Viata dupa donarea de ovule. Cele trei povesti ale femeilor „salvatoare”

Trei femei, trei povesti de viata diferite, dar care au un punct comun in care se intalnesc. Ce au simtit donatoarele inainte si dupa ce au recurs la o astfel de procedura?

Cand Gina-Marie Madow a inceput sa lucreze pentru o agentie de donare a ovulelor, a simtit, pur si simplu, o impulsionare de a dona propriile ovocite. Tatal ei a intrebat-o daca este, intr-adevar, vorba despre bani.

„Aspectul financiar conteaza si el, dar nu este principala mea motivatie pentru care am ales sa fac asta”, a explicat Gina. „Dar daca ti-as scrie un cec care contine suma de bani de care ai nevoie, ai inceta sa mai faci asta?”, intreaba, din nou, tatal acesteia.

„Nu este vorba doar despre situatia financiara, am decis sa ajut familiile pentru care lucrez in aceasta agentie”, a fost raspunsul tinerei.

Citeste si De ce steroizii si pastilele impotriva caderii parului sunt o cauza a infertilitatii la barbati?

Pentru alte persoane, donarea de ovule poate insemna o „portita” de a-si putea plati cheltuielile in perioada de studentie sau poate insemna un sprijin pentru ceilalti membri ai familiei. Povestile de viata ale celor trei femei exprima, pe de o parte, felul in care se simt dupa ce isi doneaza ovulele, dar si modalitatea prin care aceasta sursa de venit le ajuta intr-o oarecare masura.

„Mi-am donat ovulele pentru a-mi putea plati scoala”

Shani Le Roux Bell, in varsta de 21 de ani, marturiseste ca, initial, motivul principal a fost acela de a castiga cativa banuti in plus. Stia destul de bine ca parintii nu ar fi putut sa o sprijine financiar, dupa absolvirea liceului. Cand Shani s-a hotarat sa urmeze cursurile pentru a putea deveni, ulterior, pilot, ideea de a-si dona ovulele i-a suras. Shani avea 19 ani cand s-a inscris pentru o astfel de procedura, iar o luna mai tarziu isi gasise deja o potrivire cu un viitor parinte.

„De fiecare data cand imi primeam banutii, puteam ulterior sa mai invat o lectie predata la scoala. Daca nu as fi ales sa donez, cel mai probabil as fi strans banii de la actualul meu job, iar intr-un an sau doi, as fi putut sa ma inscriu la scoala de zbor. Faptul ca am ales sa donez, mi-a grabit visul meu de a face scoala cat mai repede posibil”.

Din cauza ca organismul ei nu reactiona intr-un fel pozitiv la tratamentul medicamentos, lui Shani i s-a recomandat sa nu mai faca donare de ovule. Chiar si acum, la cativa ani distanta de atunci, tanara Shani inca ar mai dona daca acest lucru ar mai fi posibil.

Citeste si Confesiunile specialistilor in fertilizare. Cat de greu este sa ajuti oamenii sa devina parinti?

„Mi-am donat ovulele pentru a-mi sprijini mama din punct de vedere financiar”

Liz Scheier, care acum lucreaza intr-o organizatie care sprijina donatoarele de ovule, povesteste cum si-a donat ovocitele de trei ori in perioada cand locuia in New York si lucra intr-o editura.

„La inceput nu a fost vorba despre bani. Aveam doua job-uri, unul full-time si celalalt part-time, pentru a ma putea ajuta cu intretinerea locuintei. Intr-o zi, mama mea s-a imbolnavit”. Liz a observat, astfel, reclamele publicitare convingatoare ale agentiilor care se ocupau cu donarea de ovule, de tipul „Fii un inger!”

„Prima data dupa ce am donat, m-am simtit rusinata si nu am povestit nimanui. Asta pana cand o colega de-a mea m-a imbratisat si mi-a spus, printre lacrimi, ca fetita ei era rezultatul unui proces de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Mi-am dat seama de suferinta provocata de problema infertilitatii, iar asta m-a <<inmuiat>> putin”. Dupa ultimele doua donari de ovule, Liz era multumita de faptul ca mama sa a avut parte de sprijin financiar, dar si ca <<darul>> ei aducea un copil in viata unui cuplu.

In Romania, procedura cu ovocite donate este la limita legii, dupa ce donarea de ovocite a fost inclusa intr-un scandal privind traficul de organe. Acum, donarea de ovocite intra sub incidenta legii transplantului, scrie Ovocite Donate.ro.

Medicii de specialitate prefera sa aiba un contract de colaborare cu clinicile din alte tari europene, unde procedura de FIV cu ovocite donate este legala.

Conform ovocitedonate.ro, inainte de a alege tara de destinatie ori medicul de incredere, exista cateva informatii de care trebuie sa tii cont atunci cand te vei documenta, si anume:

  • „screeningul donatorilor de ovocite
  • aspecte legislative
  • conditii si tratament pretransfer
  • colaborarea cu un centru medical de incredere din Romania, care sa ofere suport permanent”.

Citeste si Infertilitatea doare! “Si eu vreau sa fiu mama!”

Sursa articol original: Fast Company.com 

Autor traducere: Andreea Borcila

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here