„Buza de iepure”, ce inseamna si cum se poate trata

Sursa foto: verywellhealth.com

Una dintre cele mai frecvente malformatii congenitale intalnite la nou-nascuti este cunoscuta popular sub denumirea de „buza de iepure” sau „gura de lup”, daca vorbim de forma mai grava a afectiunii. Chiar daca este o malformatie congenitala grava, cu efecte negative de ordin fizic si psihic, aceasta poate fi corectata in totalitate cu ajutorul medicului estetician.

Pana la 70% dintre pacientii care sufera de aceasta afectiune sunt de sex masculin, malformatia congenitala avand o incidenta de 4 la 10.000 de oameni.

„Buza de iepure”: Ce inseamna?

In termeni uzuali, afectiunea presupune prezenta unei despicaturi la nivelul cavitatii bucale. Aceasta poate afecta doar buza, insa se poate intinde si pe interiorul cavitatii bucale, afectand arcadele dentare si bolta palatina (cerul gurii).

In cele mai grave cazuri, cerul gurii ajunge sa comunice cu cavitatea nazala, ceea ce duce la dificultati respiratorii si de alimentatie, ce pot pune in pericol viata nou-nascutului.

Insa, nu doar cazurile grave lasa urme adanci asupra dezvoltarii celor mici. Simpla prezenta a acestei despicaturi velo-palatine cauzeaza probleme de alimentatie orala, intarzieri in dezvoltarea limbajului si probleme emotionale datorate aspectului inestetic al afectiunii.

Cele mai frecvente cauze

Exista un risc mai mare de aparitie al cheilo-palato-schizisului in cazul copiilor proveniti din parinti cu un istoric familial de despicatura de val palatin.

Insa, cauzele care stau la baza aparitiei acestei malformatii congenitale sunt mult mai multe. Dintre acestea se numara consumul de medicamente, droguri, alcool, expunere la radiatii, infectii, malnutritie sau o alimentatie defectuoasa a mamei pe perioada sarcinii.

Copiii cu „buza de iepure” vor intampina greutati in procesul de hranire, intrucat legatura directa intre cerul gurii si cavitatea nazala cauzeaza dificultati atat la respirat cat si la supt si inghitit.

Pacientii care sufera de cheilo-palato-schizis se pot ineca deseori cu alimente lichide care ajung sa curga prin nas. Mai mult decat atat, fiind inhalate in plamani, acestea pot cauza infectii pulmonare grave, precum si moartea prin asfixie.

Cum poate fi corectata aceasta malformatie

Interventia chirurgicala realizata la momentul oportun poate corecta in totalitate aceasta malformatie.

Dr Cristian Nitescu, medic primar chirurgie estetica

„Recomand parintilor ai caror copii sufera de cheilo-palato-schizis sa se prezinte la medicul chirurg cat mai rapid dupa nasterea celor mici, pentru evaluarea defectului si pentru stabilirea conduitei operatorii. Interventia chirurgicala propriu-zisa poate avea loc dupa primele 6 luni de viata. Chiar daca, in cele mai multe cazuri, vorbim de mai multe interventii care sunt necesare, numarul acestora variind in functie de gravitatea cazului si starea de sanatate generala a copilului, la finalul acestei calatorii, cel mai important este ca cel mic va primi sansa la o viata normala, pentru ca aceasta afectiune poate fi corectata in proportie de 100%,” sustine Dr. Cristian Nitescu, Medic Primar Chirurgie Estetica.

Dupa operatii, copilul va beneficia de o dezvoltare normala din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, in unele cazuri va fi nevoie de interventia unui logoped, pentru a corecta eventuale probleme de vorbire.

„Cel mai important este ca  interventia chirurgicala sa fie realizata la timpul potrivit si anume in perioada de sugar a pacientului. Astfel, ne putem asigura ca cel mic va avea o dezvoltare normala din punct de vedere fizic si emotional si va fi scutit de a trai cu o malformatie faciala,” adauga Dr. Cristian Nitescu.

Articolul a fost scris cu ajutorul Dr Cristian Nitescu, medic primar chirurgie estetica.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here