Tot ce trebuie sa stii despre ovulatie

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Pentru ca ne-ai intrebat, iti oferim aici tot ce trebuie sa stii despre ovulatie.

Orice femeie se naste cu o rezerva ovariana de aproximativ 400 000 de ovocite. Acestea sufera un proces de maturare pana la nivel de ovul si astfel, cate un ovul este eliberat lunar de pe suprafata ovarului. Odata cu aparitia menstruatiei, la pubertate, se incepe ciclul ovarian normal. Primele zece, douasprezece cicluri sunt anovulatorii. Dupa acestea, apare ovulatia si luna de luna se elibereaza cate un ovul pana in apropierea menopauzei, cand ciclurile devin din nou anovulatorii.

Ciclul ovarian reprezinta practic maturarea ovocitului si eliberarea acestuia de pe suprafata ovarului, lucru esential pentru fertilitate. Foarte important de mentionat este faptul ca nu doar ovarele sunt responsabile de aparitia ovulatiei, ci si hipotalamusul si hipofiza joaca un rol esential in reglarea ciclului ovarian.

Ce se intampla dupa ovulatie?

 La fiecare inceput de ciclu incep sa se dezvolte mai multi foliculi (mici chisturi care contin cate un ovul), iar in a zecea zi a ciclului (calculat din prima zi a menstruatiei), unul dintre ei devine primordial si inhiba dezvoltarea celorlalti. Un singur ovul, cel care provine din foliculul primordial, va fi eliberat si va fi cules de una dintre trompele uterine care il va conduce spre uter.

Durata de viata a oului dupa ovulatie este intre 12 si 24 de ore, poate chiar mai putin. Fertilizarea trebuie sa se produca in acest interval de timp. Dupa depasirea timpului limita, ovulul incepe sa se degenereze si nu mai poate fi fertilizat. La prima vedere, acest interval de timp pare unul foarte scurt pentru facilitarea conceptiei. Cu toate acestea, spermatozoizii depozitati in vagin inainte de ovulatie, pot supravietui cateva zile. De aceea, cele doua, trei zile de dinainte de ovulatie sunt considerate zile fertile.

 Ovulatia si fazele ciclului 

 Ovulatia este evenimentul care defineste fazele ciclului menstrual. In momentul in care se apropie jumatatea ciclului menstrual (13, 14 zile la ciclurile regulate) apare o puternica crestere a nivelului hormonului estrogen si hormonului luteinizant. Acesta din urma declanseaza ovulatia. Faza de dinainte de perioada de ovulatie in timpul careia foliculii ovarieni se dezvolta, este denumita faza foliculara a ciclului. Dupa ovulatie, apare faza a doua a ciclului, faza luteala care este dominata de formarea si regresia corpului luteal. Daca prima faza a ciclului este dominata de hormonul estrogen, a doua este dominata de hormonul progesteron care are mai multe efecte pentru favorizarea primirii eventualei sarcini de catre uter. Progesteronul determina o crestere a temperaturii bazale. Prezenta ovulatiei poate fi identificata prin modificarea curbei de temperatura, faza a doua a ciclului fiind caracterizata printr-o crestere usoara a temperaturii corpului. Tot in aceasta faza se inregistreaza o apetenta alimentara crescuta. Important de mentionat este faptul ca intre ciclul menstrual si starea emotionala si capacitatea de concentrare exista o relatie foarte stransa. A doua faza a ciclului este asociata cu o predispozitie la depresie, iritabilitate, reducerea capacitatii de concentrare precum si o serie de senzatii fizice: tensiune mamara, balonare, cefalee si oboseala.

Simturile (gustativ, olfactiv, tactil si vizual) sunt mult mai sensibile si accentuate in prima faza a ciclului menstrual, cea dominata de estrogen.

 Detectarea ovulatiei 

 Data ovulatiei si, prin urmare, varful perioadei fertile, pot fi detectate prin identificarea semnelor fertilitatii. Acest lucru deoarece corpul femeii produce semnale de alerta pentru momentele in care se apropie perioada ovulatiei sau cand aceasta a trecut. Cea mai buna metoda prin care esti anuntata de aparitia ovulatiei este lichidul cervical albicios care apare pe slip. Dar pentru siguranta, sunt indicate testele de ovulatie care se gasesc in farmacii si care se bazeaza pe identificarea RH-ului din urina.

Ca si elemente ajutatoare, trebuie stiut faptul ca ovulatia se produce cu aproximativ doua saptamani inaintea menstruatiei, desi poate varia intre a zecea si a saisprezecea zi de dinainte de inceputul ciclului menstrual. In cazul unui ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare de obicei intre a 13-a si a 15-a zi, numarate din prima zi a menstruatiei. Cu toate acestea, multe femei nu au cicluri regulate, un ciclu menstrual tipic incadrandu-se intre 21 si 35 de zile. Astfel, ovulatia poate aparea mai devreme sau mai tarziu, in functie de lungimea fazei luteale. Spre exemplu, ovulatia poate aparea in ziua 23 a ciclului in cazul unei femei care are un ciclu de 35 de zile cu o perioada luteala de 12 zile. Pe de alta parte, in cazul unei femei care are un ciclu de 24 de zile si o faza luteala de 14 zile, ovulatia se produce in ziua a 10-a a ciclului menstrual.

 Lipsa ovulatiei

Infertilitatea poate avea nenumarate cauze, cele mai multe dintre ele fiind legate de trompele uterine. Pe locul doi, in clasamentul cauzelor infertilitatii se situeaza cele ovariene, iar acestea sunt reprezentate de cele mai multe ori de lipsa ovulatiei.

Cel mai sugestiv simptom in vederea identificarii ciclurilor anovulatorii, este reprezentat de neregularitatile ciclurilor menstruale. Ciclurile fie foarte scurte, fie foarte lungi, fie complet neregulate sunt insotite de anovulatie.

Anovulatia poate fi cauzata de o neregularitate hormonala la nivelul axului hipotalamo-hipofizo-ovarian sau de prezenta unei membrane groase care inveleste suprafata ovarelor, facand imposibila eliberarea ovulului de catre foliculul primordial.

Anovulatia poate fi afirmata in urma mai multor teste, in special teste hormonale, dar si prin ecografii seriate, ecografii endovaginale seriate, in zilele premergatoare presupusei ovulatii.

De asemenea, curba temperaturii bazale este un mijloc simplu si la indemana oricui, de a afirma sau infirma prezenta ovulatiei.

In cazul in care infertilitatea a fost diagnosticata prin prezenta anovulatiei, exista diferite tehnici pentru corectarea acesteia. In cazul anovulatiei determinata hormonal se pot administra medicamente care stimuleaza dezvoltarea foliculilor. In cazul prezentei unei membrane care inconjoara suprafata ovariana facand imposibila aparitia ovulatiei, se recomanda tehnici laparoscopice, insotite de tratament hormonal.

Daca printre planurile tale de viitor se strecoara si aparitia pe lume a unui copil, tot ce trebuie sa faci, este sa ceri un consult medical de specialitate pentru a ti se calcula cu exactitate perioada ovulatiei, iar in cazul in care aceasta lipseste, impreuna cu doctorul ginecolog, sa gasesti cele mai bune metode de tratament.

 Unele cauze ale lipsei ovulatiei sunt usor de identificat si conform specialistilor, cele mai frecvente sunt urmatoarele: prea multe exercitii pentru slabit si diete aspre, anxietatea si alte forme de stres emotional sau medicamentele. In aceasta categorie intra folosirea indelungata a pilulelor contraceptive care impiedica ovulatia. Tot la categoria cauze ale anovulatiei pot fi incluse chisturile ovariene. In majoritatea situatiilor de anovulatie, specialistul iti va recomanda medicamente de fertilitate, a caror scop este inducerea ovulatiei. Acest tratament da rezultate in cazul celor mai multe dintre femei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here