Cancerul colorectal a devenit cel mai frecvent tip de neoplasm din Romania

Photo by Anna Tarazevich from Pexels
  • Cancerul colorectal a fost cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat in 2020 in Romania, cu 13.000 de cazuri noi (spre deosebire de 11.000 in 2018), conform Globocan.
  • Cancerul colorectal este provocat in proportie de 75% de stilul de viata si doar 25% din cazuri sunt generate de mosteniri genetice.

98.886 romani au fost diagnosticati cu cancer in 2020, potrivit Globocan. Dintre acestia, 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal, ceea ce a urcat acest tip de cancer pe locul intai in clasament, dupa cancerul pulmonar si cel de prostata.

La nivel mondial, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la barbati si al doilea cel mai intalnit la femei. In 2018 statisticile arata ca au fost diagnosticate 1.8 milioane de cazuri noi in toata lumea, dintre care cele mai multe in Ungaria.

In 2020, cifrele au crescut cu aproximativ 20%, iar Romania pastreaza trendul. Noutatea este ca, avand aproape 13.000 de oameni diagnosticati cu aceasta boala, cancerul colorectal il depaseste pe cel de plamani, care a avut 12.122 de cazuri in 2020.

Studiile arata ca aproximativ 90% din cazurile de cancer colorectal apar la persoane trecute de varsta de 50 de ani.

Rudele de gradul I ale persoanelor cu polipi sau cancer colorectal au risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta aceasta boala”, spune medicul Elena Ciuperca de la Clinica DigestMed.

Cancerul colorectal apare prin acumularea de anomalii genetice. Pe acestea fie le mostenim din familie, fie apar pe parcursul vietii sub influenta factorilor de mediu. Cei mai periculosi factori sunt fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, consumul crescut de grasimi, de carne rosie si de carne procesata. In ceea ce priveste mostenirea genetica, rudele de gradul I ale persoanelor cu polipi sau cancer colorectal au risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta aceasta boala”, Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog si fondatoarea clinicii de gastroenterologie DigestMed.

Cu toate ca a devenit cel mai frecvent tip de cancer din Romania, nu este si cel care provoaca cele mai multe decese. Din cei aproape 55.000 de romani care au murit anul trecut de cancer, pentru peste 10.000 cauza a fost cancerul la plamani. Cu aproape 6.800 de morti provocate, cancerul colorectal este pe locul doi in ceea ce priveste mortalitatea.

Cu toate ca datele Globocan sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste acest tip de cancer, el este o afectiune cu o rata mare de succes a tratamentului atunci cand este descoperit in stadii de inceput. Astfel supravietuirea la 5 ani depaseste 90% in cancerul colorectal diagnosticat precoce, insa doar 40% din tumori sunt gasite intr-un stadiu localizat si aproximativ 56% din pacientii cu cancer colorectal mor din cauza tumorii.

In stadiul IV supravietuirea este de doar 14-16% la 5 ani. Diagnosticul precoce este asadar important pentru ca prognosticul e mult mai bun in cazul unui stadiu incipient; investigatiile de screening pot diagnostica de asemenea leziuni precanceroase sau polipi care au modificari minime si atunci in majoritatea cazurilor rezectia endoscopica este suficienta si salveaza pacientul fara tratamente complicate.

In general, monitorizarea colonului incepe dupa varsta de 50 de ani, chiar daca nu avem simptome. In cazul persoanele care au un istoric de astfel de cancer in familie, screeningul este indicat sa inceapa cu 10 ani mai devreme decat cel mai tanar caz de cancer din familie. In familiile cu sindrom Lynch monitorizarea incepe la 20-25 de ani, iar in polipoza adenomatoasa familiala screeningul este indicat sa inceapa chiar la varsta de 10-12 ani”, explica medicul Elena Ciuperca.

Pe langa testele regulate, oamenii este bine sa fie atenti si la o serie de simptome care pot semnala o boala grava.

Medicul specialist gastroenterolog, Monica Stana ne spune care sunt aceste simptome: ”Modificarile bruste de tranzit, modificarile formei scaunului, scaunele cu sange, durerile abdominale persistente pentru care s-au facut investigatii medicale si s-au exclus alte cauze sunt semne care ar trebui sa ne trimita la un control medical. De asemenea, o scaderea brusca in greutate sau rezultate ale unor analize de sange care indica o anemie sunt alte semne de alarma in cazul acestei afectiuni.

Clinica DigestMed lanseaza campania ”Bucura-te de viata si dupa 50 de ani cu 50% discount la testele de screening pentru cancerul colorectal”

DigestMed este o clinica de gastroenterologie lansata in 2016 care poate realiza evaluari complexe digestive si screeninguri specializate. De curand a lansat campania Bucura-te de viata si dupa 50 de ani cu 50% discount la testele de screening pentru cancerul colorectal, prin care isi propune sa contribuie la scaderea incidentei cancerului colorectal in Romania. In sustinerea demersului lor, clinica DigestMed ofera un discount de 50% pentru testul cantitativ de hemoragii oculte utilizat pentru screeningul cancerului colorectal, precum si pentru consultatia de specialitate pentru interpretarea rezultatului testului. Oamenii in varsta de peste 50 de ani pot beneficia de acest discount timp de 50 de zile incepand cu aceasta saptamana. Ca parte din acelasi demers de educare a publicului larg cu privire la preventia cancerului colorectal, DigestMed a lansat si webinarul gratuit Cancerul colorectal: 75% stil de viata, 25% mostenire genetica, disponibil publicului larg pe pagina de Facebook a clinicii. Cei doi medici vorbesc despre cauzele aparitiei cancerului colorectal, despre metodele de preventie, despre diagnosticare, dar si despre tratament.

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here