Romania rurala. O femeie din sapte are o problema la sani, dar nu merge la doctor de rusine

In Romania, in mediul rural, o femeie din sapte are o problema la sani, insa nu merge la medic de frica sau de rusine, arata datele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Numarul femeilor depistate cu probleme la sani in cadrul campaniei „Nu am facut destul” este in crestere.

Citeste si: Un nou medicament generic pentru tratamentul cancerului de san

Examinarile gratuite, facute de medici rezidenti si studenti la Medicina din Iasi, in ultimele doua luni, arata ca peste 15% dintre femeile testate aveau probleme la sani, fiind necesar un control de specialitate. Aproape 50% dintre acestea aveau formatiuni de natura canceroasa, potrivit datelor furnizate de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Din totalul femeilor examinate, 80% nu au facut niciodata un control la sani (o medie care se pastreaza de-a lungul anilor), iar 5% au un istoric de cancer de san in familie.

„Voluntarii au intalnit la aceasta editie foarte multe femei reticente, care au refuzat pur si simplu sa vina sa faca o examinare gratuita. Chiar si atunci cand erau informate despre riscurile bolii, tot nu se lasau convinse. Multe dintre ele consideta ca sunt deja batrane, iar un control la o varsta mai inaintata nu-si mai are rostul. <<Eu sunt batrana, mama, de ce sa mai vin la control>> sau <<Vai, dar cum sa ma dezbrac eu asa, in fata oamenilor>>, sunt doar doua dintre replicile pe care le-au auzit voluntarii de la femeile din zona Moldovei. Au fost si cateva cazuri, in care, dupa indelungi rugaminti de a veni totusi sa faca o examinare, unele femei au spus ca fie, vin, dar ca in nici un caz ele nu se dezbraca.Totodata, foarte multe dintre femeile din zonele rurale spun ca se tem sa mearga la un control de specialitate”, spun reprezentantii FABC.

„Ne bucuram totusi ca am reusit sa le facem pe cateva dintre femeile pe care le-am intalnit in cadrul acestei campanii sa constientizeze ca nu au de ce sa se teama si, mai mult, ca isi fac lor un bine daca apeleaza la medicul specialist atunci cand simt ca ceva nu este in regula”, afirma Cezar Irima, presedintele FABC.

In cadrul campaniei „Nu am facut destul”, initiata de FABC, cadrele medicale au reusit sa informeze peste o mie de femei din cinci judete din zona Moldovei despre importanta autoexaminarii sanilor, cat si despre cea a controalelor regulate. Pe langa informatiile primate de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuita a sanilor, EKG, un control oftalmologic, dar si de testari ale glicemiei si tensiunii.

De la inceputul anului 2018, in Romania, va incepe Programul pilot de prevenire, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san care ar urma sa se desfasoare pe o perioada de 5 ani. Acesta ar presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumatate apartinand categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, somere, grupuri entice vulnerabile, potrivit FABC.

Sursa: MEDIAFAX

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here