consumul de placenta, in stare naturala sau sub forma de capsule, pare sa fie bun pentru tine, ca proaspata mamica.

Sustinatorii acestui trend mentioneaza ca aceste capsule pot preveni anemia, pot creste cantitatea de lapte mamar, echilibreaza hormonii, chiar pot scadea riscul unei depresii postpartum.

Problema este ca nu exista foarte multe studii care sa sutina aceste dovezi. Cele mai multe dintre cercetari au o slaba calitate a analizelor. Unul dintre studii arata ca nu exista niciun impact asupra nivelului de fier din sange in urma consumului de capsule cu placenta, in timp ce nu exista niciun studiu care sa sustina ideea ca, mancatul placentei sub forma de capsule poate preveni sau trata depresia postpartum.

Consumul de placenta poate varia, in functie de preferinte. Ea se poate consuma cruda, sub forma de capsule, gatita, deshidratata sau chiar distilata intr-o tinctura. Nu este nicio evidenta care sa ateste ca oricare dintre aceste forme de consum are mai multe beneficii fata de celelalte variante de consum.

Citeste si Placenta Praevia, situatie delicata in sarcina

Procesul prin care se transforma placenta este, initial, prin inabusire, deshidratare, pregatita ca o pudra, iar ulterior, pusa in capsule mici, sub forma vitaminelor. Totodata consumul capsulelor poate avea efecte negative, despre care trebuie sa stii, si anume:

Infectiile. Placenta este un organ crud, cu vase de sange care poate fi usor contaminat. Nu este steril, iar capsulele nu distrug patogenii daunatori. De exemplu, daca o femeie are o infectie intrauterina, aceasta s-ar putea reexpune la aceleasi bacterii atunci cand isi consuma propria placenta. Daca si alapteaza, infectia ar putea trece de la mama catre bebelus.

Expunerea la metale grele, precum plumb, arsenic si mercur acumulate in placenta in timpul sarcinii pot aparea, mai departe, si in capsulele cu placenta. Chiar daca aceste capsule contin o cantitate mica de metale grele, consumul lor pe o durata indelungata poate fi daunatoare.

Reducerea cantitatii de lapte mamar. Placenta contine progesteroni, cel mai important progestativ natural si principalul produs de sinteza al placentei, pe perioada sarcinii, scrie Medlife. Progesteronul poate inhiba productia prolactinei, un hormon care ajuta la producerea laptelui mamar.

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din America sustine ca luarea capsulelor cu placenta, dupa nastere, ar trebui evitata. Acest trend poate avea efecte negative atat asupra mamei, cat si a bebelusului.

Daca te gandesti sa iti incapsulezi placenta, este necesar sa discuti cu un medic specialist despre avantajele si dezavantajele consumului de placenta. In cazul in care te afli la maternitate, este necesar sa intrebi daca ti se permite sa iti iei placenta acasa.

Citeste si Sanatatea femeii: cele mai importante analize ginecologice care trebuie facute

Autor: Andreea Bocila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here