Mai mult de jumatate dintre parinti administreaza medicamente copiilor, fara recomandarea medicului

Imagine de ExergenCorporation de la Pixabay

Parintii romani prefera automedicatia. Mai mult de jumatate dintre parinti administreaza medicamente copiilor, fara recomandarea medicului, arata cateva studii. Ceea ce trebuie sa stie insa ei este ca automedicatia este insotita de foarte multe riscuri.

In ceea ce priveste afectiunile pe care parintii aleg sa le trateze fara a consulta un medic, raceala si gripa se afla pe primul loc. Peste 50% dintre parinti au declarat ca au dat medicamente celui mic fara un consult medical pentru simptome precum: tuse, febra, nas infundat sau dureri in gat. Automedicatia este insotita de foarte multe riscuri, mai ales in cazul copiilor. Medicametele trebuie tratate cu seriozitate, si prin urmare administrarea lor trebuie sa se faca doar sub supraveghere medicala.

Din dorinta de a proteja sistemul imunitar al celui mic, mai mult de jumatate dintre parinti dau vitamine preventiv copilului fara a lua legatura cu medicul pediatru. Analgezicele, antidiareice si antitusivele sunt alte categorii de medicamente pe care parintii le administreaza celor mici fara a cere sfatul unui specialist.

Deseori parintii aplica acelasi tratament recomandat candva de medic pentru simptome ale copilului aparent similare din prezent. Alte motive pentru care parintii aleg sa dea medicamente copiilor fara recomandarea medicului sunt: lipsa timpului si faptul ca, dupa parerea lor, stiu deja ce medicamente le sunt benefice copiilor lor. In plus, parintii nu inteleg care sunt efectele negative ale automedicatiei si cat de mare este riscul aparitiei efectelor adverse.

Conform unui studiu (*realizat de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), in colaborare cu firma de cercetare de piata Unlock Market Research), femeile cu studii superioare si varsta intre 30 si 49 de ani sunt mai predispuse sa ofere medicamente copiilor fara sa mearga inainte la un consult medical, fenomenul fiind mai des intalnit in randul mamelor care au copii cu varsta peste 6 ani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here